Dostupni linkovi

Gej populacija traži smenu direktora Sava centra


Predstavnici Gej strejt alijanse najavili su dalje proteste zbog otkazivanja press konferencije u Sava centru. Oni zahtevaju smenu onih koji su takvu odluku doneli, a to isto zahtevaju i zaštitnik građana, ali i zvaničnici u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

U Beogradu je sinoć održano prvo javno protestno okupljanje gej ljudi. Dvadesetak predstavnika udruženja Gej strejt alijanse, organizacije koja se bavi zaštitom i promocijom prava gej ljudi, protestovalo je ispred Centra Sava jer su im predstavnici te institucije zabranili da u Medija centru predstave "Izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u 2008. godini".

Razlog za zabranu bilo je, kako su preneli beogradski mediji, samo to što je u pitanju gej organizacija. Dragan Vučićević, koji je kao član Socijalističke partije Srbije od skora postavljen na mesto direktora Sava centra, beogradskim medijima davao je izjave u kojima stoji da homoseksualce ne može očima da vidi.

Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije Branko Ružić kaže, za RSE, da su takvi potezi direktora javnih ustanova u Beogradu za njega nedopustivi:

"Želimo da ponesemo odgovornost za ono što se desilo i kao stranka. U svakom slučaju, stranački organi će, ukoliko se ustanovi da je odgovornost isključivo na nekim ljudima koji su imenovani iz Socijalističke partije Srbije, doneti adekvatnu odluku. Sigurno je da Socijalistička partija Srbije želi da zaštiti prava svih manjina, pa samim tim i seksualnu manjinu."

Nekoliko sati nakon što je stigla zabrana za održavanje konferencije za štampu gej i lezbijske organizacije održale su protest ispred Sava centra.

Boris Milićević, predsednik Gej strejt alijanse, okupljenima je rekao da će ta organizacija zatražiti smenu pomoćnika direktora Sava centra Rada Hinića, za koga tvrdi da je doneo odluku da se konferencija za štampu zabrani:

"Narednih dana ćemo insistirati kod državnih organa da taj čovek bude smenjen zato što ovo jeste naša zemlja."

Gordana Mladenović, šefica press službe u Medija centru koji je, zapravo, smešten u Sava centru, kaže za RSE da je Gej strejt alijansa salu rezervisala na vreme, ali da je još u utorak dobila poziv od pomoćnika direktora Sava centra Rada Hinića koji joj je rekao:

"Ne, ne, ne... Mi smo kongresni centar i nećemo dozvoliti da takva vrsta konferencije bude održana u Sava centru."

Rade Hinić nije negirao ni jedan od ovih navoda i u izjavi za RSE ostao pri svojim tvrdnjama:

"Smatram da nije primereno da se takva vrsta skupa održi u Sava centru, koji je međunarodni kongresni centar. Moj prevashodni cilj je da vodim računa o interesima javnog preduzeća."

Nakon protestnog okupljanja ispred Sava centra, u kojem je u toku 37. međunarodni filmski festival "FEST", grupa od oko dvadesetak ljudi svoj protest nastavila je na projekciji filma "Milk", koji govori o prvom autovanom izabranom gej političaru na svetu.

Neposredno pre ulaska u bioskopsku salu dogodio se incident između obezbeđenja Sava centra i predstavnika Gej strej alijanse:

"Ne možete to da delite ovde..."

"Ko je to zabranio?"

"Ne možete, to u objektu nije dozvoljeno. Ovo je međunarodni festival i ne možete da dođete i delite šta vam padne na pamet."

"Međunarodni festival u zemlji Srbiji koja zabranjuje svojim gejevima i lezbejkama da postoje."

"Molim vas, ili napustite ili to sklonite."

Deo aktivista ušao je na projekciju filma "Milk" i skandirao "Smrt homofobiji". Boris Milićević govori šta se sve dešavalo tokom protesta u velikoj sali Sava centra:

"Kada je prošla najavna špica izašli smo na binu i preko megafona se obratili publici. Počeli smo da objašnjavamo šta se sve desilo tokom dana, a dvadesetak pripadnika obezbeđenja je skočilo i počelo da nas gura i vuče za ruke. Jedino što je sprečilo neko ozbiljnije nasilje jeste bila naša mirna reakcija."

Neki od okupljnih protestanata ovako su komentarisali odluku Sava centra da jednoj gej organizaciji zabrani održavanje konferencije za novinare:

"Mislim da je zabraniti jednoj organizaciji koja propagira ideje ljudskih sloboda krajnje kriminalno."

"To je tako glupo, s obzirom na to da se već godinama unazad ovde održavaju konferencije za štampu lezbejskih i gej organizacija. Ovaj čin je potpuno besmislen, ovo je klasična homofobija."

"Svi su mislili da smo krenuli negde drugde, da takve stvari na nivou institucija kao što je Sava centar nisu moguće. Očigledno je da moramo mnogo toga da uradimo i u institucijama."

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić izjavio je da bi rukovodstvo Sava centra moralo da bude smenjeno ili da podnese ostavke:

"U ovom slučaju najmoralnije bi bilo da daju ostavke, a ako do toga ne dođe, oni moraju biti smenjeni."

Njegov stav deli i zaštitnik građana Saša Janković:

"Očekujem i pozivam da bez odlaganja bude ispravljen ovaj potpuno nedopušten, ali i neshvatljiv, potez rukovodstva Sava centra, a ukoliko sami nisu shvatili da su doneli veoma pogrešnu odluku, neko im na to mora ukazati."

Goran Miletić, iz Švedskog helsinškog odbora za ljudska prava, organizacije koja je finansirala godišnji izveštaj koji je Gej strejt alijansa trebalo da predstavi, kaže za RSE da je ovakav potez zvaničnika Sava centra još jedan drastičan primer diskriminacije:

"Sigurno je da vlasti moraju da reaguju jer ovde postoje elementi i za krivičnu prijavu protiv direktora. To je krivično delo koje postoji u našem krivičnom zakoniku, a to je rasna i druga diskriminacija."

XS
SM
MD
LG