Dostupni linkovi

Senator Mekejn: Srbija sama odlučuje da li će u NATO


Džon Mekejn
Džon Mekejn

Odluka da li će Srbija postati članica NATO saveza isključivo je na srpskoj vladi i građanima, izjavio je u Beogradu na pitanje RSE američki senator Džon Mekejn.

“Mislim da je očigledno da je članstvo u Evropskoj uniji prvi prioritet srpske vlade, u koji ona očigledno ulaže velike napore. Bojim se da će trenutna kriza na Bliskom istoku na ovaj ili onaj način uključiti razne narode. Sada je Srbija u sred velikog humanitarnog napora. Taj napor zaista jako cenimo. Sve veću ulogu Srbije, s vremenom koje dolazi, vidim u humanitarnim operacijama. Ali, sve više od toga je nešto o čemu će odlučiti Srbija i srpski narod," bio je odgovor Mekejna na pitanje kako vidi vojnu neutralnost Srbije, šta misli o intenziviranju vojno-tehničke saradnje Srbije sa Rusijom i eventualnom članstvu u NATO.

Džon Mekejn se, u pratnji još četiri republikanska i jednog demokratskog senatora, u Beogradu sastao sa premijerom Aleksandrom Vučićem i pohvalio ekonomske reforme Srbije, a posebno odnos prema izbeglicama.

"Živimo u opasnom svetu. Broj izbeglica nikada nije bio veći od Drugog svetskog rata, i to stavlja veći akcenat na odnose između naših zemalja, posebno zemalja koje su demokratski uređene. A Srbija to jeste i to je postigla svojim napornim radom. Veoma nam je drago što smo ovde, što nam je Vlada omogućila da vidimo tranzit izbeglica preko njene teritorije, kako brine o njima, snabdevajući ih hranom i pružajući im medicinsku pomoć i transport. Građani Srbije treba da budu ponosni na svoju Vladu zbog načina na koji upravlja migrantskom krizom.”

Novinari su Mekejna pitali i da li će se posle izbora u Americi promeniti spoljna politika SAD, posebno prema Srbiji i Balkanu.

Mekejn je kratko odgovorio: “Da, da, da," ne iznoseći više detalja.

On je naglasio da su itekako priznati i prepoznati napori Srbije, napredak Beograda na normalizacij odnosa sa Prištinom, posvećenost članstvu u EU i refomama koje su za to potrebne, kao i napori za unapređenje odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i Albanijom.

Šeldon Vajthaus
Šeldon Vajthaus

Senator Šeldon Vajthaus saopštio je da predstavnici obe velike američke političke partije Srbiji donose zajedničku poruku - da cene uređen i dobar način na koji je Srbija odgovorila na migransku krizu. On je ocenio da predstoji svetla budućnost odnosa između Srbije i SAD.

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, zamolio je goste iz Amerike da pomognu u očuvanju stabilnosti Zapadnog Balkana jer su, kako je naveo, mir i stabilnost ključ za dalji ekonomski napredak.

Saopštio je da je jedna od tema sastanka bila i kako da Srbija dodatnim reformama privuče još američkih investicija.

"Dobri politički i ekonomski odnosi između dve zemlje otvaraju mogućnosti da uredimo i unapredimo život za naše građane. U to treba da uložimo posebnu energiju, rad i odgovornost", rekao je Vučić.

On je izjavio da je podrška SAD važna za ostanak Srbije na evropskom putu i za njen ekonomski napredak.

"Mogao bih da pokazujem mišiće i izgovorim ružnu reč zbog 1999. godine, ali se pitam šta bi bio rezultat. Da li će da dođe više investitora, da se zaposli više ljudi," izjavio je Vučić.

Članovi američke delagacije obišli su prihvatni izbeglički centar u Adašvecima kod Šida. Senator Džon Mekejn izjavio je da će zatražiti od SAD da pruži dodatnu pomoć Srbiji u borbi sa izbegličkom krizom. Predstavnici Srbije predočili su senatorima da Srbija radi na tome da olakša prevoz migranata, da je bezbednosna situacija stabilna i da nema neposrednih bezbednosnih izazova vezanih za migracije u Srbiju.

XS
SM
MD
LG