Nedjelja, 29. mart/ožujak 2015, 06:25 CET

Regija

Reporteri bez granica: Opasna medijska cenzura u Makedoniji

Štampa u Makedoniji, ilustracija
Štampa u Makedoniji, ilustracija
Prateći opasni primer Mađarske i Italije, makedonski parlament se priprema da uvede “legalnu cenzuru” u zemlji. Ovo je deo opisa o stanju u Makedoniji u izveštaju “Reportera bez granica”.

U izveštaju se navodi da je Makedonija na listi kojom se procenjuje sloboda medija u svetu pala za 22 mesta i sada je na 116-oj poziciji. Kao razlozi za ovakav pad u izveštaju su navedeni oduzimanje licence za rad za nekoliko medija i pogoršanje uslova rada novinara. 

U izveštaju se kaže i to da Albanija, Crna Gora, a naročito Makedonija imaju pad indeksa sa poražavajućim objašnjenjem: sudske zloupotrebe na osnovu neadekvatne zakonske regulative, zatim nedostatak pristupa informacijama javnog karaktera, siva ekonomija i fizičko i psihičko nasilje nad onima koji rade u u medijima.

Udruženje novinara Makedonije sa žaljenjem je konstatovalo da ova ocena realno odslikava stanje u makedonskim medijima, na šta oni upozoravaju godinama. Iz udruženja smatraju da je krajnje vrema da se vladine institucije, ali i politčke partije i javnost, suoče sa činjenicom da je sloboda medija u zemlji ozbiljno ugrožena i da se to ne može prevazići bez suštinske promene odnosa prema radu medija i novinara.

Loš utisak u svetu o slobodi medija u Makedoniji neće se promeniti sve dok vlada i političke partije tretiraju medije kao sredstvo za manipulaciju javnošću i za politički obračun sa protivnicima, kažu u Udruženju.

Prema ovom izveštaju, Makedonija je ne samo poslednja u regionu, već je na samom dnu Evrope. Direktorka Makedonskog instituta za medije Biljana Petkovska kaže da je to izuzetno zastrašujući podatak koji treba da zabrine sve nas. Trebamo shvatiti da se takvi podaci ne smeju ignorisati niti od strane institucija, a najmanje od strane medija.

"Zato jer oni izazivaju izuzetno negativne posledice po imidž države, ugled Makedonije, i oni su bitan indikator o stepenu demokratije i ljudskih prava u generalnom smislu. A tokom godina, ako se problemi ne rešavaju, raste i pritisak i težina tih problema. To će se multiplicirati svake godine, sve više i više", ocenjuje Petkovska.

A dugogodišnji novinar Aleksandar Comovski ističe da su mnoga novinarska imena postala politički faktori, zloupotrebljavajući medije za svoje memoarske feljtone i staljinističke komentare.

"Hitno nam je neophodan dijalog između sebe i sa sobom. Ne da bi svi mislili isto, već da ostanemo na nivou različitih mišljenja u okvirima profesije. Doveli smo se u situaciju da novinarstvo pretvorimo u jednu malograđansku profesiju u kojoj nema niti etičkih, niti estetskih vrednosti", smatra Comovski.

Sloboda medija u Makedoniji se kontinuirano pogoršava u zadnjih nekoliko godina. Za samo četiri godine je registrovan pad od 82 mesta, jer je u 2009. godini Makerdonija bila na 34-oj mjestu i bila lider u regionu.

Postoje strahovanja da će naredne godine rezultat biti još gori, jer se u međuvremenu dogodilo i nasilno uklanjanje novinara iz sale parlamenta gde se drže sednice, 24. decembra kada su i poslanici opozicije bili odstranjeni iz sale Sobranja, u trenucima kada su blokirali donošenje budžeta za ovu godinu.

Blagoja Kuzmanovski

U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio je urednik i voditelj svih dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine je šef dopisništva Radio Slobodna Evropa u Skoplju.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Demokratska unija Roma Grad: Niš
08.02.2013 11:51
Još veča cenzura je u Srbiji.
Forsiraju se čak i neosnovane partije poput nove partije Zorana Živkoviča a nedaje se ni slovo a kamo li ikakav komentar manjinskih stranaka .Sada su bitne tri stvari a to su Miškovič,Šarič,i kao što je rečeno osnivanje nove stranke. DUR ima dosta toga da predloži i komentariše ali je mediski blokiran.Razlog je niste parlamentarna stranka,nemate para i slično.Stoga se nadamo da če svest kod novinara da se probudi i da se vidi mišljenje manjinskih i vanparlamentarnih stranaka koja sigurno imaju šta da kažu.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
21.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda drugog ciklusa koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.