Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 18:49 CET

Kosovo

RSE na Jarinju: Pripreme za otvaranje prelaza

Poslednje pripreme pred otvaranje prelaza Jarinjei
X
09.12.2012
Poslednje pripreme uoči zvaničnog početka otvaranja integrisanih prelaza između Kosova i Srbije najavljenog za 10. decembar.
Na prelazu Jarinje između Kosova i Srbije u ponedeljak ujutru postavljeno je šest kontejnera u kojima će biti smešteni predstavnici MUP Srbije, Kosovske policije i EULEX-a. U tri kontejnera će biti smešteni predstavnici MUP-a Srbije, a u druga tri predstavnici Kosovske policije i EULEX-a.

Kako javljaju reporteri RSE sa lica mesta, na Jarinju je i šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević koji bi trebalo prvi zvanično da otvori integrisani prelaz između Kosova i Srbije. Čeka se dolazak šefa EULEX-a, kako bi otvaranje zvanično moglo da počne.

Reporteri RSE javljaju da se poštuje dogovor i da na prelazu nema nikakvih državnih obeležja. 

Pavićević je medijima dan ranije, tokom obilaska radova, izjavio da ne očekuje probleme u sprovođenju dogovora o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) i potvrdio da će primena tog sporazuma na prelazu kod Jarinja krenuti već u ponedeljak.

Rekao je da je najvažnije da radovi teku po planu što su, kako je naveo, potvrdili i izvođači radova.

"Dobili smo uveravanja od ljudi koji izvode radove da će sve biti po planu završeno i da ćemo u ponedeljak krenuti, kako je planirano, u skladu sa tehničkim protokolom i svim dogovorima iz Brisela, kao i u skladu sa garancijama koje su dobili naši građani sa severa Kosova i Metohije", rekao je on.


Predstavnici Srba sa severa Kosova su najavili da neće biti problema na Jarinju ukoliko vlast u Srbiji bude poštovala dogovore.

"Želimo da pokažemo znak dobre volje i pomognemo Vladi Srbije da nastavi put evropskih integracija kako ne bismo bili optuženi da smo glavni kočničari u tome", rekao je u subotu Krstimir Pantić, predstavnik Srba iz severne Mitrovice.

U ponedeljak, 10. decembra, prema dogovoru koji su postigli premijeri Srbije i Kosova u Briselu pre nekoliko dana, na dva prelaza biće uvedeno integrisano upravljanje, a do kraja godine isto će se učiniti sa još dva prelaza između Kosova i Srbije.

Ognjen Zorić

Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.


Milan Nešić

NesicM+rferl.org

Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Stap i sargarepa Grad: Bryssel
09.12.2012 19:45
Bryssel politicarima iz Beograda: "Uspostavite granicne linije izmedju Srbije i Kosova .....jer su nam dojadile informacije da na severu Kosova vlada bezzakonje,anarhija i klima Divljeg zapada";
Ako to uradite na vrijeme ..... dobicete finansijsku pomoc i brze prihvatanje vaseg zahtjeva za EU;
Ako ne uspostavite granicne oznake izmedju dvije drzave ....dobicete ekonomske sankcije,finansijske pomoci Srbiji nema, moguca je i diskretna vojna intervencija struktura NATO-pakta gdje bi mogli dobiti traktorijadu sa severa Kosova prema Srbiji; Izbor je vas.....????
Gradjevinske firme su radile non-stop (dan-noc) da se uspostave granicne linije. Prelazi izmedju Kosova i Srbije se otvaraju u predvidjenom roku. Stap i sargarepa su pomogli ovom prilikom.
Po neki put je za Balkan dovoljan i samo stap. Pod uslovom da je podeblji.

Ime: Anonimni posjetilac
09.12.2012 18:22
Konacno, zastava Republike Kosovo na njenoj sjevernoj granici prema Srbiji. Vrijedilo se je za ovo boriti!
Odgovor

Ime: P. A.
10.12.2012 10:10
Moguce je. Ali problem tek pocinje. Politicari ce vas probati ubijediti da je sa tom zastavom cijela njihova misija uspjesno zavrsena i ocekuju od vas dozivotnu slavu. Medjutim, za vas prakticni problemi kao recimo lijekovi u apotekama ili bezbjedni vrtici za djecu - tek pocinju. Moj vam je savjet: nemojte da vas navuku i da vam prodaju zastavu umjesto radnih mjesta.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.