Dostupni linkovi

Sarajevski liječnik: Bolnice su namjerno gađane


Bakir Nakaš svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 13. veljače 2013.
Bakir Nakaš svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 13. veljače 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Bakira Nakaša, bivšeg ravnatelja državne bolnice u Sarajevu, u koju su tijekom rata primljene brojne žrtve snajperskih i artiljerijskih napada za koje se tereti optuženi.

Tijekom iskaza doktora Nakaša o namjernom razaranju zdravstvenih objekata haško tužiteljstvo je u dokazne spise uvelo i liječničku dokumentaciju iz bolnice o stradalim Sarajlijama koji su spomenuti u optužnici.

Svjedok Nakaš je već na više suđenja opisao kako je sarajevska Državna bolnica bila česta meta Vojske Republike Srpske.

Na zadnjem haškom procesu za namjerno ubijanje Sarajlija, također je podsjetio na razaranje koje je preživjelo bolničko osoblje i već stradali pacijenti Nakaš je pri tom izjavio da je gađanje zdravstvenih objekata u cijelom gradu - bilo smišljeno od strane bivšeg kolege kirurga Dragana Kalinića.

„Koji je u to vrijeme bio ministar u vladi Republike Srpske. Na jednom od sastanaka je izjavio – da pošto je Vojna bolnica izgubljena za Jugoslavensku narodnu armiju i za njih, da bi bilo dobro i da bi bilo potrebno djelovati po bolnici Koševo i drugim zdravstvenim objektima“, prepričao je svjedok.

Kalinićeve izjave u medijima tužiteljstvo je uvelo kao dokaz potvrde svjedokove tvrdnje.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:03 0:00
Direktan link

Konstantni napadi VRS-a na zdravstvene objekte u Sarajevu, nisu bili tako samo posljedica neselektivnih napada na grad. Prema riječima doktora Nakaša razaranja bolnica su bila namjerna, kako bi se i time ostvarivao cilj opsade – što gori humanitarni uvjeti za stanovništvo.

„Da se umanji mogućnost liječenja i zbrinjavanja ranjenih građana Sarajeva, a samim tim unese dodatna panika i nesigurnost u zdravstvenu zaštitu u opkoljenom Sarajevu“, pojasnio je Nakaš.

Svjedok je opisao kako je Državna bolnica upravo najviše gađana teškim artiljerijskim oružjem u svoju ahilovu petu – 8 kat, koji bi, da se srušio, povukao za sobom i cijelu zgradu.

„Profesor arhitekture, koji je bio prilikom procjene šteta na državnoj bolnici, izjavio je da 8. kat i njegov centralni stup su srce stabilnosti cijelog objekta. I ukoliko on bude presiječen, da se može dogoditi da bolnica padne“, naveo je svjedok.

Doktor Nakaš osobno je iz bolnice vidio ispaljivanja projektila s područja pod kontrolom VRS-a, poput Trebevića. Iskaz će dovršiti u četvrtak, kada će ga unakrsno ispitivati obrana generala Mladića.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG