Subota, 30. april/travanj 2016, 15:08 CET

  Bosna i Hercegovina

  Sarajevo: Skup podrške civilima u Gazi

  Protestna šetnja
  Protestna šetnja
  Nekoliko stotina građana Sarajeva mirnom protestnom šetnjom od Baščaršje do spomenika ubijenoj djeci Sarajeva pokazalo je solidarnost sa stradalim civilima u Gazi.
  Sa mirne šetnje za narod Palestine poslata je poruka „Spriječitete terorizam i ubijanje djece u Gazi“.

  Protest je organizovalo Udruženje Front. Kako kaže Danijel Senkić iz ovog udruženja cilj je poslati između ostalog i poruku da narod u BIH želi da primirje u Gazi traje i da se ne ponovi ubijanje nedužnih civila.

  „Mi smo danas ovdje sa jednom posebnom namjerom, jer s obzirom da je potpisano primirje, ovaj skup možemo nazvati i skup podrške miru“, kaže Senkić.
  Većinom mladi, danas su centrom Sarajeva nosili palestinske zastave i uzvikivali „Slobodna Palestina – Živjela Bosna“
  , pojasnio je Senkić.

  „Oštro osuđujemo izraelsku krvavu agresiju na Gazu“, bio je transparent koji je predvodio kolonu, kojoj su se kroz centar Sarajeva priključivali i brojni građani.

  "Free, free, Palestine, down, down Israel!" (Sloboda Palestini, dole Izrael) bila je još jedna od parola tokom mirne šetnje.

  Demonstranti su prošli kroz Ferhadiju i Titovu ulicu, nakon čega su došli do Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva ispred kojeg se nisu zadržavali, već su prešli na plato ispred BBI-a gdje su im se obratili predstavnici organizatora protestne šetnje, kao i predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko - Palestinsko prijateljstvo Avdo Hebib.

  "Moramo dići glas protiv nasilja i ubijanja u Gazi, ali i biti svjesni da većina naroda Izraela ne podržava režim pod čijom komandom se dešava nasilje nad palestincima u Gazi", kazao je Hebib.

  Građanima se u šetnji pridružio i ambasador Palestine u BiH Khaled Allatrash.


  Marija Arnautović

  arnautovicm+rferl.org

  U novinarstvu od 1998., a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.