Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 23:17 CET

  Kosovo

  RSE na Jarinju: Pripreme za otvaranje prelaza

  Poslednje pripreme pred otvaranje prelaza Jarinjei
  X
  09.12.2012
  Poslednje pripreme uoči zvaničnog početka otvaranja integrisanih prelaza između Kosova i Srbije najavljenog za 10. decembar.
  Na prelazu Jarinje između Kosova i Srbije u ponedeljak ujutru postavljeno je šest kontejnera u kojima će biti smešteni predstavnici MUP Srbije, Kosovske policije i EULEX-a. U tri kontejnera će biti smešteni predstavnici MUP-a Srbije, a u druga tri predstavnici Kosovske policije i EULEX-a.

  Kako javljaju reporteri RSE sa lica mesta, na Jarinju je i šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević koji bi trebalo prvi zvanično da otvori integrisani prelaz između Kosova i Srbije. Čeka se dolazak šefa EULEX-a, kako bi otvaranje zvanično moglo da počne.

  Reporteri RSE javljaju da se poštuje dogovor i da na prelazu nema nikakvih državnih obeležja. 

  Pavićević je medijima dan ranije, tokom obilaska radova, izjavio da ne očekuje probleme u sprovođenju dogovora o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) i potvrdio da će primena tog sporazuma na prelazu kod Jarinja krenuti već u ponedeljak.

  Rekao je da je najvažnije da radovi teku po planu što su, kako je naveo, potvrdili i izvođači radova.

  "Dobili smo uveravanja od ljudi koji izvode radove da će sve biti po planu završeno i da ćemo u ponedeljak krenuti, kako je planirano, u skladu sa tehničkim protokolom i svim dogovorima iz Brisela, kao i u skladu sa garancijama koje su dobili naši građani sa severa Kosova i Metohije", rekao je on.


  Predstavnici Srba sa severa Kosova su najavili da neće biti problema na Jarinju ukoliko vlast u Srbiji bude poštovala dogovore.

  "Želimo da pokažemo znak dobre volje i pomognemo Vladi Srbije da nastavi put evropskih integracija kako ne bismo bili optuženi da smo glavni kočničari u tome", rekao je u subotu Krstimir Pantić, predstavnik Srba iz severne Mitrovice.

  U ponedeljak, 10. decembra, prema dogovoru koji su postigli premijeri Srbije i Kosova u Briselu pre nekoliko dana, na dva prelaza biće uvedeno integrisano upravljanje, a do kraja godine isto će se učiniti sa još dva prelaza između Kosova i Srbije.

  Ognjen Zorić

  Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.


  Milan Nešić

  NesicM+rferl.org

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Stap i sargarepa Grad: Bryssel
  09.12.2012 19:45
  Bryssel politicarima iz Beograda: "Uspostavite granicne linije izmedju Srbije i Kosova .....jer su nam dojadile informacije da na severu Kosova vlada bezzakonje,anarhija i klima Divljeg zapada";
  Ako to uradite na vrijeme ..... dobicete finansijsku pomoc i brze prihvatanje vaseg zahtjeva za EU;
  Ako ne uspostavite granicne oznake izmedju dvije drzave ....dobicete ekonomske sankcije,finansijske pomoci Srbiji nema, moguca je i diskretna vojna intervencija struktura NATO-pakta gdje bi mogli dobiti traktorijadu sa severa Kosova prema Srbiji; Izbor je vas.....????
  Gradjevinske firme su radile non-stop (dan-noc) da se uspostave granicne linije. Prelazi izmedju Kosova i Srbije se otvaraju u predvidjenom roku. Stap i sargarepa su pomogli ovom prilikom.
  Po neki put je za Balkan dovoljan i samo stap. Pod uslovom da je podeblji.

  Ime: Anonimni posjetilac
  09.12.2012 18:22
  Konacno, zastava Republike Kosovo na njenoj sjevernoj granici prema Srbiji. Vrijedilo se je za ovo boriti!
  Odgovor

  Ime: P. A.
  10.12.2012 10:10
  Moguce je. Ali problem tek pocinje. Politicari ce vas probati ubijediti da je sa tom zastavom cijela njihova misija uspjesno zavrsena i ocekuju od vas dozivotnu slavu. Medjutim, za vas prakticni problemi kao recimo lijekovi u apotekama ili bezbjedni vrtici za djecu - tek pocinju. Moj vam je savjet: nemojte da vas navuku i da vam prodaju zastavu umjesto radnih mjesta.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.