Dostupni linkovi

Sarajevo u centru obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata


Konferencija u Sarajevu o obilježavanju sto godina od početka Prvog svjetskog rata, 8. travanj 2013.
Konferencija u Sarajevu o obilježavanju sto godina od početka Prvog svjetskog rata, 8. travanj 2013.
Sarajevo će iduće godine od 21. do 28. juna biti središtem Evrope sjećajući se i obilježavajući nizom događaja stotu godišnjicu Prvog svjetskog rata, koji je i počeo na njegovim ulicama 1914. godine atentatom na prestolonasljednika Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Glavni grad BiH će 2014. godine biti jedan od nosilaca planetarnog obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata. Ovu manifestaciju pod nazivom "Sarajevo srce Evrope" organizirat će Uprava Grada Sarajeva, francuska ambasada u BiH i Fondacija "Sarajevo srce Evrope" koja je osnovana na francusku inicijativu, a u cilju koordinacije i realizacije planiranih događaja.

Na konferenciji u Sarajevu, francuski ambasador u BiH Roland Giles izdvojio je nekoliko znanstvenih, kulturnih i sportskih projekata koji će se održati od 21. do 28. juna iduće godine u glavnom gradu BiH.

Među najznačajnijim događajima su muzički festival "Fete de la musique" i veliki koncert koji će biti održani 21. juna 2014., zatim velika profesionalna biciklistička nagrada Sarajeva u partnerstvu sa Tour de France i Biciklističkim savezom BiH, koja će biti održana dan kasnije, 22. juna naredne godine.

“U Prvom svjetskom ratu kao vojnici su poginula tri pobjednika Tour de France-a. Zbog toga je i njihovo učešće u ovom događaju. Takmičenje će biti održano u Sarajevu i na stazama oko Sarajeva, a ugostit će niz bivših pobjednika Tour de France-a i okupiti veliki broj biciklista”, kazao je francuski ambasador.

Naredne godine će biti organizovano i niz regionalnih koncerata u Sarajevu i u nekoliko gradova BiH.

„Jedan veliki film će biti napravljen u junu mjesecu. Na njemu već radi 16 režisera i bit će snimljen pod okriljem francuske producentske kuće Cineteve i Sarajevo film festivala. Film će se zvati Mostovi Sarajeva, a radi se o povezivanju i pravljenju mostova između naroda i kultura. Želja nam je da film bude prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, a nakon toga i na Sarajevo film festivalu naredne godine“, pojasnio je francuski ambasador.

Posebno zanimljivi bit će znanstveni skupovi. Učešće na konferenciji je potvrdilo 116 naučnika iz 26 zemalja svijeta.

„U istoj toj sedmici bit će organizovana međunarodna konferencija historičara, čiji su nosioci Misija za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata, francuski i evropski univerziteti, zajedno sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH i univerzitetima iz BiH. Oko 28. juna će biti organizovano nekoliko debata, a sukladno dogovoru koji je postignut između grada Sarajeva i Bečke filharmonije, bit će organizovan i veliki koncert Bečke filharmonije“, dodao je ambasador Gilles.

Poruke mira mladim generacijama

Ambasador Francuske u BiH Roland Gilles istaknuo je da francuska vlada ima veoma snažnu motivaciju za pripremanje programa obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, koji je počeo u Sarajevu. Naglasio je podatak da je taj rat obilježio svijet sa oko deset miliona mrtvih, od kojih su četiri miliona bili Francuzi i Nijemci.

Spomen-ploča u Sarajevu kojom je obilježeno mjesto atentata na prestolonasljednika Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju
Spomen-ploča u Sarajevu kojom je obilježeno mjesto atentata na prestolonasljednika Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju
„Svaki rat je strašan. Ali u Francuskoj postoji snažna volja da se razmotri šta je to što pokreće ratove. Na teritoriji Francuske iduće godine će biti dosta događaja u povodu ove godišnjice, ali Francuska želi podržati manifestacije u Sarajevu sa kojih će biti poslane poruku mira, naročito mladim generacijama“, kazao je francuski ambasador.

Naveo je da već mjesecima francuska vlada radi sa Upravom Grada Sarajeva na osmišljavanju manifestacije u Sarajevu, te da se u tom kontekstu sreo sa mnogim bh. zvaničnicima, koji su dali jednodušnu podršku ovom projektu.

Ambasador je također najavio da Francuska, zajedno sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, priprema obnovu Olimpijskog muzeja u Sarajevu. Istaknuo je i jutrošnju (ponedjeljak) informaciju da će se projektu finansijski pridružiti i Njemačka, dok je finansijsku podršku već obećala Francuska.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić smatra da postojanje snažne političke volje u Francuskoj za ovaj program pokazuje da je Evropa shvatila da se u BiH, i nakon Prvog svjetskog rata, desio najveći evropski rat u kojem su bh. građani obilježeni strašnom tragedijom.

Željko Jerkić, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, smatra da visoki simbolizam ovog događaja treba iskoristiti za poruku mira iz Sarajeva, koje je uvijek bilo mjesto susreta kultura i civilizacija.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG