Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 11:54 CET

  Bosna i Hercegovina

  Sarajevska čajdžinica "Franz & Sophie" među najomiljenijim u svijetu

  Čajanka bez prestankai
  X
  Dženana Halimović
  01.07.2013
  Sarajevska čajdžinica Svijet čaja "Franz & Sophie" uvrštena je među deset posto najuspješnijih lokala na svijetu, prema ocjenama turista na web-stranici za planiranje i osmišljavanje putovanja http://www.tripadvisor.com/. Čajdžinica je primila i nagradu, koja se dodjeljuje objektima iz cijelog svijeta, a koji stalno ostvaruju dobre recenzije putnika. Autorka: Dženana Halimović
  Sarajevska čajdžinica Svijet čaja "Franz & Sophie" uvrštena je među deset posto najuspješnijih lokala na svijetu, prema ocjenama turista na web stranici za planiranje i osmišljavanje putovanja TripAdvisor. Čajdžinica je primila i nagradu koja se dodjeljuje objektima iz cijelog svijeta, a koji stalno ostvaruju dobre recenzije putnika. Tako je čaj u gradu kafopija našao svoje mjesto u kome uživaju sva čula.

  Da se dok prolazite duž Petrakijine ulice u starom dijelu Sarajeva otvore vrata iznad kojih piše Franz & Sophie pomislili biste da prolazite pored parfimerije. Proširi se blagi, voćni miris koji mami sva čula.

  Zapravo, pred vama se otvara svijet čaja - čajdžinica u kojoj umjesto tradicionalnih ljekovitih trava možete naći birane čajeve iz cijelog svijeta. Adnan Smajić vlasnik je ovog za mnoge novog i čarobnog svijeta.

  „Čaj ima jako puno sa filozofijom života. Na istoku je to povezano i sa religijom, sa budizmom, sa zen budizmom. Nedavno sam pročitao predivnu izreku ’Čaj je izraz da se nalazim tu gdje sam u ovome trenutku.’ I zaista kada pripremate čaj, onda imate osjećaj tih pet minuta koje odvojite za pripremu čaja da ste vi taj momenat", kaže Smajić.

  Smajić je ljekarsko je zanimanje zamijenio jedinstvenim na ovim balkanskim prostorima  postao je sommelier za čaj, i veli nije mu žao:

  Adnan SmajićAdnan Smajić
  x
  Adnan Smajić
  Adnan Smajić
  „U trenutku kad sam se odlučio da napustim medicinu, bila je sasvim drugačija i životna situacija, bile su drugačije i okolnosti - i čaj je u tom trenutku kada se to dešavalo nekako došao kao prijatelj, kao poznanik, kao jedno malo obogaćenje mog života. I onda se to prijateljstvo između mene i čaja polako razvijalo, postepeno. Bilo je promašaja, ali i lijepih trenutaka. Vjerovatno bih mnogo bolje financijski prošao da sam ostao u starom pozivu, profitabilniji je, pogotovo sa mojim godinama imao bih vjerovatno dosta iskustva kao ljekar, ne bih vjerovatno imao ovo što imam sad, diskusherniju, i 12 sati dnevno rada i polusređen privatni život - ali nisam se pokajao“, priča Smajić.

  Dok je u Japanu priprema čaja umjetnost, u Engleskoj tradicija, u gradu kafopija donedavno je bilo očajavanje. No, sve više je onih koji su svoja čula skloni prepustiti čaju. To potvrđuju gosti, stranci a i domaći.

  Baš kao i vino, čaj traži da ga volite i birate onaj koji vam najviše leži. U otkrivanju ovog svijeta Smajić je i više no voljan da pomogne:

  „Čaj i vino je predivna komparacija i ja je često koristim. Mi kažemo imam zeleni čaj, ustvari imate nekoliko stotina vrsta zelenog čaja i svaki ima svoje ime, svoje prezime, region iz kojeg dolazi, period berbe, godinu berbe - sve to utiče na kvalitet čaja. I onda kada nekad dođe neko ko zaista prvi put ulazi u radnji i kaže: ’Dajte mi zeleni čaj’, ja kažem:’Koji mislite?’ Ono što je neobično je da me ljudi mijenjaju često sa travarom, prodavnicom biljnih preparata. Dešava mi se, a pogotovo što sam medicinar, da mi dođu čak i sa ljekarskim nalazima i pitaju: ’A šta bih ja mogao? Imate li neku mješavinu za ovu bolest?’ Kad neko uđe, izvršim neku vrstu ljekarskog pregleda, pitam vas šta želite, šta volite, u kojem pravcu da idemo, volite li puno kofeina. Tražite jednostavno, ispitujete, sa par pitanja uspostavite komunikaciju s osobom, vidite da li želi napitke koji su intenzivniji ili nešto mirniji. Nekad se desi da otvorim 40 kutija i da čovjek izađe bez čaja jer mu se ništa ne sviđa“, kaže Smajić.

  Svijet čaja "Franz & Sophie" uvrštena je među deset posto najuspješnijih lokala na svijetu, prema ocjenama turista objavljenih na web-stranici TripAdvisor, a uz to je došlo i priznanje zahvaljujući dobrim recenzijama posjetilaca.

  Dženana Halimović

  Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Jasar Grad: Rajvosa
  02.08.2013 21:49
  Eh,da nam je jos da otvorimo ascinicu sa nazivom koji bi privukao svjetsku elitu. Sta mislite kada bi joj nadeli ime - "ASCINICA kod BILLA i HILLARY" ? Pa,tu bi dolazili iz Holivuda na sarmu,burek i ostale specijalitete. Ih,'dje bi nam tada bio kraj. Mozda bi nam se cak i vujo vratio iz Svice?

  Ime: vuk Grad: ch
  02.08.2013 08:52
  E pa nikad u zivotu nisam cuo za neku cajdzinicu u Sarajevu, iako sam tamo do rata 35 godina ziveo a posle rata redovno odlazim na ferije. Jel to neka reklama? Inace pijem caj, samo kad sam plaho bolestan.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Rajvosa
  02.08.2013 11:49
  E pa,nikad nije ni bila u Sarajevu u to vrijeme vuce.Covjek se dosjetio poslije rata,otvorio cajdzinicu,i nije se pokajao. Medjutim,nije to za nas.Ti caj pijes samo kada si bolestan,a ja ni tada.Ako se razbolim,smazem kilogram-dvije sladoleda,i problem rijesen.To Svedjani rade stotinu godina.Sve prehlade(najvise kod djece)Svedjani lijece sladoledom,a nikako tabletama. PS.Ja znam jos za bolju kombinaciju.Kuhana sljivovica dize iz mrtvih,a prehladu nosi k'o rukom. Slusaj ti mene vujo,kakva cajdzinica,kakvi bakraci.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  02.08.2013 20:46
  Znam i za te svedske lekove, njih je koristila i moja pokojna baba.
  U litarsku flasu sipa se rakije pa onda malo ove trave, malo one trave, zavisno za kakvu bolju... ali glavno je .. litar rakije.
  A i sladoled je stari, poznati lek. Logicno kad nesto otekne, npr.
  upala krajnika, daju se hladne obloge - a direktno najbolje hladi sladoled. Sam probao jos pre 30 godina na ekskurziji na ulazu u Postojnsku Jamu, smazo 4 sladoleda zaredom i funkcionise super.

  Ime: Sana
  02.08.2013 06:31
  Poznato ime,poznata čajdžinica.Sarajevo najbolje zna kako se postaje poznat.
  Odgovor

  Ime: bijeljina Grad: bijeljina
  02.08.2013 15:04
  kako li je ova poznata čajdžinica dobila ime???
  Odgovor

  Ime: Sana
  03.08.2013 09:35
  Pažljivi promatrač može sve saznati.Na zemlji ne postoje tajne.

  Ime: Mirella Grad: Champaign, IL
  02.08.2013 04:36
  Pa jesam li ja jedina koja vidi da su pogresno ime napisali: Adnan je ime, ne Amir ( i jos ste ga fino ono podebljali!!) Hajde fino ovo popravite, ipak je Adnan vlasnik!!!!
  Odgovor

  Ime: Moderator
  02.08.2013 09:06
  Draga Mirella, hvala puno na upozorenju. Izvinjavamo se svima, propust je ispravljen.

  Ime: Sarajlija Grad: Sarajevo
  01.08.2013 20:55
  I Franc je posle Sarajeva postao jako popularan.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  02.08.2013 14:57
  Pa, kako Vam je u Sarajevu neslavno započeo taj turizam, danas je više nego dobro! ,)
  Uzdravlje!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.