Dostupni linkovi

Stranke iz RS se ne odriču nacionalističke politike


Protest protiv nezavisnosti Kosova u Banja Luci, 26. februar 2008.
Protest protiv nezavisnosti Kosova u Banja Luci, 26. februar 2008.
Nakon što je pred Tribunalom otpočelo svjedočenje haškog optuženika Radovana Karadžića, nijedna politička partija ni javna ličnost iz Republike Srpske nije se ogradila od stavova koje na sudu zastupa ratni lider bosanskih Srba.

Naprotiv, reakcije na Karadžićevo svjedočenje većinom se svode na konstatacije da će suđenje “pokazati i drugu stranu priče” i “baciti novo svjetlo na događaje u BiH”. Analitičari procjenjuju da je i to dio predizborne kampanje u RS, u sklopu koje se stranke ne žele odreći nacionalističkog glasačkog korpusa.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik kaže da ne prati redovno suđenje ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Iako je prije dolaska na vlast bio među najglasnijim oponentima Karadžićevog režima i politike, Dodikove izjave o njemu danas su upakovane u diplomatski rječnik, sa pažljivo izvaganim i prilično neutralnim konstatacijama.
Radovan Karadžić, optužen pred Tribunalom za genocid

Kategorične osude zločina za koje se Karadžić tereti javnost od početka suđenja nije čula. Na pitanje o najznačajnijem sudskom procesu pred Tribunalom, premijer Republike Srpske često odgovara pričom o razbijanju stereotipa o Srbima:

„Značajan dio ukupnih događaja na ovom prostoru je bio dio stereotipa koji se stvarao u stvarnosti kako su samo Srbi ti koji su krivi, kako je srpsko političko rukovodstvo samo bilo to koje je i izabrano da bi napravilo zločine - naravno ja ne dijelim to mišljenje, mada smatram da svako ko je učestvovao u bilo kom zločinu ili u političkoj podršci tom zločinu treba da odgovara pred sudovima i da tamo dokaže svoje učešće ili neučešće.“

Možda nikada manje razlike nije bilo u stavovima politički suprostavljenih partija - Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Srpske demokratske stranke - nego što je to slučaj u pristupu i ocjeni suđenja Radovanu Karadžiću.

Sraman pokazatelj

Kandidat SDS-a za predsjednika RS Ognjen Tadić, kao i lider SNSD-a Milorad Dodik, smatra da će taj sudski proces pred Tribunalom dati novu perspektivu ratu u Bosni i Hercegovini:

„Razjasniće se bolje uloga nekih aktera poput pokojnog Izetbegovića ili pokojnog Tuđmana koji nisu dočekali da ih vidi Haški tribunal kao optuženike.“


Tanja Topić

Analitičari napominju da se političari ne žele odreći biračkog korpusa sa nacionalističkim apetitima, a pogotovo to ne žele u izbornoj godini. Zbog toga Tanja Topić, analitičarka fondacije “Fridrih Ebert”, podsjeća da se desio zaokret i u partijama koje su deklarativno lijeve orijentacije, a danas su zaštitnici nacionalnih interesa.

„I sasvim jasno računaju sa onom biračkom populacijom i biračkim tijelom koje je vrlo nacionalno ostrašćeno i nacionalno promišlja stvari, tako da oni ni u kom slučaju neće rizikovati da izgube jedan dio glasova i podršku tog biračkog tijela koje je dominantno u RS“, kaže Topićeva.

„Već u prvim komentarima suđenja vidjelo se da se stranke iz RS pokušavaju pozicionirati tako što relativiziraju zločine zbog kojih je Karadžić optužen. Priču prebacuju na teren politike i traže odgovornost Karadžićevih partnera na drugim stranama”, kaže izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava RS Branko Todorović.

Zbog toga se u izbornoj godini može očekivati još prizemnija i vulgarnija priča koja će izgubiti vezu sa stvarnim zločinima za koje Karadžić odgovara, smatra Todorović i ističe:

„Zaista su sraman pokazatelj prve reakcije koje su došle od političkih lidera, ali i ono što ćemo imati priliku čuti u političkoj kampanji, da u RS ne postoji ni minimum spremnosti da se istinski napravi otklon prema ideologiji koja je dovela do ratnih zločina i etničkog čišćenja i da se istinski smogne hrabrosti da se suočimo sa zločinima koji su počinjeni i da izrazimo solidarnost prema žrtvama, na bilo kojoj strani oni bili - jer ima mnogo žrtava i u RS koji su žrtve zbog Karadžićeve politike.“

Kako predizborna kampanja bude odmicala, Branko Todorović očekuje ne samo održavanje uspostavljenih stereotipa i nastavak relativizacije zločina, već i dodatno podizanje međuetničkih tenzija. Na tome, podsjeća Todorović, partije uspijevaju već 15 godina dobiti povjerenje frustriranih i kratkovodih glasača u RS.

******
Pročitajte i ovo:
Politička radikalizacija u izbornoj godini
Izborna godina prijetnja ljudskim pravima
WSJ: Suđenje Karadžiću ne smije postati "teatar apsurda"
Karadžić, Ganić i manipulisanje medijima
Nedopustivo što Karadžić može osporavati već dokazano
XS
SM
MD
LG