Petak, 29. april/travanj 2016, 11:52 CET

  Iz mog ugla

  Šaškor: Tko o čemu, crkva o seksu

  Kardinal Josip Bozanić
  Kardinal Josip Bozanić
  Nedavno sam bila u rodnom Splitu. Unutar Dioklecijanove palače, tog mitskog mjesta svakog Splićanina,  zidine su bile išarane nekakvim medvjedićima. Prigodni natpis glasio je ''Ovo nije moj medo''. Nalikovalo je na još jednu reklamnu kampanju neke korporacije uz usputnu devastaciju svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Uskoro se uspostavilo da je riječ o akciji Katoličke crkve koja se usprotivila uvođenju zdravstvenog odgoja u škole. Pokušala je PR kampanjom masovno okupiti vjernike protiv toga zakona.

  Skupovi su neslavno propali. U Splitu i u svim većim gradovima okupilo se po desetak-dvadesetak  građana koji su, pozivajući se na sretno djetinjstvo u okrilju obitelji, pokušavali zaustaviti državu u namjeri da uvede zdravstveni i spolni odgoj u školama. Pri tome su od crkve inspirirane udruge lažno prikazivale predviđeni nastavni program, proglašavjući priručnike za nastavnike obaveznim gradivom koji potiče promiskuitetno ponašanje djece, zagovara homoseksualnost i sl. Crkva je najavljivala i referendum o zdravstvenom odgoju, ali je od njega odustala, svjesna da ne bi uspio.

  I sada zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić svoju Božićnu poruku posvećuje upravo tom pitanju.

  Proglasio je uvođenje zdravstvenog odgoja u škole „nametanjem“ koje se odvija „svom silinom“. Njegovi sadržaji „pokazuju značajke antropoloških otklona od judeokršćanskih, ali i širih religijskih polazišta“. Vlast koja to radi „zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku“, piše u Bozanićevoj poruci.

  Nadbiskup zagrebački poduhvatio se prisvajanja antropologije, znanosti o čovjeku. Ostavimo po strani teologiju, ona nije predmet ove kolumne. Teološke rasprave o čovjeku predmet su kako judeokršćanske tako i svih ostalih religija otkad postoji civilizacija. Kao kulturna i civilizacijska tekovina baština je ukupne memorije čovječanstva. Ona živi usporedo sa znanstvenom. Zna se na kojim temeljima počiva suvremena zapadna civilizacija.

  Zdravstveni odgoj u školama preporuka je Svjetske zdravstvene organizacije. Za zemlju koja je iznjedrila doktora Andriju Štampara, svjetskog pionira javnog zdravstva i jednog od utemeljitelja Svjetske organizacije, dovođenje u pitanje zdravstvenog odgoja predstavlja ruganje njezinoj kulturi i tradiciji.

  Tko tu doista ''razara čovjeka“  i  ''unesrećuje“ Hrvatsku?

  Ako je i od Crkve, previše je.

  Crkveno zanemarivanje zdravstenog odgoja i opsjednutost spolnim farizejska je i odbojna. Ponekad i perverzna. Često su argumenti na „prvu loptu“ pomalo uprošteni, ali ovdje su neizbježni. Ako i zanemarimo tisućeljetnu crkvenu povijest, jer mjerenje normi prethodnih stoljeća današnjima može biti pomalo nategnuto, dovoljno se prisjetiti posljednjih desetljeća. Svjedočili smo  tvrdokornom  izbjegavanju crkava da se suoče s perverznostima prema mladima u vlastitim redovima, zataškavanju i prešućivanju. Stotine tisuća žrtava govore o masovnosti takvih pojava.

  Zalagati se protiv upotrebe prezervativa u Africi, kontinentu poharanom AIDS-om, kao što je to svojedobno učinio papa, socijalni je autizam.

  Crkva ima problem sa spolnošću i nevjerodostojna je kada društvu nameće svoje norme.

  Sva silina problema što ih je mladima na tom planu donijela suvremenost pokušava se razriješiti pukom dogmom. Ili još gore, ideološkom kanonadom protiv „bezbožnih“ ideologija, poput liberalizma ili socijaldemokracije. Marksizam da i ne spominjemo.

  Zagrebački se nadbiskup upustio u unaprijed izgubljenu bitku.

  Ali to i nije bitka za dobrobit mladih.

  Crkva ulazu u javnu sferu, u pokušaje da nameće ili osporava zakone što ih donosi vlast, pozivajući se na navodno naravne zakone koje, eto, samo ona može regulirati.
  Riječ je o klerikalizaciji civilnog života i delegitimaciji izabrane vlasti.

  Crkva poziva roditelje na građanski neposluh, na „markiranje“ đaka s nastave  i najavljuje da u svojim školama neće provoditi novi zakon.

  Sadašnja je vlast ostavila na brisanom prostoru samo aktualnog ministra obrazovanja i znanosti Željka Jovanovića, kojega ne resi osobita rafiniranost, da se nosi s napadom Crkve na školski sustav.

  Ovdje je riječ o temeljima na kojima se zasniva moderno društvo.

  U krizi u kojoj se nalazi Hrvatska i koja se produbljuje, Crkva želi pojačati svoj utjecaj, modelirati politički život i nametnuti svoje ideološke obrasce. U hrvatskim uvjetima oni su samo – desno i još desnije.

  Po povratku iz Splita gledala sam jedan vjerodostojni dokumentarac o Filipinima. U toj mnogoljudnoj siromašnoj zemlji pod utjecajem Katoličke crkve zdravstveni odgoj je zabranjen. Zabranjen je i pobačaj. Svake godine od ilegalnih pobačaja umire blizu 100 tisuća žena

  Ines Šaškor

  Rođena u Splitu 1948. Politologiju diplomirala u Zagrebu 1971. godine. Od početka, 1994. godine, pa sve do zatvaranja, 31.12. 2003. godine, bila urednica Zagrebačkog dopisništva RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Monetarista
  21.12.2012 14:05
  Pridavanje ikakove paznje govorenjima ili pisanjima Crkve u Hrvata samo ce usporiti neumitno njeno propadanje. Crkva, a posebice katolicka, nalazi se u vrlo nezavidnom polozaju pred sudskim procesima koji crkvu uskoro ocekuju, nepovjerenju prema crkvenim duznosnicima

  Ime: IHS
  20.12.2012 18:34
  Crkva je starija od drzava, starija od vecine svih nacija... Crkva se odrzala 2000 godina a pokusavali su je razni antikristi unistiti ali im ocito nije uspjelo. Svi mi pamtimo sto su komusnisti radili Hrvatskoj Katolickoj Crkvi koliko su svecenika pobili i td a Crkva je iz svega toga izlazila jaca. Propao komunizam, titoizam a Crkva i dalje postoji. Svima nama ce kada budemo umirali biti na pameti i Bog i Crkva... preobratit ce se razni mrzitelji Boga i Crkve kada budu na samrti, mnogi ce se plasiti kazne za sve grijehe koje su radili tijekom zivota, proradi svima savjest u tom trenutku i svijest kakve zlocine su poticali ili sami radili.


  Ako su razne tkz "nevladine udruge" koje su financirane od RH i stranih vlada stalno prisutni u medijima i zastupaju svoj svjetonazor, radikalne ideje, razne devijacije i nemoral nesto pozitivno onda to znaci da je otisla ova drzava kvragu.

  Crkva ima pravo na svoje misljenje i ima se pravo mijesati u politiku kao sto to jos radikalnije, drskije i bezobraznije rade razne nevladine udruge. Crkva je isto nevladina organizacija i uz to jedina organizacija koja ipak radi neko dobro od Caritasa, puckih kuhinja itd. A sto rade ove glasne tkz nevladine udruge? Koje dobro oni rade? Da ljudima Crkva nista ne znaci nebi se 86% ljudi u RH izjasnilo katolicima, mislim da taj podatak dovoljno govori. Ljudima je Crkva nesto blisko i ne shvacam one koji ispoljavaju mrznju prema njoj.

  Oduzmi covjeku slobodu, oduzmi mu posao, napravi od covjeka duznika - roba... u biti oduzmi covjeku dusu, oduzmi mu vjeru i nametni mu razne stilove zivota koji su u biti degradacija. Jel to neka vrhunska vrijednost? Jel to cilj koji se zeli postici, da ljude dehumanizira?

  Zapitajmo se svi gdje sve ovo sto nam mediji namecu i sve to sto rade... gdje to vodi?

  Ime: P. A.
  20.12.2012 11:20
  Valjda jos od Zaratustre i maniheizma (sto je dovelo do judaizma, pa hriscanstva, pa islama - ovim redom!) traje borba izmedju ideje i materije, duha i mesa. Crkva se stavila na stranu ideje i duha, a covjek je prvo krisom, a onda sve drskije i drskije, odabrao meso, uzitak, stvari, Aj Fon. Za covjeka je lako. On je jasan. Ide sve dublje i dublje u hedonizam i materijalizam. Gdje ce zavrsiti, to se ne zna, ali put je daleko od sigurnog. Sa crkvom se po obicaju, ne zna nista. Ona stoji kao na platformi ideje, duha, puritanizma, ali to manifestuje samo onih 45 minuta u toku dugih i dosadnih propovijedi. Neposredno prije toga i cijelo vrijeme nakon toga, vrijedi iskljucivo materija: dvorovi, Audi, zlato, pare. S druge strane probaju da se modernizuju, pa idu u farmerkama, unutrasnjost manjih crkava vise ne moze da se prepozna kao vjerski objekt, tresti popularna muzika - sve zarad reklame. Ali cijelo vrijeme shizofrena pozicija: cas bi duh, cas materiju. I konacno i oni (predstavnici crkve, makar oni koji se cuju dalje) su razliciti. Neki su fleksibilni, tolerantni, neki su fanatici. Nije nama lako s njima.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.