Dostupni linkovi

RIK: DSS-Dveri ipak ispod cenzusa


Republička izborna komisija predstavlja rezultate izbora u Srbiji, ilustrativna fotografija
Republička izborna komisija predstavlja rezultate izbora u Srbiji, ilustrativna fotografija

Prema poslednjim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) i Pokreta Dveri nije prešla cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije, za samo 0,01 odsto. Na sednici RIK predstavljeni su rezultati 99,82 odsto biračkih mesta.

Prema tim podacioma, lista Srpske napredne stranke (SNS) dobila je 48,24 odsto glasova, koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) 10,96 odsto, Srpska radikalna stranka (SRS) 8,11 odsto, Demokratska stranka (DS) i Pokret Dosta je bilo imaju po 6,03 odsto, a koalicija SDS-LDP-LSV 5,02 odsto glasova. Koalicija DSS-Dveri ima 4,99 odsto glasova.

Nakon objavljivanja novih rezultata lider Dveri, Boško Obradović, prekinuo je sednicu psovkama i vikom, nezadovoljan skorom svoje partije.

On je predsedniku RIK-a, Dejanu Đurđeviću, rekao da treba da ga bude sramota.

Nakon sednice došlo je i do guranja između članova RIK-a i Dveri.

Podsetimo, RIK je prethodno od 99 spornih biračkih mesta anulirao 11, dok su ostala biračka mesta verifikovana.

RIK je odlučio i da će se ponovljeni izbori na 15 biračkih mesta na kojima je glasanje prethodno poništeno, održati u sredu, 4. maja, što i dalje ostavlja mogućnost da se konačan broj lista koje će ući u novi saziv Skupštine Srbije promeni.

Premijer Srbije i predsednik SNS-a, Aleksandar Vučić, izjavio je da je ponosan na izborni rezultat svoje stranke i demantovao "bilo kakvu krađu glasova".

"Gde smo krali, nek nam pokažu to... Nikad u životu ne bih ukrao ništa, ne bih ukrao nijedan glas", kazao je Vučić u intervjuu Prvoj televiziji i dodao da ne vidi čemu "cirkus i lakrdija koju pravi nekoliko opozicionih listi".

"Izbori pokradeni sistematski i organizovano"

Uoči sednice, u sedište RIK-a došli su lideri četiri opozicione liste SDS-LDP-LSV, Demokratske stranke, Pokreta Dosta je bilo i Dveri-DSS, koji su najavili da će podneti krivične prijave protiv Javnog preduzeća "Pošta Srbije" i zaposlenih u biračkim odborima zbog izborne krađe.

Kako su naveli, krivične prijave protiv Pošte Srbije biće podnete jer su mnogi prigovori na izborne rezultate bili na vreme poslati kao preporučene pošiljke, ali da su isporučeni RIK-u po isteku predviđenog roka.

Pošta Srbije, na čijem je čelu lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Milan Krkobabić, koji je na izborima nastupao u kaliciji sa SNS-om, odbacila je optužbe, navodeći da je reč o "nastavku ostrašćene i besmislene kampanje koju Bojan Pajtić i DS vode protiv Pošte Srbije".

Bojan Pajtić
Bojan Pajtić

"Potpuno je jasno da su izbori pokradeni, samo nismo znali da su razmere krađe tolike", rekao je Bojan Pajtić, lider Demokratske stranke.

Predsednica Demokratske stranke Srbije, Sanda Rašković Ivić, kazala je da su brojni dokazi da je premijer Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić "pokrao izbore sistematski i organizovano".

Lider pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović, ocenio je da je suština svega što se sada dešava "da je Vučić sa više od 130 poslanika koliko je imao u prethodnom sazivu skupštine pao ispod 100 poslanika i da pokušava da vrati te mandate".

Prema rečima lidera Dveri, Boška Obradovića, "SNS ne može da određuje rezultate izbora u Srbiji, a kao primer je naveo rezultate na Kosovu, gde je, kako su naveli, na biračkom mestu broj devet u Leposaviću SNS dobila 766 glasova, a u koverti se nalazilo 718, dok je svaka lista opozicije oštećena tako što su njihovi glasovi prebačeni u SNS".

Predsednik Socijaldemokratske stranke, Boris Tadić, ocenio je da se u Srbiji pravi atmosfera u kojoj postoji mogućnost da SNS dobije više poslanika.

Kako je ocenio lider Liberalno demokratske partije, Čedomir Jovanović, "izborna krađa na Kosovu je vređanje Srba na toj teritoriji".

"Neće se dozvoliti ukrajinski i makedonski scenario u Srbiji"

U sedištu RIK-a bio je i potpredsednik Srpske napredne stranke, Nebojša Stefanović, koji je rekao da će ta partija prihvatiti zvanične rezultate izbora Republičke izborne komisije "koji će pokazati da li je bilo neregularnosti, a da trenutno svedoči nastavku brutalnih pritisaka na RIK".

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

"Ovo je cirkuska predstava gubitnika izbora koji ne mogu da prihvate činjenicu da su dobili mnogo manje glasova", rekao je Stefanović.

On je ocenio da je dolazak lidera opozicionih lista u zgradu skupštine nastavak pritisaka na RIK, te da "ni na koji način neće dozvoliti ukrajinski i makedonski scenario u Srbiji".

Pripadnici koalicije okupljene oko DS-a na opštini Vračar okupili su se ispred zgrade te opštine zbog, kako su naveli, pokušaja nuđenja mita odbornicima ove liste koja je osvojila većinu na izborima.

Predstavnik izborne liste "Vračar slobodno - Bane Kuzmanović", rekao je na protestu da je ono što se radi na Vračaru "nastavak krađe izbora". Prema njegovim rečima, nuđenje mita odbornicima većine da pređu na drugu stranu jeste trgovina uticajem i krivično delo.

Među okupljenih nekoliko stotina građana Vračara, bili su prisutni funkcioneri stranaka Dragan Šutanovac, Danilo Bašić, Goran Ćirić, Borislav Stefanović i drugi. Okupljeni su prošetali do sedišta Republičke izborne komisije, a usput su se zadržali ispred opštinskog odbora Srpske napredne stranke.

XS
SM
MD
LG