Dostupni linkovi

Prvi vazdušni napadi na Islamsku državu u Siriji


SAD nastavlja vazdušne napade na IS
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

SAD nastavlja vazdušne napade na IS

Koalicija predvođena SAD izvela je u utorak ujutro prve vazdušne napade na položaje ekstremističke organizacije Islamska država na severu i istoku Sirije, a vlasti u Damasku su istakle da podržavaju "sve međunarodne napore" u borbi protiv terorizma.

Opservatorija za zaštitu ljudskih prava koja navodi da je poginulo 30 militanata, mahom stranaca, i osam civila, uključujući troje dece.

U napadima učestvuju SAD i njihovi arapski saveznici - Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Jordan je saopštio da su “njegove vazdušne snage uništile više položaja militantnih grupa koje nastoje da izvrše terorističke napade i u Jordanu”.

"Učestvujemo u napadima koji su deo naših napora da se porazi terorizam u njegovom epicentru", rekao je portparol vlade Mohamed al-Momani.

Portparol Pentagona Džon Kirbi je rekao da je u ovoj operaciji korišteno 47 projektila Tomahavk, koji su lansirani sa brodova u međunarodnim vodama u Crvenom moru i Severnoarapskom zalivu. Napadi se izvode i avionima, bespilotnim letelicama i bombarrderima, prenosi Bi-Bi-Si.

Prvi talas napada je okončan, ali novi naleti američke avijacije i raketa tek se očekuju, prenose zapadni mediji.

U saopštenju američke vojske navodi se da su uništene "mnoge mete ISIS-a u oblastima kao što su grad Raka, glavno uporište Islamske države kao i područje na iračko-sirijskoj granici". Kako javlja Bi-Bi-Si, militanti su se uglavnom evakuisali tokom noći iz Rake u očekivanju napada.

Na meti su bili centri za obuku islamista, štabovi i komandni centri, ali i centri za finansije, kamioni i oklopna vozila, dodaje se u saopštenju.

Meta napada je i Front Al-Nusra, sirijski ogranak terorističke organizacije Al-Kaida, saopštila je Opservatorija za ljudks prava. Time je, kako je istakla agencija Rojters, otvoren novi, znatno komplikovaniji front u borbi protiv ekstremista.

Jedan od boraca IS rekao je Rojtersu da će ta grupa odgovoriti na vazdušne udare, optuživši Saudijsku Arabiju da je dozvolila da dođe do početka kampanje.

"Na ove napade ćemo odgovoriti. Sinove Salula krivimo za to. To se zbog njih dogodilo", rekao je pripadnik grupe, upotrebivši pogrdan naziv za pripadnike saudijske kraljevske porodice.

Analitičari smatraju da je veoma značajno što u kampanji protiv Islamske države učestvuju zemlje u kojima su suniti u većini, kao što je Saudijska Arabija.

Rusija: Akcijom se narušava suverenitet Sirije

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da podržava "sve međunarodne napore" u borbi protiv džihadista iz Islamske države i Fronta al-Nusra, “insistirajući na poštovanju nacionalnog suvereniteta i međunarodnih zakona”.

Sirijsko ministarstvo je nešto ranije saopštilo da su SAD obavestile vladu u Damasku o pokretanju udara. "Amerikanci su juče obavestili predstavnika Sirije u UN da će početi napade protiv teorrističke organizacije Islamska država u Raki", dodaje ministarstvo.

Sirija nije formalno pristala na ovu akciju SAD na svojoj teritoriji. SAD su jasno predočile da neće tražiti dozvolu od Damaska.

Sirijski ministar inostranih poslova Valid Mualem je rekao prošlog meseca da će se bilo kakva akcija SAD “smatrati agresijom” ukoliko ne bude koordinisana sa Damaskom.

Rusija je saopštila da se vazdušnom kampanjom SAD i zalivskih zemalja narušava suverenitet Sirije kao i međunarodno pravo. Ministarstvo inostranih poslova u Moskvi ističe da se takva operacija može izvoditi samo sa “jasnim pristankom Sirije” ili odlukom Saveta bezbednosti. Rusija je optužila SAD da žrtvuje suverenitet Sirije za svoje geopolitičke ciljeve.

Sirijska opozicija pozvala je ranije da se neodložno pokrenu vazdušni udari protiv ekstremističke Islamske države u Siriji, koja je zauzela više sela na severu, ističući da je "vreme od suštinske važnosti da bi se izbegla katastrofa".

"Moramo nedložno da pokrenemo vazdušne udare u Siriji. Dok ovo govorimo, Islamska država u opsadi drži na stotine hiljada civila na severu Sirije, u regionu Kobane", rekao je predsednik sirijske nacionalne koalicije Hadi al-Bahra.

Sirijske izbeglice u Turskoj
Sirijske izbeglice u Turskoj

Oko 130 hiljada Kurda prebleglo je proteklog vikenda u Tursku.

Bahra je, na konferenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku, rekao da je "vreme od suštinske važnosti da bi se izbegla katastrofa".

Prema njegovim rečima, islamski borci "napreduju veoma brzo" i stvaraju veliku humanitarnu krizu.

Bahra smatra da ekstremisti ne mogu biti pobeđeni samo vazdušnim udarima.

Dugoročno rešenje je stvaranje umerene, inkluzivne vlasti u Siriji koja će sprečiti jačanje ekstremizma”.

Napade je ranije najavio američki predsednik Barak Obama kada se založio da će "degradirati i uništiti Islamsku državu" koja je uzela maha u Siriji i Iraku.

Kidnapovan francuski državljanin u Alžiru

Nekoliko sati pre početka vazdušnih udara na Siriju, jedna grupa povezana sa Islamskom državom preuzela je odgovornost za kidnapovanje francuskog državljanina u Alžiru i zapretila da će ga ubiti ako Francuska za 24 časa ne okonča vazdušne udare na Irak.

Francuski premijer Manuel Vols: “Moje misli su sa našim sunarodnikom Ervom Gurdelom. Mislim na njegovu porodicu. U kontaktu smo sa alžirskim vlastima i učinićemo sve da ga oslobodimo”.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je da otmica državljanina Francuske neće uticati na učešće te zemlje u koaliciji, predvođenoj SAD, protiv Islamske države. Pariz ističe da će njegove akcije biti ograničene na Irak.

Od zapadnih zemalja se oglasila Britanija, čije vlasti su saopštile da nije doneta "konačna odluka da se pridruži vazdušnim napadima". Portparolka ministarstva odbrane je, pak, naglasila da razgovori o tome još traju.

Član britanskog parlamenta i bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džek Stro rekao je da bi za britansko učešće u akciji bilo neophodno da vlada sirijskog predsednika Asada da neku vrstu pristanka na to.

CIA procenjuje da je od 31 hiljade militanata Islamske države dve trećine raspoređeno u Siriji.

Ova organizacija je zauzela veliko područje u Siriji kao i severnom i zapadnom Iraku, proglasivši kalifat.

Od početka avgusta SAD su izvele 190 vazdušnih napada na položaje militanata u Iraku.

Militanti su u znak odmazde pogubili britanskog humanitarnog radnika Dejvida Hejnsa, odsekavši mu glavi. Na isti način su prethodno usmrtili dva američka novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa.

XS
SM
MD
LG