Dostupni linkovi

Rusija u UN stalno u kontri izvještaju visokog predstavnika


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija

Republika Srpska (RS) predstavljena je kao glavna kočnica napretka Bosne i Hercegovine u ovogodišnjem izvještaju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Valentina Inzka, pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

U izvještaju se, između ostalog, navodi da se taj bh. entitet osuđuje zbog nazivanja studentskog doma na Palama po Radovanu Karadžiću, ali i zbog najava o održavanju referenduma.

Ruska Federacija nazvala je Inzkov izvještaj "neobjektivnim", smatrajući da je terorizam glavna prijetnja BiH, koja se gura pod tepih.

Analitičari u Bosni i Hercegovini ocjenjuju da je ovakav stav Rusije prema izvještajima visokog predstavnika očekivan jer je ta država još prije 25 godina zauzela svoju stranu kada je riječ o odnosima u BiH.

Predstavnik Rusije u UN-u kazao je kako Inzko negativnim smatra sve ono što nije u skladu sa njegovim stavovima, a ne stavovima naroda u Bosni i Hercegovini.

"Umjesto toga, visoki predstavnik se stalno fokusira na izmišljene izazove za Dejton i neopravdano prebacuje odgovornost na bosanske Srbe za sve probleme. Nedavno komentarisanje presuda Haškog tribunala Karadžiću i Šešelju je nešto za šta mislimo da bi bilo dobro da se Inzko suzdrži i da se distancira od svojih ličnih stavova i osjećanja po tom pitanju", naveo je V.K. Safronkov, zamjenik stalnog predstavnika Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Prema svemu sudeći, stavovi Rusije u potpunosti su isti stavovima Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se nada da će baš Ruska Federacija u svijet odnijeti istinu o dešavanjima u BiH, a ne, kako je Dodik ocijenio, visoki predstavnik koji svoje mišljenje temelji na onome što pročita u sarajevskim medijima.

"I meni je drago što ćemo putem određene strukture, prije svega ruske, informacije biti dostupne i drugim članicama Savjeta bezbjednosti i čuće se i naše viđenje svega toga. Nemoguće je da visoki predstavnik godinama ne odustaje od iste prakse špekulacija i netačnih podataka koje daje najvišoj organizaciji", kaže Dodik.

Bosna i Hercegovina, ali i cjeli Balkan, pod budnim je okom međunarodnih sila koje pokušavaju da iscrtaju neke nove geopolitičke granice i uspostave nove interesne sfere, ocjenjuju stručnjaci.

Rusija se, baš kao i druge svjetske sile još od početka krize na Balkanu, opredijelila za svoju stranu.

Stoga ona, braneći svoje interese, svaki put bez obzira na realnost kritikuje izvještaje visokog predstavnika pred UN-om i štiti svoje saveznike.

Vlastimir Mijović
Vlastimir Mijović

"Svaki izvještaj – u kojem će barem dio odgovornosti, a kamoli većina kao što je realnost, padati na RS i njeno rukovodstvo – uvijek će nailaziti na protivljenje ruske diplomatije, s tim što to ne stvara pat poziciju jer je s druge strane mnogo više onih koji realno sagledavaju stanje i glasaju drugačije od ruskih diplomata. Bilo bi dobro da se to konačno jednom usaglasi. Međutim, sumnjam da ćemo skoro takvo nešto doživjeti", navodi Vlastimir Mijović, dugogodišnji dopisnik lista "Oslobođenje" iz Moskve.

Urednik magazina "Balkan Insight", Srećko Latal, odgovara na pitanje zbog čega je Ruska Federacija u UN-u uvijek protiv izvještaja visokog predstavnika, bez obzira šta je napisano u tim izvještajima: "Čini se da je u najvećem broju slučajeva razlog za to činjenica da se Ruska Federacija u proteklih nekoliko godina protivi postojanju Ureda visokog predstavnika i na razne načine to pokušava da stavi do zanja i da na neki način blokira rad ili dijelove rada Ureda visokog predstvanika".

Ovakvo ponašanje jedne svjetske sile moglo bi se dovesti u vezu i sa podgrijavanjem negativnog stava prema međunarodnoj zejednici koji već godinama postoji u Republici Srpskoj.

Međutim, Latal smatra da su takvi stavovi ispolarizirani po jednoj potpuno drugačijoj osnovi.

"Možda, nesposobnost Evropske unije da se nametne kao jedan ozbiljniji politički igrač, ne samo u Bosni i Hercegovini već na čitavom Balkanu, stvara prostor da se stvaraju razni drugi interesi, uključujući interesi Rusije, pa i Turske ili Saudijske Arabije i drugih zemalja. Znači, ne ulaženje EU u taj politički prostor Balkana omogućava drugim silama da pokušavaju na neke druge načine da svoje interese tu ustanove", zaključuje Latal.

XS
SM
MD
LG