Dostupni linkovi

Savršen dan za bombardovanje: Ruska vremenska prognoza za napade u Siriji


Ruska vremenska prognoza "idealna za bombardovanje u Siriji", 3. oktobar 2015.
Ruska vremenska prognoza "idealna za bombardovanje u Siriji", 3. oktobar 2015.

Piše: Claire Bigg, RSE (Preveo: Zvjezdan Živković)

Dok Rusija navaljuje sa vazdušnim udarima na sirijsko tlo, Kremlj je odlučio da podršku domaće javnosti za izvršavanje napada u Siriji dobije posredstvom i vremenske prognoze.

Državna televizija Rossiya 24 u subotu je emitovala iscrpnu vremensku prognozu opisujući trenutne vremenske prilike u Sirije kao "vrlo povoljne" za bombardovanje.

"Oktobar u Siriji je obično povoljan za letove", kazala je prezenterka vremenske prognoze stajajući ispred ekrana na kojem su bili ispisani podaci o prosječnoj temperaturi, količini padavina, brzini vjetra, te gustini oblaka za tekući mjesec u zemljama Bliskog istoka.

"Kiša pada jedanput u desetak dana, dok se obilnije padavine – do 18 milimetara – očekuju na sjeveru gdje ruske vazdušne snage trenutno provode operacije. Ali, ovakve vremenske prilike ne mogu ozbiljno uticati na bombardovanje", pojasnila je prezenterka.

U trominutnoj vremenskoj prognozi, popraćenoj snimcima Ministarstva odbrane koji prikazuju ispaljivanje bombi i velike oblake dima od jačine udara, navodi se da su lagane temperature u Siriji tokom jeseni, takođe, perfektne za izvođenje vazdušnih napada.

"Temperatura iznad 35 stepeni smatra se graničnom za letove, a termometar rijetko dostiže ove vrijednosti tokom oktobra u Siriji", ističe prezenterka vremenske prognoze.

Ponovo je počela uvjeravati gledaoce da povećana oblačnost koja najavljuje zimu, ne bi trebalo da ugrozi ruske napade.

Sve što je navodila bilo je popraćeno adekvatnom grafikom.

Pojasnila je da su oblaci najčešće prisutni na visini između četiri i deset kilometara, a što je "optimalna visina za izvođenje bombaških napada".

Rusija je prošle srijede iznenada započela sa vazdušnim napadima na Siriju navodeći da su meta napada položaji "Islamske države" i drugih ekstremista. Ovo je najveća ruska vojna ofanziva izvan prostora bivšeg Sovjetskog saveza od raspada Saveza 1991. godine.

"Vjetar promjene"

Bashar al-Assad
Bashar al-Assad

Sjedinjene Američke Države i saveznici međunarodne koalicije koja bombarduje uporišta "Islamske države" na Bliskom istoku, navode da se većina ruskih napada odnosi na udare nad umjerene protivnike aktuelne sirijske vlade, te izražavaju zabrinutost da je stvarni cilj Moskve da pomogne predsjedniku Basharu al-Assadu (Bašar al-Asad) kojeg Rusija podržava u građanskom ratu u kojem je, od 2011. godine, ubijeno oko 250.000 ljudi.

Pojedini izvještaji navode i stradanja civila u ruskim vazdušnim napadima za koje predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže će trajati sve dok se "ne obezbijedi sirijska vojna ofanziva".

U pronicljivoj vremenskoj prognozi ruska državna televizija je upozorila na opasnost od pješčanih oluja, podsjećajući da su ovakve vremenske neprilike povremeno paralizovale američke snage tokom Zalivskog rata.

Vremenska prognoza navodi da su pješčane oluje u Siriji "rijetka pojava u ovo doba godine", te predviđa da će Rusija biti u mogućnosti da "brzo završi sa operacijama".

"I priroda nas tjera da operacije okončamo čim prije", riječi su prezenterke vremenske prognoze.

Ovo nije prvi slučaj ruske državne televizije da uvodi politiku u vremensku prognozu.

Prezenter vremenske prognoze, Vadim Zavodchenkov, u decembru 2013. je okrivio kijevski Euromaidan protest za "nagli porast akutnih respiratornih virusnih infekcija u Kijevu".

U januaru 2014. Zavodchenkov je saopštio novo zdravstveno upozorenje. Poručio je demonstrantima u Kijevu da udisanje toksičnog dima zapaljenih automobilskih guma sa barikada povećava rizik od raka.

Vadim Zavodchenkov je u aprilu ove godine prokomentarisao i dešavanja na istoku Ukrajine. U vješto prikrivenim napomenama rekao je da se "oblaci okupljaju na nebu" nad tim područjem, ali da to nije ništa do "ciklona koji aktivira snažan vjetar... možda vjetar promjene u ukrajinskom Donjecku... tokom vikenda".

XS
SM
MD
LG