Dostupni linkovi

SAD će preduzeti oštre mjere zbog WikiLeaks-a


Hillari Klinton daje izjavu povodom objavljivanja tajnih dokumentara, 29. novembar 2010.
Hillari Klinton daje izjavu povodom objavljivanja tajnih dokumentara, 29. novembar 2010.
Dok svjetski mediji u nastavcima prenose sadržaje tajnih dokumenata SAD koje je objavio Wikileaks, američki zvaničnici najavili su preduzimanje zakonskih mjera, odnosno istargu protiv sajta zviždača.

"Sjedinjene Države oštro osuđuju nezakonito otkrivanje povjerljivih informacija. To stavlja živote ljudi u opasnost, prijeti našoj nacionalnoj sigurnosti, i potkopava naše napore za rad s drugim zemljama u rješavanju zajedničkih problema", dio je reakcije američke državne sekretarke Hilari Klinton, na novo curenje povjerljivih informacija iz Vašigtona, koje i po procjenama mnogih analitičara zbog sadržaja iznesenog u javnost može ugroziti međunarodnu diplomatiju.



No američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs vjeruje da objava Wikileaksa neće štetiti dipolomatiji.

"Naše diplomate su upravo to, samo diplomate. Nastaviće da rade svakog dana zajedno sa drugim zemljama, i partnerima ovdje u Ujedinjenim nacijama i sa drugum zemljama širom svijeta na suočavanju sa najaktualnijim globalnim izazovima i na unaprijeđivanju američkih nacionalnih interesa",
kazala je Rajs.

Ambasadorka Rajs je rekla da neće komentarisati klasifikovane materijale, dok sa druge strane Hilari Klinton eksplicitno poručuje:

"Mi preduzimamo agresivne korake da utvrdimo čija je odgovornost za krađu ovih informacija. Ja sam naredila određene mjere State Departmentu, uz nove sigurnosne garancije Ministarstva odbrane i drugdje kako bi zaštitili informacije SD, tako da ova vrsta povrede ne može više nikada da se ponovi".


Živopisni i pikantni detalji

Mediji sa druge strane i dalje objavljuju povjerljive, zanimljive pa čak i pikantne detalje koje je objavio Wikileaks.

Veoma zanimljivo u trenutku dok na korejskom polustrvu zvecka oružje je tvrdnja da je Kina nezadovoljna sjevernom Korejom i da je za ujedinjenje dvije Koreje pod vlašću Seula

Kineska reakcija glasi zvanični Peking izrazio je nadu da objavljivanje diplomatskih depeša na web sajtu Wikileaks neće ugroziti kinesko-američke odnose i da će Vašington tome pristupiti na korektan način.

Tu je i živopisna slika Italijanskog premijera Silvija Berluskonija kojeg su okarakterisali kao portparola ruskog premjera Vladimira Putina te kao “neodgovornog punog sebe i nefikasnog evropskog lidera sklonog dugim neprospavanim noćima”, zapitavši se čak ko mu plaća djevojke koje govore o njemu.
Novine prenose detalje iz povjerljivih dokumenata objavljenih na sajtu WikiLeaks

Berluskoni je na sve rekao da ga ne zanima stav, kako je ocijenio, “trećerazrednih funkcionera.“

Što se zemlja regiona tiče za sada nema naročito važnih podataka osim da se prema pisanju kosovske štampe 668 dokumenata odnosi na Kosovo, a objavljeno je i šta bivši hrvatski premijer Ivo Sanader govorio o ostalim liderima u regionu.

I dok SAD prijete preduzimanjem oštrih mjera analitičari uglavnom procjenuju može li obavljivanje ovih dokumnata ugroziti diplomatiju te ocjenjuju da ovako pokazuje da je u 21. vijeku tajne sve teže čuvati.

Kako je najavljeno Wikileaks će početkom sljedeće godine obajaviti povjerljive dokumente o svjetskom bankarskom sistemu.

WikiLeaks i Balkan

WikiLeaks i zemlje regiona

Među 250,000 telegrama američke diplomatije koje je stranica WikiLeaks počela objavljivati u ponedjeljak, nalazi se i preko 9,000 dokumenata o zemljama bivše Jugoslavije i regiona.

Pojedinačno Hrvatska se spominje u 2.053, BiH 1.419, Kosovo 1.320, Srbija i Crna Gora (zajedno do 2006.) 1.244, Slovenija 947, Albanija 822, Makedonija 783 i Crna Gora 503 telegrama.

Za sada, na stranici WikiLeaksa dostupan je samo dokument o razgovorima pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu Phila Gordana sa francuskim zvaničnicima u Parizu u oktobru 2009. godine o, između ostalog, situaciji u BiH, Kosovu, Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj.

Na sastanku su francuske diplomate zagovarale ubrzanje proces zatvaranja Ureda visokog predstavnika u BiH, s čime se Gordon nije složio jer je rekao da još nisu bili stvoreni svi uslovi.

On se također nije složio sa ocjenom francuskih diplomata da su se odnosi između SAD i bošnjačkih političara pogoršali.

Francuski predsjednički savjetnik za vanjsku politiku Jean-Claud Levitte je također rekao da EULEX ima problema sa kosovskim vlastima nakon potpisivanja sporazuma sa Beogradom kao i da minister vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić "obećava puno" prilikom posjeta Parizu u vezi povratka Srba na Kosovo ili njihovog učešća u kosovskim institucijam i da se više neće susretati sa njim jer ne predstavlja lice moderne Srbije kao što tvrdi.

XS
SM
MD
LG