Dostupni linkovi

Političari iz RS odbacili odluku Ustavnog suda BiH i najavili referendum


Sastanak šefova stranaka vlasti i opozicije u kabinetu Predsjednika RS Milorada Dodika
Sastanak šefova stranaka vlasti i opozicije u kabinetu Predsjednika RS Milorada Dodika

Lideri vodećih političkih partija pozicije i opozicije u Republici Srpskoj, te političari na vodećim funkcijama u RS i institucijama BiH odbacili su odluku Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar, dan ovog entiteta, proglašen neustavnim i najavili refrendum o ovom pitanju.

"Republika Srpska nastaviće da slavi Dan Republike 9. januar u skladu sa Zakonom o praznicima Srpske, koji u sebi ne sadrži elemente diskriminacije, ne ugrožava nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od tri konstitutivna naroda, i u potpunosti odgovara univerzalnim vrijednostima i evropskim tekovinama", navodi se u zajedničkom izjavi koju su potpisali predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, predsjedavajući Doma naroda u Parlamentu BiH Ognjen Tadić, te lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić i NDP-a Dragan Čavić.

U izjavi nakon sastanka političari iz RS su zatražili poništavanje odluke, ocijenivši da je ona "neprihvatljiv politički akt čiji je cilj negacija legaliteta i legitimiteta Srpske i ustavnopravnog poretka BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazumom", te donesena pod uticajem međunarodnih sudija.

Oldučujući po apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH proglasio je prošle sedmice neustavnim Dan Republike Srpske, koji se obilježava 9. januara, kada i pravoslavni praznik Sveti Stefan.

"Ustavni sud BiH nije osporio pravo Republike Srpske da slavi Dan Republike, ali to ne može da bude 9. januar. Razlog zašto ne može da bude 9. januar je upravo onaj razlog zbog koga je taj datum i određen kao Dan Republike, jer je sud ocijenio da taj datum nije prihvatljiv za sve građane Republike Srpske, odnosno da ga svi građani ne doživljavaju kao Dan Republike", pojasnila je nakon odluke sudija Ustavnog suda BiH Suada Paravlić.

Predsjednik SNSD-a i RS Milorad Dodik je nakon sastanka zvaničnika i lidera političkih stranaka u Banjaluci u nedjelju uveče naveo da je odluka Ustavnog suda BiH donesena uz pomoć dvojice međunarodnih sudija koji rade u ovom sudu iako im je istekao mandat.

"Zbog toga postoji potreba da se u što skorijem roku a najdalje za 120 dana u Parlamentarnoj skupštini BiH donese novih Zakon o Ustavnom sudu", kazao je Dodik i naglasio da u novom zakonu za donošenje odluka bude potrebno i entitetsko glasanje te da za svaku odluku glasa bar jedan član konstitutivnog naroda, a da se iz Ustavnog suda BiH izbace strane sudije.

Ukoliko se to ne desi, političke partije će zauzeti svoje stavove o učešću u institucijama BiH i potpisati novu zajedničku izjavu, objasnio je Dodik.

U zajedničkoj izjavi zvaničnici su se saglasili da se od Narodne skupštine RS zatraži raspisivanje referenduma na kome bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana RS 9. januara.

Narodna skupština RS pozvana je da i ubuduće odbaci sve odluke Ustavnog suda BiH, donesene preglasavanjem, koje budu zadirale u statusna pitanja ovog enteta.

Lider SDS-a Mladen Bosić ocijenio je da je Ustavni sud BiH odavno uzeo ingerencije koje mu ne pripadaju i da se pretvorio u nekoga ko mijenja zakone i transformiše i ustavnu strukturu BiH i time preuzeo ulogu OHR.

"Naše mišljenje je da se to mora promijeniti i da se novim zakonom o Ustavnom sudu BiH moraju odrediti ingerencije", kazao je Bosić.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić podržao je donošenje jedinstvenog stava iz RS, te istakao je da je odluka Ustavnog suda BiH neodrživa i donesena na osnovu glasanja stranih sudija koji rade nelegalno već petnaest godina.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je odlukom Ustasvnog suda BiH narušena stabilnost u BiH po kojoj ona funkcioniše.

"Zato pozivamo sve političke faktore u Federaciji BiH i druga dva konstitutivna naroda da sjednemo i da na bazi onoga što je bitno za sve nas u RS i BiH kreiramo Zakon o Ustavnom sudu BiH gdje neće biti preglasavanja jednog ili dva naroda", kazao je Borenović.

Politički lideri i zvaničnici RS u zajedničkoj deklaraciji navode i da vrlo brzo predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH i uputiti ga u proceduru.

XS
SM
MD
LG