Dostupni linkovi

Sastanak o rešenju krize bez rezultata


Sastanak predsednice Kosova, Atifete Jahjaga, sa čelnicima političkih partija protekao je bez konkretnog rešenja za prevazilaženje političke krize u zemlji.

Sastanak je održan na inicijativu predsednice, a njemu su se odazvali koalicioni partneri premijer Isa Mustafa, njegov prvi zamenik Hašim Tači, čelnik turske partije KDTP Mahir Jagdžilar i čelnik Srpske liste Slavko Simić.

Na sastanku sa predsednicom bili su i američki ambasador Greg Delawie i Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

Premijer Kosova Isa Mustafa nakon sastanka je kazao da se ova situacija mora prevazići i da se problemi trebaju rešiti unutar Skupštine.

„Tražili smo da se odustane od nasilja, jer se nasiljem ne rešavaju problemi na Kosovu, a ni suzavcem ili molotovljevim koktelima“, kazao je Mustafa i ponovio poziv opoziciji da se vrati u Skupštinu.

Ovom sastanku je iz opozicije prisustvovao samo lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je napustio sastanak ranije, rekao je medijima da je zatražio hitno raspuštanje Parlamenta, raspisivanje izbora, te da građani na izborima biraju predsednika države.

„Izrazio sam i našu dobru volju da pomognemo da izađemo iz krize. Izneo sam predloge i nadam se da će pozitivno odgovoriti. Opozicija ostaje ujedinjena. Vidimo se na protestima 17. februara. Alijansa je odlučna da nastavi da se protivi degradaciji države“, rekao je Haradinaj.

Hašim Tači je nakon sastanka medijima rekao da je ovaj sastanak bio potreban kako bi se čula različita mišljenja o dešavanjima i o tome šta se čini da bi Skupština normalno funkcionisala.

„Koalicioni partneri su na sastanku sa predsednicom ponovili posvećenost sprovođenju državne agende Kosova u uskoj saradnji sa SAD-om i EU“, kazao je Tači.

„Današnji sastanak je bio neophodan. Loše je što se veći deo opozicije nije pridružio ovom dijalogu, održanom u prisustvu američkog ambasadora i predstavnika EU. Ono što je pozitivno je da g. Haradinaj tokom celog ovog sastanaka nije potegao pitanje demarkacije ili Zajednice. Ovo je pozitivan korak od njegove strane. Ali se osvrnuo na drugo zabrinjavajuće pitanje, pitanje direktnog uzimanja vlasti ili izbora. Vremenski rokovi za izbore su Ustavom i zakonima određeni. O tim pitanjima mogli smo da razgovaramo u Skupštini, gde je trebalo da se prekine nezakonito delovanje opozicionih poslanika. Predložili smo da njegova partija učestvuje u odborima za izradu statuta Zajednice, koji će biti u skladu sa Ustavom Kosova, ali i u međunarodnu komisiju koja će utvrditi pitanje demarkacije“, kazao je Tači, dodajući da Haradinaj nije odgovorio na te predloge.

Opozicija je do sada u nekoliko navrata protestvovala protiv Zajednice i demarkacije sa Crnom Gorom i zbog toga je od septembra u znak protesta sprečavala sednice Skupštine Kosova bacajući suzavac u sali.

Zbog takvog ponašanja policija je uhapsila 13 opozicionara kojima su izrečene privremene mere pritvora. Pored toga, uhapšeni su bili i aktivisti opozicije koji su protestovali na ulicama Prištine.

Na poslednjim protestima 9. januara, opozicija je, pored poništenja spornih sporazuma tražila, i ostavku Vlade.

XS
SM
MD
LG