Dostupni linkovi

Ukrajina spremna za nove pregovore ako Rusija podrži izbore


Proruski separatisti u Donjecku
Proruski separatisti u Donjecku
Međunarodna zajednica i dalje je u potrazi za djelotvornim odgovorom na ukrajinsku krizu. Washington izražava „izuzetnu zabrinutost“, a ministri vanjskih poslova EU u Beču su razmatrali krizu u Ukrajini, na posebnom sastanku kojemu su prisustvovali ukrajinski i ruski ministri Andrej Deščicja i Sergej Lavrov.

Ukrajina je spremna da podrži novu rundu pregovora u Ženevi sa ciljem deeskalacije političke krize sa Rusijom dok god Moskva podržava predsjedničke izbore 25. maja, izjavio je u utorak šef ukrajinske diplomatije Andej Deščicja.

"Ako je Rusija spremna da podrži izbore i eliminiše podršku ekstremističkim elementima u Ukrajini mi smo spremni na novu rundu pregovora", rekao je on na konferenciji za novinare nakon sastanka u Beču o krizi u Ukrajini.

On je dodao da će njegova vlada da podrži novi krug pregovora u Ženevi ako se sve strane usaglase da primjene dokument koji tamo bude dogovoren.

"Međutim, prioritet za Ukrajinu je održavanje predsjedničkih izbora", rekao je on.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak ranije u Beču da bi bilo "neobično" održavanje predsjedničkih izbora u Ukrajini dok vlasti u isto vrijeme raspoređuju vojsku protiv svog naroda.

Prema riječima Lavrova, opozicione grupe u Ukrajini moraju da učestvuju u eventualnoj novoj rundi pregovora.

Borbe na istoku Ukrajine se nastavljaju. Kijev je poslao elitnu jedinicu Nacionalne garde u Odesu kako bi se spriječili mogući novi sukobi u tom crnomorskom gradu.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov izjavio je da je 30 proruskih separatista ubijeno tokom antiterostičke opracije u blizini Slavjanska. On je potvrdio i da na ukrajinskoj strani ima žrtava. Obilazeći jedinice novinarima je rekao: „Protiv nas se vodi rat, na našoj teritoriji“. Dodao je da su ukrajinskim snagama svezane ruke zbog civila jer ukrajinska vojska ne može pucati po svojim građanima, a da separatisti koriste civile kao živi štit.

Dok ukrajinska vlada optužuje Rusiju da potiče ekslaciju sukoba na istoku zemlje, Moskva odgovara da istoku Ukrajine prijeti humanitarna kriza i da je Kijev odgovoran za nastalu situaciju.

Britanski i šef diplomacije William Hague je uoči sastanka izjavio da Rusija pokušava onemogućiti predsjedničke izbore u Ukrajini koji su zakazani za 25 maj.

Francuski šef države Francosie Hollande u intervjuu za francuski radio upozorava:

„Jedini cilj koji moramo imati je da se predsjednički izbori u Ukrajini održe 25. maja. Ako se ne održe, postoji opasnost od kaosa i građanskog rata“.
Istodobno, ukrajinski parlament je na izvanrednoj sjednici.

Mediji javljaju da će šefovi sigurnosnih službi informirati poslanike o sve ozbiljnoj situaciji na istoku zemlje gdje proruske snage i dalje kontroliraju pojedine državne institucije.

U medjuvremenu, ukrajinska vlada je otpustila guvernera Odese, i u tu crnomorsku luku uputila elitnu jedinicu Nacionalne garde kako bi se spriječilo moguće ponavljanje tragedije od 2. maja kada je poginulo 46 ljudi.

Zbog eskalacije sukoba zatvoren je aerodrom u Donjecku. Na web stranici te zračne luke stoji kako su međunarodni letovi suspendirani po naredjenju vlade. No, iz Kijeva nema informacija o zatvaranju aerodroma.

Moskva je dobila zahtjev moldavskog Ministarstva vanjskih poslova da im se pojasni kako će to ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin sudjelovati na obilježavanju Dana pobjede 9. maja u Prinjedstrovlju.

Rogozin, koji je posebni izaslanik ruskog predsjednika za Pridnjestrovlje, izjavio je kako je prihvatio poziv da prisustvuje vojnoj paradi, koja će se održati u Tiraspolu, „ali, nažalost ne i u Kijevu“.
XS
SM
MD
LG