Dostupni linkovi

Sarajevo živi festivalima


Sarajevo Beton Fest
Sarajevo Beton Fest
Kulturno ljeto u bh. prijestolnici odavno je počelo, ali se vrhuncem smatra vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala. Od 16. do 24. avgusta, kada će se održati jedna od najznačajnijih svjetskih filmskih smotri, i organizatori drugih festivala žele prirediti zanimljive sadržaje. Istovremeno, prodavači i ugostitelji nadaju se boljoj platežnoj moći turista, kojih tada ima najviše u Sarajevu. Sve mogućnosti su otvorene i grad, doslovno, živi 24 sata.

Uprkos pogrešnom stavu da je kultura potrošnja i manjku novčane podrške za kreativnost, kulturna ponuda u Sarajevu itekako je pulsirajuća. Često je lični entuzijazam pojedinaca glavni „krivac“ za organizaciju mnogih interesantnih dešavanja u gradu i tokom ljetne sezone. Najviše se takvih aktivnosti odvija tokom Sarajevo Film Festivala, kada festivalski trg kod Narodnog pozorišta preraste u arenu koja slavi stvaralaštvo sedme umjetnosti. Ovogodišnja smotra počinje u petak, i tokom devet dana predstaviće 240 ostvarenja, kaže direktor Mirsad Purivatra.

„Festival sa preko 200 filmova jeste jedna prilika da vidite dobre filmove, presjek domaće, regionalne, evropske i svjetske filmske produkcije. Ipak mi svuda naglašavamo da Sarajevo Film Festival jeste međunarodni festival sa fokusom na regiju, ali nas raduje upravo činjenica da su producenti, režiseri, filmski profesionalci prepoznali Sarajevo kao centralno mjesto okupljanja vezano za film iz regije“, kaže Purivatra.

Tokom Sarajevo Film Festivala, od 16. do 24. avgusta, prirediće se i muzičke večeri. Tako će kino Kriterion biti domaćin Heatwave Music Stage-a. Nastupaju domaći i inostrani muzičari različitih pravaca. A za ljubitelje rocka, klub Underground organizovaće sredinom avgusta drugi Sarajevo Rock Fest. Pored svirki, održaće se i izložba stripa, a jedna noć biće posvećena i umjetnosti tetovaže.

(VIDEO: Reklama za ovogodišnji SFF)


Za bolju sliku glavnog grada

Istovremeno, regionalno priznati Sarajevo Chamber Music Festival (Sarajevski festival kamerne muzike) proslavljaće svoj treći rođendan od 26. avgusta do 4. septembra. Ove godine publika će učestvovati u istraživanju opusa dva genija - Wolfganga Amadeusa Mozarta i Johannesa Brahmsa. Izvršna direktorka festivala Amila Ramović za RSE kaže:

Sarajevo Chamber Music Festival, foto: Almin Zrno
Sarajevo Chamber Music Festival, foto: Almin Zrno
„Mi smo uspjeli da okupimo jednu izvanrednu grupu izvođača na bini Doma Armije. Ove godine Sarajevo Chamber Music Festival, pored standardnih nastupa Manhattan String Quarteta kao našeg rezidentnog ansambla, predstavlja Christophera Taylora koji je proglašen za jednog od možda dva ili tri najvažnija pijanista u SAD-u. Sa svojom Stradivarijevom violom dolazi nam Lech Antonio Uszynski, violista čuvenog Stradivari kvarteta iz Švicarske. Tu je i Stanley Drucker, prvi klarinetista Njujorške filharmonije, zatim Cihat Aşkin, čuveni turski virtouz.”

U namjeri obogaćenja ljetne ponude grada, te predstavljanja bh. i regionalne književne scene, u Sarajevu se trenutno održava Summer Book Fest (Ljetni festival knjige). Na trgu, pod vedrim nebom, priređen je raznovrstan program, navodi u ime organizatora Dragan Marković.

„Imamo uključenje međunarodnog karavana pjesnika i kantautora ’Neretvanske vedrine’, učešće od 30-ak pjesnika. Svakako bih spomenuo evropski megahit koji ćemo promovirati – ’Glas moje majke’ nizozemskog autora Abdelkadera Benalija. Uvaženi autor će biti sa nama”, kaže Marković.

Uz Summer Book Fest, u drugoj polovini tekućeg mjeseca održaće se 6. Novosarajevski književni susreti, na kojima će učestvovati 80-ak autora iz 15 zemalja.

Nije zanemareno ni likovno stvaralaštvo. Od 29. avgusta do 1. septembra planiran je Beton Fest. Misija ove kulturne manifestacije je da promoviše trodimenzionalno ulično crtanje (3D Street Art), koje je decenijama prisutno u svijetu. Kao i prošle, ovogodišnji Beton Fest ugostiće poznate ulične crtače, kaže direktor Udruženja za razvoj kulture i umjetnosti „Progres“ Zlatko Šljivnjak.

„Ovakav festival postaviti u Sarajevo jeste da nešto novo doživi ovaj grad. To je jedna interakcija sa prolaznicima – umjetnici crtaju, a ljudi koji prolaze postavljaju se na crtežima i onda imaju dojam kao da su centar tog predmeta koji je oslikan. Crtačke zvijezde su Tony i Vera iz Italije i Peter iz Holandije. Peter iz Holandije je inače direktor grupe koja je osnovala prvi Street Art festival u svijetu”.

Svakodnevnu političko-ekonomsku krizu u Bosni i Hercegovini izazivaju domaći političari veličajući svoje nacionalne identitete. To još uvijek na ovim prostorima ima „dobru prođu“, za razliku od sudbine Zemaljskog muzeja BiH. Ovaj, državni muzej još uvijek je zatvoren i nema niti nagovještaja kada će svoje blago otvoriti radoznalim očima posjetilaca. Zato, za bolju kulturnu sliku Sarajeva, žitelji ovoga grada i njegovi gosti trebaju zahvaliti kreativnoj nekolicini entuzijasta, koji tu krizu ublažavaju.
XS
SM
MD
LG