Dostupni linkovi

Reportažni zapis iz Malog Zvornika: Kao na pustom ostrvu


Opština Mali Zvornik: Život kao na pustom ostrvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Opština Mali Zvornik: Život kao na pustom ostrvu

Mesec i po dana posle poplava, u Opštini Mali Zvornik i dalje je na snazi vanredna situacija. Iako se polako normalizuje život u centru istoimenog grada, koji je usled odrona do skoro bio podeljen na dva dela, mnoga klizišta i dalje su aktivna, a meštani okolnih sela, koja su pretrpela najveću štetu, kažu nam da se osećaju – kao na pustom ostrvu.

U centru Malog Zvornika, gradića na obali Drine, život se, barem na prvi pogled, vraća u normalu. Magistralni put koji centar spaja sa naseljem, ponovo je prohodan, a most koji Mali Zvornik spaja sa Zvornikom u BiH, otvoren je za pešake. Ipak, brdo koje se pre mesec i po dana obrušilo i podelilo grad, još nije sanirano, iako klizište trenutno miruje. Vozila se, na magistralnom putu, naizmenično propuštaju jednom trakom. U reci Drini, kod mosta, i dalje je velika količina zemlje, koja je zatrpala gotovo trećinu korita.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00
Direktan link

Iz Malog Zvornika krećemo ka Donjoj Trešnjici, selu udaljenom oko osam kilometara, koje je pre mesec i po dana odron bukvalno odsekao od sveta. Put do sela, iako sada prohodan, nije lak. Uz put vidimo bagere i mašine koje i dalje raščišćavaju krš. U centru sela, kod crkve i prodavnice, zatičemo grupu meštana. Razgovaraju upravo o šteti koju su njihova imanja pretrpela.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00
Direktan link

Prilazi nam meštanin Marinko Vučetić. Kaže da mu je kuća, nedaleko odatle, gotovo potpuno uništena. Sedamo u njegovog juga i zemljanim putem nastavljamo kroz selo. Uz put, vidimo nanose zemlje, teško oštećene kuće, počupano drveće i iskrivljene telefonske stubove. Stižemo i do Marinkove kuće. Na jednom od zidova je rupa prečnika nekoliko metara. „Ovo je bukva provalila, ušla je ovamo“, kaže nam dok pokazuje na teško urušeni zid.

U kuću su udarile bukve, nakon što su poplave pokrenule brdo, koje se survalo i donelo nekolliko hektara šume do šest kilometara udaljene Marinkove kuće, čije je zidove drveće probilo. „Cela se šuma spustila...“, dodaje Marinko. „Bukve su ušle i provalile... to je bio haos. Bilo je i zemlje, i drveća, svega je bilo. Nemam šta više ni da kažem. Strašno“.

„To je bilo veće nego neka kuća, eto tolike su bukve bile. Jedva su ih ljudi izvukli. Mesec dana su čistili ovde“, kaže nam Marinkova supruga, Ljiljana Vučetić.

Marinko Vučetić pored zida kuće u koji su udarila stabla
Marinko Vučetić pored zida kuće u koji su udarila stabla

Porodica Vučetić nas uvodi u kuću. Osim oštećenih zidova, unutra više nema ničega.

„Kao na pustom ostrvu“, kaže nam Ljiljana, dok kroz okvir razvaljenog prozora gledamo u nanose zemlje, na mesto na kome je nekada bilo njihovo imanje. „Jedino sam uspela da spasim frižider“, dodaje kroz suze.

Sa njihovim komšijom, Radovanom Vučetićem, krećemo ka obližnjem selu Dubrava, u kome je nekoliko staraca i dalje odsečeno od sveta, pošto su putevi potpuno razrušeni. Dva tri kilometra prelazimo kolima. Uz put nam pokazuje jendek, koji je do skoro bio malinjak. „Ostala je samo rupa i ništa više“, kaže.

Dalje se može samo peške. Nakon kilometar hoda, nailazimo do širokog jendeka, preko koga je improvizovani most, napravljen od dva balvana i dasaka od ograde. „Ovo ovde je, do pre mesec i po dana, bio glavni prelaz... znači glavni put kojim je i kamion prolazio“, priča nam Radovan, dok pažljivo, nogu pred nogu, prelazimo preko mostića.

Za razliku od nas, Stojanka i Miloš Vučetić, meštani Dubrave koji su odavno zašli u osmu deceniju, preko balvana ne mogu. Sa svog imanja nisu izašli od kako su počele poplave i odroni.

Nikuda ne možemo odavde, dete“, kaže nam Stojanka Vučetić. „Tu smo već dva meseca, kako se sve ovo dogodilo. Nikuda niti idemo, niti možemo... Oboje smo bolesni, a nema puta“

„Od 12. maja nisam izašao odavde“, dodaje njen suprug Miloš. Pitamo ga kako se snalaze za hranu. „Nikako. Mogli bi umreti da se malo ranije nisam snašao za brašno, da imam hleba. A ostalo nemam ništa. Niti ko šta da mi donese odenkle, ni da kupi za svoje ili moje pare, niti ima ko da dođe ovde, ne može da se dođe...“

Kada će kuće i imanja naših sagovornika biti sanirana, a njihovi životi vraćeni u normalu, teško je reći. Štete koje su poplave i odroni napravile u Malom Zvorniku i okolnih devet sela, procenjene su na milijardu i stotinu miliona dinara, što je, poređenja radi, više nego dvogodišnji budžet ove opštine.

XS
SM
MD
LG