Dostupni linkovi

Sarkozy najavio "uklanjanje opasnih ljudi" iz Francuske


Policijska akcija u Nantu
Policijska akcija u Nantu
Francuska je policija uhapsila u Tuluzu 19 osumnjičenih islamista i u nizu racija u zoru zaplijenila oružje, objavio je predsjednik Nicolas Sarkozy.

Hapšenja su obavljena u gradu gdje je u četvrtak sahranjen Muhamed Merah, ubica sedmoro ljudi u tri odvojena napada.

Policija je ušla u lov na moguće pomagače, ali iz pouzdanih se izvora saznaje da uhapšeni nisu u direktnoj vezi s napadima prošle sedmice.

Francuski predsjednik Sarkozy nakon akcije je izjavio:

"Naša je dužnost obezbijediti sigurnost francuskim građanima. Drugog izbora nema, to je apsolutno neophodno. A sigurnost građana dužnost je šefa države."

Racije su izvedene u petak ujutru u Tuluzu, Lionu, okolini Pariza, Nici, Nantu i Marseju. Cijelu operaciju vodili su istražitelji Centralne obavještajne agencije uz podršku elitnih policijskih jedinica RAID.

"Hapšenja su provedena na cijelom području zemlje. Sve je povezano s radikalnim islamom, ali je racija provedena u punom skladu s pravosudnim sistemom. Ne znam da li su u pitanju terorističke mreže, ali ono što mogu ustvrditi jeste da imamo vrlo precizna pitanja za te ljude. I mogu dodati da će se ovakve akcije nastaviti što će nam omogućiti da opasne ljude uklonimo s teritorija naše zemlje.", kazao je Sarkozy.

Ovakav oštar govor francuskog predsjednika analitičari su skloni pripisati i činjenici da je Sarkozy usred predizborne kampanje za drugi mandat. Izbori se održavaju 22.aprila.

Prema ispitivanju javnog mnjenja Sarkozy trenutno vodi ispred svog glavnog suparnika Francois Hollande. U drugom krugu koji je zakazan za 6.maj najvjerojatnije će ostati upravo ova dva kandidata.
XS
SM
MD
LG