Petak, 29. april/travanj 2016, 17:58 CET

  Bosna i Hercegovina

  Riješen spor oko gradnje hidroelektrana Buk Bijela i Foča

  Sastanak predstavnika vlada RS i Crne Gore, Banjaluka, 30. novembar 2012.
  Sastanak predstavnika vlada RS i Crne Gore, Banjaluka, 30. novembar 2012.
  Predstavnici vlada Republike Srpske i Crne Gore dogovorili su u Banjaluci konstantnu međuvladinu komunikaciju koja će obuhvatiti i izvještavanje od strane investitora koji trebaju graditi hidorelektrane na Drini. 

  Takođe će biti obaviješteni i javnost i nevladine organizacije u Crnoj Gori o relevantnim činjenicama koje su u vezi sa izgradnjom hidroelektrana Buk Bijela i Foča, koje su od četiri planirane hidroelektrane najbliže crnogorskoj granici.

  Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ostaje pri tvrdnji da projekat gradnje hidroelektrana ničim ne ugrožava životnu sredinu u Crnoj Gori:

  „Ukoliko još ima nekih dilema ili nejasnoća u toj studiji njihovi stručnjaci treba da se obrate investitoru da se sve eventualne dileme otklone do izrade revizije studije. Znači ova studija još nije konačni dokument. Nakon primjedbi ide revizija, poslije revizije ide konačan tekst studije.“

  Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Crne Gore Ivana Vojinović rekla je da se vlada njene zemlje prije dva mjeseca ni u kom slučaju nije usprotivila gradnji novih energetskih izvora.

  Neophodno je bilo da sve bitne informacije budu učinjene dostupnim, što je danas i urađeno, kaže Vojinovićeva dodajući da je još rano reći kakav će biti konačan stav Crne Gore o gradnji hidroelektrana:

  „Studije ove vrste su jako kompleksne, jako složene, one moraju da budu predmet analize od strane grupe relevantnih stručnjaka različitih struka, vrlo specifičnih profila, tako da ćemo mi formirati ekspertsku komisiju koja će sa dužnom pažnjom analizirati sve bitne aspekte i nakon toga ćemo dati naš konačni sud. Bilo koji apriori zaključak ne može se dati.“ 

  Prije dva mjeseca Vlada Crne Gore protestnim pismom zatražila je od Savjeta ministara Bosne i Hercegovine kompletnu dokumentaciju o najavljenoj gradnji četiri hidroelektrane u gornjem toku Drine tvrdeći da je Republika Srpska prekršila međunarodnu konvenciju o prekograničnom uticaju na životnu sredinu.

  Uslijedili su potom oštri tonovi vlasti iz Republike Srpske - da ni Crna Gora ni Savjet ministara nemaju ništa sa resursima tog bh. entitet. No, ima onih koji smatraju da Republika Srpska ni u kom slučaju nije smjela u cijeli projekat ući mimo institucija Bosne i Hercegovine. 

  „Mogu i entiteti dogovarati, mogu i općine, može i komuna, može svak pregovarati, pokretati neku incijativu. Međutim, nadležnost je državnih institucija kad je u pitanju pravni subjektivitet BiH", kaže predsjedavajući Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine Hamed Mešanović.

  Slično mišljenje dijeli i Ivana Korajlić iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine:

  „Kada govorimo posebno o ovom slučaju gdje se radi o pograničnom dijelu i o projektu koji govori o sklapanju ugovora sa drugim državama i odnosu sa drugim državama, to u svakom slučaju mora biti u nadležnosti na državnom nivou, a ne da se jednom entitetu o tome odluči.“

  „Akumulacija je na teritoriji RS, znači to su hidroenergetski potencijali koji se grade na teritoriji RS i problema nema. Poštujemo sve relevantne zakonske okvire, prvenstveno Zakon o zaštiti životne sredine, koji je usklađen s evropskim direktivama", kaže ministarka Srebrenka Golić.

  Rasprodaja bogatstava

  Opozicija u Republici Srpskoj na sporazum sa njemačkim kompanijom RWE-om gleda kao na rasprodaju prirodnih bogatstava. 

  „Nema više telekoma, nema više nekih strateških firmi koje su se prodale, tipa naftne industrije. I šta je sada ostalo Vladi RS nego da rasprodaje prirodni resurs?“, pita Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica.

  Entitetski premijer Aleksandar Džombić kaže da RS dobija gradnjom hidroelektrana jer postaje njihovim vlasnikom nakon što istekne period koncesije od 30 godina.

  Tu su, međutim, i aktivisti koji tvrde da  će četiri hidroelektrane ugroziti životnu okolinu toka Drine. Koordinator programa energija i klimatske promjene Centra za životnu sredinu iz Banjaluke Miodrag Dakić sumnja u vjerodostojnost ekološke studije koja je rađena u projektu.

  „Nažalost, koda nas te studije služe samo za opravdavanje određnih projekata, a ne da na ozbiljan način stvarno procijene moguće štete i na životnu sredinu i na lokalno stanovništvo. Ovo je još jedan primjer da se na shvataju ozbiljno dugoročne moguće posljedice određenih projakata na životnu sredinu, što će sigurno doći na naplatu budućim generacijama", ocjenjuje Dakić.

  Vlada RS i Elektroprivreda RS 26. septembra ove godine su sa njemačkom kompanijom RWE Innogy sklopile ugovor o strateškom partnerstvu za izgradnju hidroelektrana.

  Projekat predviđa osnivanje zajedničke firme RWE i ERS, sa vlasničkim udjelom od 60 naprema 40 odsto u korist njemačkog partnera. Planirana je izgradnja hidroelektrana Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska, snage 260 megavata, te ukupne vrijednosti 460 miliona evra

  Milorad Milojević

  rfebl+blic.net

  U novinarstvo je ušao sasvim slučajno, bježeći od matematike. Od 2002. godine je dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banje Luke.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: peroM Grad: Hrvatska
  04.12.2012 08:33
  Hidroelektrane porpuno poremećuju hidrološki sustav rijeka. stvaraju ogromne štete koje se uopće ne uzimaju u računicu kod izgradnje - zovu se skriveni troškovi. Dobit od izgradnje dobivaju hidrograđevinske kompanije i korumpirani političari, a štetu obični ljudi. Mit je da su hidroelektrane "zelene i jeftine". Što se tiče studija uzjecaja na okoliš, jako se dobrozna da se one pišu za račon investitora. U Hrvatskoj su prijavljene takve firme u EU koje su potpuno potvrdile da su studije najobičnije smeće za javnost.

  Kako je elektroprivreda manipulirala prije izgradnjom a nakon izgradnje digla rukle od šteta, pogledajte u videu "Hidroelektrana Lešće - hrvatska sramota". Im ga na Youtubeu.

  Ime: ECO Grad: Zemlja
  04.12.2012 01:35
  sta je dogovoreno...nista...procitajte ili se obavjestite od ovde crnogorske medija...nista nije dodgovorena...konstantnu komunikaciju koja će obuhvatiti i izvještavanje...a ako bude nece biti sa srpskom nego sa drzavom BIH...a ako bude sa srpskom ima ovih veci sto ce dati cjeli ovaj projekat pred sud po medjunarodnom pravu...ekologiju nece niko unistavati za profit tajkuna srbije, srpske i nemackih placenika

  Ime: Bar
  01.12.2012 17:40
  Obrala je bostan vlada Crne Gore ako je pala na nivo da komunicira sa fantomskom "republikom sumskom" u Bosni

  Ime: Gladan Dusko Grad: Prijedor
  01.12.2012 02:19
  Nema više telekoma, nema više nekih strateških firmi koje su se prodale, tipa naftne industrije. I šta je sada ostalo Vladi RS nego da rasprodaje prirodni resurs....Entitetski premijer Aleksandar Džombić ,gosodine presednice dodiku i SNSD-ovci gde je lova sto ste zaradili a nas deca i srpski narod je gladan...a vi se vozate po jadranu i pravite izlete po zagrebu sa nekadsnjim tudjamnovim advokatima

  Ime: PRAVDA Grad: EU
  01.12.2012 02:13
  vlasti iz Republike Srpske treba da znaju - da drzava Crna Gora dobro zna medjunarodni zakon i da Savjet ministara BiH imaju sve sa resursima tog bh. entitet. No, ima skolovani ovde u podgorici i onih koji smatraju da Republika Srpska ni u kom slučaju nije smjela u cijeli projekat ući mimo institucija Bosne i Hercegovine...ipak nece se dati korupciji i potplacivanjem sa Nemcima da prevladaju
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  01.12.2012 13:25
  Гос. Правда нисте разумели текст , решили смо спор а нисамо морали да питамо централисте у ФБиХ !
  Odgovor

  Ime: b Grad: bih
  03.12.2012 16:54
  Doći sve na svoje u parlamentu Države Bosne i Hercegovine.
  PItaj još nešto!
  Odgovor

  Ime: Durmitormiroslav Grad: Balkan
  02.12.2012 00:20
  odgovorio bih vam gosodine ali nepoznajem na tom pismu citat...mozda bi mogli pist na latinicki..ne...prosim ...hvala lipa

  Ime: Romano
  30.11.2012 19:27
  Vlada nezavisne drzave Crne Gore je trebala da pregovara sa sebi ravnopravnom vladom Bosne i Hercegovine - a ne entitetskom vladom odn vladom jedne od regija BiH-a. Spustajuci se na nizi nivo vlada Crne Gore dolazi u poziciju da se racuna kao jedna od regija Srbije.Isto bi bilo kao kada bi se vlada Albanije dogovarala samo sa Albancima Crne Gore -bez prisustva centralnih organa.Ili Bosna i Hercegovina sa Bosnjacima Crne Gore ili Srbije.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  30.11.2012 22:26
  Ramo toje samo fikcija a ne vlada mislim na bih vladu
  Odgovor

  Ime: Tristan
  01.12.2012 17:38
  Anonimni
  Prestani da pises kineskim pismom i predji na neko svima razumljivo. Ako to ne uradis naljutis svog shefa Dodika ciji nacin izrazavnja je slican tvom. Plus obogacen kocijaskom terminologijom.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.