Dostupni linkovi

Sarajevski studenti "opominju" bh. političare


Studenti nekoliko sarajevskih fakulteta tokom današnjeg protesta u Sarajevu, 17 februar 2010, foto: Midhat Poturović
Studenti nekoliko sarajevskih fakulteta tokom današnjeg protesta u Sarajevu, 17 februar 2010, foto: Midhat Poturović
Nekoliko stotina studenata organiziralo je u Sarajevu prosvjednu šetnju od Zemaljskog muzeja do Vlade Kantona Sarajevo. Studenti su iskazali nezadovoljstvo zbog neispunjenog obećanja premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića da im budu osigurane besplatne ili jeftine karte za gradski prijevoz počev od 1. siječnja ove godine. Prosvjede je organizirao Alternativni studentski parlament.

Studenti nekoliko sarajevskih fakulteta, okupljeni u neformalnu grupu pod nazivom „Alterantivni studentski parlament“, još jednom su poručili kantonalnom premijeru Besimu Mehmediću da ispuni ono što je obećao. Mehemdić je studentima obećao još u listopadu prošle godine da će izdovijiti sredstava iz proračuna kako bi studenti imali jeftiniju kartu za gradski prijevoz.

"Ovdje je najmanji problem studentska karta, problem je taj što političari daju obećanja, a ništa ne rade. Obećano nam je nešto i mi tražimo da to bude ispunjeno, a poruka je da ne želimo više obećanja koja neće biti ispunjena", kaže Ahmed Nurković, predsjednik Vijeća studenata Ekonomskog falukteta u Sarajevu.


Usvajanje ovisi od poslanika

Suad Cibra, predstavnik Organizacije za prava studenata Filozofskog fakulteta u Sarajevu, kaže da studenti ovakvu akciju nisu pokrenuli još od 1995. godine.

„Ovo je samo jedna mala sitnica oko koje se okupio velik broj studenata. Mi smo samo studneti koji pokušavaju da natjeraju političara da održe datu riječ“, kaže Cibra.

Azra Hadžić, članica pokreta „Dosta“, ističe da bi ovi prosvjedi trebali biti prekretnica za studentski život u Sarajevu i dodaje:

„Ovo je samo mali test kojim želimo da pokažemo da studentska snaga i ovdje postoji i da ti studneti nisu više jedna tiha masa koja se ovdje valja i želi da bude nekome na grbači. Želimo da tražimo naša prava. Ovo je samo početak i test za sve studente koliko su solidarni i koliko misle svojim glavama. Da li ih je više stid svojih kolega iz Zagreba i Beograda koji rade fenomenalne stvari? Oni trebaju biti ti koji trebaju nositi neke promjene u društvu i donositi neko bolje sutra. Mladi mogu zaista puno samo ako im date priliku.“

Povodom prosvjeda studenata oglasio se i premijer Kanonta Sarajevo Besim Mehmedović:

„U dogovoru sa predstavnicima Studentskog parlamenta, na sutrašnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo predložiću da se u utvrđeni Nacrt budžeta KS za ovu godinu uvrste posebne stavke za subvencioniranje studentskih karata u iznosu do 3.000.000 KM.“

"Od ovog prijedloga neću odstupiti i insistiraću na njegovom usvajanju", rekao je premijer Mehmedić tokom današnjeg razgovora sa predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Adnanom Bajrićem i predstavnicima Studentskog parlamenta Adijem Džamalijom i Velidom Alibašićem o prijedlozima za iznalaženje financijskih sredstava za realizaciju Projekta "Studid", čijom implementacijom bi bile osigurane subvencionirane karte za prijevoz studenata.

Ovaj prijedlog premijer će uputiti u zakonom propisanu skupštinsku proceduru, te će njegovo konačno usvajanje ovisiti isključivo o podršci poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo, saopćila je press-služba KS.
XS
SM
MD
LG