Dostupni linkovi

Samoopredeljenje: Dobićemo Republiku Srpsku na Kosovu


Sa okruglog stola u Prištini
Sa okruglog stola u Prištini

Briselski sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom vodi Kosovo pravo ka bosnizaciji, rečeno je u sredu na okruglom stolu u organizaciji najveće opozicione partije, pokreta Samoopredeljenje, a na temu „Kosovo nakon sporazuma u Briselu – implikacije na suverenitet i funkcionalnost države – Šta trebamo da uradimo“. Ovom događaju su prisustvovali i predstavnici ostalih partija iz opozicije.

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri istakao je kako sporazum podrazumeva gubljenje subjektiviteta zemlje i jačanje uloge Srbije unutar Kosova, dok je šef parlamentarne grupe ove partije Gljauk Konjufca dodao kako se Kosovo na ovaj način kreće ka federalizmu i bosanskom modelu gde se opštine sa srpskom većinom postepeno ojačavaju do postizanja političko-teritorijalne autonomije.

“Ne zaboravimo da je i Republika Srpska u Bosni prvo počela kao ‘zajednica’, kao jedinstvo srpskih opština. Bilo gde u bivšoj Jugoslaviji, Srbija je, instrumentalizacijom srpskog naroda vodila strategoju kreiranja teritorijalnih autonomija za svoj narod čije je teritorije potom i kontrolisala preko političke diktature. To je pokušala i u Hrvatskoj, ali nije uspela, ali je u Bosni uspela da uspostavi jedan snažan entitet”, kazao je Konjufca.

Iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova kažu da je Vlada Kosova kamuflirala sam sadržaj sporazuma, koristeći se različitim nazivima na albanskom, srpskom i engleskom jeziku.

“Od proglašenja nezavisnosti nije bilo štetnijeg događaja kao što je to ovaj sporazum. Dvosmislena kamuflaža na više jezika najbolje pokazuje bacanje prašine u oči građanima”, kazao je Ahmet Isufi iz ove partije.

S time se, međutim, ne slaže ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri, koja navodi da je sporazum u skladu sa Ustavom i da on ne predviđa izvršna ovlašćenja.

Ona dodaje i da ceo ovaj proces proističe iz Ahtisarijevog plana, na osnovu kojeg država može imati više asocijacija.

„Skupština Kosova je usvojila sporazum o normalizaciji međudržavnih odnosa Kosova i Srbije i taj sporazum predviđa ovu asocijaciju, tako da ona ima podršku. Asocijacija neće imati izvršnih ovlašćenja, neće biti treći nivo vlasti i to je najvažnije“, kazala je ona.

Iz pokreta Samoopredeljenje su najavili i radiklane mere te proteste kako bi sprečili formiranje ove Zajednice.

XS
SM
MD
LG