Dostupni linkovi

RSE saznaje: Proterani aktivisti Falun Gonga uoči beogradskog samita


Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava
Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava

Jedanaest aktivista za ljudska prava Falun Gonga, koji su uhapšeni u Srbiji uoči samita sa Kinom, sinoć je deportovano iz zemlje, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Dejan Marković iz Društva srpsko-kineskog prijateljstva, inače aktivista Falun Gonga.

Aktivisti Falun Gonga pritvoreni su u Padinskoj skeli od 14. decembra, uoči početka samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Na pitanje RSE o hapšenju aktivista Falun Gonga u Beogradu - u policiji bez komentara.

Predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u EP Edvard Kukan prethodno je zatražio da se odmah oslobode aktivisti koji su pritvoreni u Beogradu, i najavio da će tražiti objašnjenje od srpskih vlasti o tom incidentu.

"Zabrinut sam zbog pritvaranja aktivista Falun Gonga u Beogradu, koji su došli u Srbiju da skrenu pažnju na kršenje ljudskih prava u Kini", prenose agencije Kukanovo saopštenje.

Kukan je rekao da je prema njegovim saznanjima pritvoreno jedanaest državljana EU, među kojima su devet Bugara, jedan Slovak i jedan Finac.

"Evropski parlament snažno podržava ljudska prava, uključijući i pravo na slobodno okupljanje i izražavanje i stoga tražimo da se pritvoreni odmah puste, a vlasti objasne ovu situaciju", rekao je Kukan u saopštenju za medije.

Oglasila se i organizacija Falun Gong, tvrdnjom da je srpska policija u nedelju 14. decembra odvela aktiviste Falun Gong iz njihovog hostela u Beogradu, ali da zvanično nije potvrdila da su oni privedeni.

Falun Gong u saopštenju dostavljenom Tanjugu takođe tvrdi da trojici aktivista, državljana Hrvatske i Slovenije, nije dozvoljen ulazak u Srbiju, kao i jednom Slovaku i jednoj Finkinji.

Oni su, navodi se u saopštenju, nameravali da mirno protestuju za vreme samita u Beogradu radi podizanja svesti o stanju ljudskih prava u Kini, prvenstveno zbog "protivzakonitog progona" Falun Gonga.

Na hapšenje je reagovao i Amensti internešnl i domaća nevladina organizacija Yukom.

Vlasti Srbije prethodno su najavljeni protestni skup Falun Gongovih aktivista koji su hteli da skrenu pažnju na kršenja ljudskih prava u Kini zabranile bez pojašnjenja, da bi grupu stranaca koji su došli odmah uhapsili zbog toga što su, navodno, hteli da organizuju okupljanje.

Milan Antonijević iz YUKOM-a je rekao za RSE da je 11 stranih državljana provelo četiri dana u Padinskoj skeli i da je bugarska ambasada tražila objašnjenje od vlasti.

Nama su se obratili iz Društva srpsko-kineskog prijateljsva u ime aktivista Falun-Gonga”, kaže Antonijević i dodaje da je ova organizacija tražila podatke od MUP-a i Ministarstva pravde.

Dejan Marković iz Društva srspko kineskog prijateljstva i aktivista Falun Gonga kaže za naš program da je ovaj pokret, koji je postao veoma popularan 90-ih godina, 1999. godine zabranjen u Kini, i da su njegovi sledbenici proganjani, o čemu postoji i Rezolucija Evropskog parlamenta.

Mi nismo imali nameru da držimo nikakav protest, jer je Srbija zabranila skup”, kaže Marković. Grupa aktivista je, po njegovim rečima, ipak došla u zemlju sa namerom da poseti nevladine organizacije i neke ambasade i skrene pažnju na probleme kršenja ljudskih prava u Kini.

Srbija je verovatno dobila crnu listu od Kine pa je već na granici neke aktiviste zaustavila i vratila. Grupa od devet bugarskih državljana je u nedelju uhapšena. Oduzeti su im mobilni telefoni, a jedan od njih je uspeo da sakrije svoj aparat i javi šta se dogadja. Mi smo obavestili bugarsku ambasadu, konzul je pozvao policiju koja je najpre negirala da su uhapšeni. Kasnije, 17 sati nakon hapšenja, policija potvrdjuje tu informaciju bugarskom konzulu i tako saznajemo da se njih 11 nalazi u Padinskoj skeli. U ponedeljak ujutro je još dvoje stranih državljana privedeno. Jedna Slovakinja i jedna Finkinja kineskog porekla. Od svih njih je zatraženo da potpišu izjavu u kojoj priznaju da su došli u Beograd da učestvuju u zabranjenom skupu. Ako ne, onda će biti deportovani i stavljeni na crnu listu. Oni su odbili da potpišu bilo kakvu izjavu, pa su zadržani u pritvoru.”

Marković kaže da je posle intervencije ambasada i iz Evropskog parlamenta, grupa uhapšenih deportovana sinoć iz zemlje.

Jedna od deportovanih aktivistkinja Falun Gonga je finska državljanka kineskog porekla koja ima status izbeglice UN.

XS
SM
MD
LG