Subota, 30. april/travanj 2016, 17:01 CET

  Bosna i Hercegovina

  Rekonstrukcija Federacije BiH: Šta mogu donijeti ustavne promjene

  Ulaz u zgradu Parlamenta FBiH
  Ulaz u zgradu Parlamenta FBiH
  S radom je počela ekspertna grupa za izmjene Ustava Federacije BiH, koju je prije nekoliko dana imenovao američki ambasador u BiH Patrick Moon. Već su održani sastanci sa predstavnicima međunarodne zajednice, a u petak je razgovor obavljen sa čelnim ljudima Parlamenta Federacije. Predviđeno je da se prijedlog ustavnih reformi sačini do maja mjeseca, kada je planirano održavanje međunarodne konferencije koja bi se bavila ovim pitanjima.  

  Pred ekspertnom radnom grupom za ustavne reforme u Federaciji BiH je ogroman i značajan posao jer, osim podrške da se u ustavnom uređenju ovog entiteta moraju učiniti ključne promjene, proteklih godina ozbiljnijih pokušaja nije bilo.

  Sjedinjene Američke Države su pokrenule diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije, ali ne nameću rješenja, kaže jedan od članova expertne grupe dr. Kasim Trnka:

  „Amerika jedino što očekuje to je da ne bi trebalo da se ide na dalje podjele, niti američka administracija smatra treći entitet validnim rješenjem. A smisao je da je to krajnje kompliciran sistem, skup i neefikasan, da sporo donosi odluke, ali isto tako ne smije se odstupšiti od onih osnovnih principa da poštuje princip nacionalne ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i, u duhu presude Sejdić-Finci, pripadnika ostalih naroda u Federaciji", navodi Trnka.

  Pri izradi novih rješenja ne smije se zanemariti situacija nastala nakon opštih izbora 2010.godine, smatra Enver Išerić, iz Federalnog ministarstva pravde:

  „Ja mislim da je ovo jedan izborni ciklus koji je pokazao puno nedostataka i nelogičnosti u ustroju institucija FBiH. Slična je situacija i sa institucijama BiH. Zbog toga bi trebalo izvršiti ozbiljnu i detaljnu analizu funkcije predsjednika i potpredsjednika FBiH, njihove ovlasti i razmisliti uopće o potrebi ostavljanja te institucije u sistemu organizacije vlasti", ocjenjuje Išerić.

  Mirko PejanovićMirko Pejanović
  x
  Mirko Pejanović
  Mirko Pejanović
  Jedno od pitanja koje treba riješiti u okviru preporuka za ustavne promjene će svakako biti razgraničenja sadašnjih podijeljenih nadležnosti između Federacije i njenih kantona, ističe profesor Sarajevskog univerziteta dr. Mirko Pejanović:

  „Iskustvo je pokazalo da podijeljene nadležnosti nisu dovele do efikasnog vršenja vlasti, i to znaju oni koji se bave pojedinim segmentima vlasti, naročito u oblastima unutrašnjih poslova, pravosuđa, ekologije, koncesija itd. Ja znam jedan primjer da je jedna koncesija trebala da se čeka nekoliko godina, a onda su zainteresovani iz jedne evropske države odsutali jer su izgubili vrijeme, a vrijeme je novac. Ne funkcioniraju valjano izvršni aspekti ove zajedničke nadležnosti.“

  Parlamentarizam degradiran

  Smanjivanje broja poslanika i delegata u Parlamentu Federacije također je prioritet, navodi Tomo Vidović, iz SDP-a BiH:

  „Parlamentarna skupština BiH u okviru svoje strukture ima ukupno 42 u Zastupničkom domu, 15 u Domu naroda, dakle 57 ukupno, a 155 zastupnika u Parlamentu FBiH. Podloga za to jeste preustroj FBiH - smanjivanje broja kantona, a samim tim vjerovatno smanjivanje i broja izbornih jedinica za Zastupnički dom Parlamenta FBiH", kaže Vidović.

  Postojeće ustavno uređenje dovelo je do toga da se parlamentarizam degradira, izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima ekspertne grupe za promjene Ustava predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić:

  „Moguće je ustavno to riješiti da Dom naroda bude mjesto stvarne zaštite onih specifičnih interesa i odluka, a ne paralelni sistem Zastupničkom domu. Govorilo se i o posebnoj, deprimiranoj ulozi koju ima Parlament u odnosu na izvršnu vlast, o činjenicama da danas Parlamentom dominira situacija u kojoj on nema niti finansijsku niti organizacijsku samostalnost.“ 

  Stranka demokratske akcije je ranije saopštila da promjene Ustava Federacije ne treba vršiti bez promjena na nivou države, podsjeća Šefik Džaferović, poslanik u Parlamentu BiH:

  „Da li je moguće vršiti unutrašnju reorganizaciju jednog dijela BiH bez unutrašnje reorganizacije cijele BiH? To je ključno pitanje na koje će se morati dati odgovor.“

  Hrvatska demokratska zajednica je predložila stvaranje četiri multietničke jedinice na nivou BiH. A na pitanje da li je prihvatljiv prijedlog pravnog instituta za smanjivanje broja kantona sa 10 na šest, Radoje Vidović, iz HDZ-a BiH, kaže:

  „Ne, ovakav kakav je izašao prijedlog pravnog instituta ne podržava HDZ. Mi smo izašli davno sa našim prijedlogom oko uređenja BiH u četiri federalne jedinice.“

  Ekspertnu grupu koju je formirao američki ambasador u BiH čine: Mirjana Nadaždin Defterdarević, Mile Lasić, Kasim Trnka, Vehid Šehić i Krešimir Zubak.

  Gordana Sandić-Hadžihasanović

  sandicg+rferl.org

  Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  04.02.2013 19:53
  Ma dajte ba, pa i danasnji ustav kakav je takav je se ne provodi ili se svjesno krsi i imamo svakodnevnih primjera za to od kantonalnih do federalnih i takve stveari prolaze bez sankcija...mislim da je kasno za takve stvari jer kao prvo "niko normalan" ne vjeruje da danasnja ili bilo koja druga vlast sutra ce objerucke prihvatiti promjene...BiH je nazalost samo geografski prostor gdje dobro djeluje partiokratska mafija koja iz sebe ima sistem i dezorjentisan narod...Vasingtonski i dejtonski sporazum se je pisao sedmicama a je godinama i decenijama kad postoji volja i nije im trebao niti jedan domaci "strucnjak" uz svo postovanje expertnog tima...nisu probkem experti (danas je svako expert za nesto) vec ko ce to provesti vodeci se nacionalnom politikom a ne partijskom...Amerikanci sve ovo dobro znaju, zasto se time zamajavaju umjesto da putem MMF naprave brzi i uncikovitiji pritisak tamo gdje boli-na dzep.
  Odgovor

  Ime: mila
  05.02.2013 21:37
  mi narod BiH trazimo izmjene Ustava Federacije BiH, genocidne srpske, i drzave BiH....sve hocemo gradjansko igradjansku drzavu BiH ....i sto prije trazimo grupu kao sto koju je prije nekoliko dana imenovao američki ambasador u BiH Patrick Moon.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  05.02.2013 22:46
  Na zalost gospodjo, sto dobronamjerni stanovnici BiH zele se kosi sa politikom partiokrata...svi nabrojani "eksperti" (odnosno vecina je bila na ovaj ili onaj nacin ukljucena u izradi zakona koji piju krv (osim gosp. Lasica, njega se ne sjacam) i do sada gradjanima BiH...ili su predlagali poluresenja koja niti smrde niti mirisu, kao pokusaj tima iza Vehida Sehica prije nekoliko godina sa prijedlozima ustavnih promjena.
  Patrik Mun da je htio rezultate, on bi druge sektore (grupu) zaduzio u provedbi..npr CIA-u i kontrolu tuziteljstva i sudstva gdje sav prljav ves kupi prasinu...i BiH bi bila prosperitetna i sa ovim ustavom.

  Ponavljam, nije toliki problem ustav vec vlast.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  06.02.2013 23:48
  Dragi Zlatko, mislim da ste sasvim u pravu kada kažete da problem nije u samom Ustavu.
  Da postoji volja da se stvari promene (na bolje), one bi se menjale, pa ni sam Ustav ne bio bio balvan na tom putu. Ovako je on zgodan izgovor za svaku zlu nameru, nesposobnost i inerciju.
  Da je drugačije, onda bi se svaki problem dao rešiti prostim prepisivanjem Ustava neke uspešnije nacije.

  Ime: bina Grad: BiH
  04.02.2013 11:30
  Devedestih godina Kasim Trnka bio je predsjednik Ustavnog suda BiH kada se odlučivalo o registraciji nacionalnih stranaka. Donesena je tada odluka da je to u skladu sa Ustavom. Kada su ga u proljeće 1992. godine novinari pitali, da li je mogao da predpostavi da to može dovesti do rata u BiH, rekao je da nije mislio na tu činjenicu. Komentar novinara OSLOBODJENJA bio je: "Jebem ti sudiju Ustavnog suda koji ne misli". Ovaj koncept reforme Federacije je produžetak agonije BiH, jer oni koji rade destruktivno protiv nje to otvoreno čito svojim izjavama, neradom i ekonomskim uništavanjem. Medjunarodna zajednica kao garant Dejtona u liku i djelu V.Incka to lijeno posmatra, kao što je to činio i B.B.Gali.

  Ime: Гојко Grad: Репбулика Српска
  03.02.2013 23:43
  "Sjedinjene Američke Države su pokrenule diplomatsku inicijativu za ustavnu" - Не гос. Трнка биће онако како донатори овог портала кажу!!
  Напокон су САД разумеле да проблем није у Републици Српској већ у нефункционалности ФБиХ ! Дивно.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  05.02.2013 12:09
  Gojko@
  Tvoja najveca greska Gojko sastoji se u tome,sto ti smatras sebe za veoma inteligentnog,a sve nas ostale za glupake.Zar ti mislis da mi pored ociju ne vidimo sta vi iz rs-a radite u Federaciji,tj.Dodik. Vi stvarate tu nezdravu klimu u Federaciji,podsticucu katolike da traze treci entitet !Zaboravljajuci pri tome da to ne mogu dobiti bez pristanka Bosnjaka.Jer,vi smatrate,uspostavom treceg entitetya osigurava se 100% rs !? Zato Gojcilo,ne lupetaj ! Prokuzeni ste davno.Brini se ti sta ces danas djeci dati da jedu,mani se ti Federacije.Bilo je ranije i vecih mahera od Dode i Covica,a sad su u Sheveningenu.Upravo su tamo zbog istih planova i pretenzija.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  06.02.2013 12:38
  @ Jasar, Nemoj se bolan odmah tolko sikirat, nije zdravo.
  Vasi odnosi sa Hrvatima u Federaciji se nas ni najmanje ne ticu.
  Bilo bi nam drago da su dobri. Zato se uzdrzavam od bilo kakvih daljih komentara. Da ne bi opet mi za sve ispali krivi.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  06.02.2013 18:16
  @Vuk
  Znas li zasto Jasar ima croate u fedraciji a ti - Dodika?
  -Jasar prvi birao:-))
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  06.02.2013 21:13
  Zlatko@, ma kakav Jasar i croati, Jasar se baskari u Svedskoj i
  odatle se kobajagi nervira, u stvari dosadno mu, hladno za pecanje. Vidices kad dodje proljece, nidje Jasara na portalu.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  07.02.2013 23:50
  Jasare, pa ko te slaga da imaju divne staze na Trebevicu. Nikad bile niti ce biti. Ja sam apsolviro skijanje po Jahorini i Bjelasnici, kad ti iz Sandzaku jos nisi ni cuo za Sarajevo. Sad mi nesto glupo
  da iz Svice dolazim tu da skijam u BiH. Znas kako je ovde,
  Drrrrrrasticna razlika!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.02.2013 10:41
  mali zli vuk@
  Ne brini ti za Bosmal City.Svaku noc "Reina"puna k'o sipak,a neboder stoji sasvim uspravno. Otkud ti mene svrsta u turiste u rodjenom gradu ? Zar nisi znao da u Hrasnom imam firmu i stan,pobogu si brate ?Ja u Sarajevu uredno placam sve obaveze drzavi,radnicima(komada cetiri) i ja ne mogu ovdje biti turista.To jedino mozes biti ti,posto u Sarajevu nemas nista. PS.Sad me izvini,neodlozni poslovi,a onda skijanje.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  07.02.2013 10:22
  Jao Jasare vidi se da si turista u Sarajevu. Ja sam ti svako ljeto
  u blizini Bosmala. Bjezi od Bosmala, ako boga znas! Taj neboder
  stoji preko 10 godina neuseljen jer nije prosao tehnicku kontrolu.
  Krivi se i moze da se sruso. S kim cu poslije, kukavac, polemisat?!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  06.02.2013 23:50
  Moguće je da je tako, ama, ipak će morati da svrati ovde ako želi da naleti na nekog soma.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.02.2013 22:18
  vuk(kaze da je zao@
  Razocaracu te "mali zli vuce"! Upravo dodjoh iz Bosmala,i procitah ovu tvoju glupost.Od srca sam se nasmijao. Ja u "Reini"malo s rajom zasjeo,a ti me smjestio u ledenu Svedsku ! Dje ce ti dusa ? Nego,sta bi dao da se sad malo spustis niz Trebevic,ha ? Fantasticne staze imaju,valjda to znas ? Da imas malo bolje pamcenje,znao bi da sam svake zime u Sarajevu . PS.Ne brini ti za moje zdravlje,bolje je nego ikada. Kad god dodjem u Rajvosa,moje se raspolozenje popravi . Diskoteka "Reina"u Bosmal Cityu,restoran "Bosna"na Ilidzi,Mala pivnica mi daju i snagu i raspolozenje. I odmah da ti kazem : nisam sad spreman za rasprave.To moze,ali kada se vratim.

  Ime: Sandra
  03.02.2013 17:49
  Rekonstrukcija Federacije BiH treba da bude bez kantona i jedino tako ce mo ustediti pare...a sve minitarstva staviti pod okrilje drzave BiH...tj drzvava BiH da ima ministrstva i oni da se staraju o narodu...ja vam garantujem kad ovo bude da ce nam se pemzije povecati u FBiH za neki 65% ....i hajde da sad neko bude protiv ...a pare i za skole, djecu, narod ce biti u izobilju ...jedino sto ce mo izgubiti ce ministre i njihive mercedese i tajkune sto nas odvedose u propast...EU i svjet nam treba odma pomoci

  Ime: abc
  02.02.2013 17:21
  I ako ova grupa iza koje stoji SAD napravi neki prijedlog preustroja Federacije dali ce to biti prihvaceno? Jer ovdje se radi o ocitom rusenju Daytonskog i Vasingtonskog sporazuma. Do prije par godina ako bi netko spomenuo mijenjanje Daytonskog sporazuma odma bi zavrsio u zatvoru zbog optuzbi za kriminal.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.02.2013 17:50
  preustroj FBiH - bez ijednog broja kantona, a samim tim vjerovatno smanjivanje i broja izbornih jedinica i za Zastupnički dom Parlamenta FBi ...narodu pare
  Odgovor

  Ime: Ivo-stanovnik FBiH Grad: Kiseljak
  02.02.2013 22:56
  za abc...Sadašnja struktura FBiH s deset kantona, uspostavljena Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine je neprirodna, komplicirana i preskupa. Za plate i naknade u cijeloj federalnoj administraciji godišnje se se potroši 1,5 milijardi (ne milion nego milijarda) KM.
  Prema dosadašnjim istraživanjima javnog mnijenja oko 89 posto građana je za hitno i bezuvjetno ukidanje svih deset kantona i reforme u FBiH...ovo treba da podrze i EU i medjunarodna zajednica kad se sastanu u EU-u iduce sedmice....sve pare sto se sacuvaju poslije ukidanja kantona treba dati narodu i napraviti zakon da nezavrse u politicarskim fondovima i tajkunskim bankama van drzave ...pare narodu za zdravstvo, skolstvo, i sancije drustveni i stameni zgrada...
  Odgovor

  Ime: Radojka
  03.02.2013 17:27
  i polije toga isto treba da se uradi i sa RS.....ovo treba da podrze i EU i medjunarodna zajednica kad se sastanu u EU-u iduce sedmice....sve pare sto se sacuvaju poslije ukidanja RS i FBiH i kantona treba dati narodu i napraviti zakon da nezavrse u politicarskim fondovima i tajkunskim bankama van drzave ...pare narodu za zdravstvo, skolstvo, i sancije drustveni i stambeni zgrada...
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  03.02.2013 15:53
  "Ivo", bojim se da ustede, o kojm se govori u milijardama, nece osjetiti previse. Razlog: tacno je da je kantonalna administracija nepotrebna, preglomazna i preskupa ali mi nebi bili to sto jesmo da postujemo zakone i dogovore,pa ce sve biti izigrano. U administracuju kantona se zaposljavalo po rodbinskim i partijskim linijama i kako sada da svi ti ljudi ostanu na ulici bez posla, a tako su lagodno zivjeli dvije decenije.
  nogi ce biti prijevremeno penzionisani sa debelim otpremninama,
  a mnogi ce opet biti uhljebljeni prosirenjem administracije u entitetskim i rebulickim administracijama.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  03.02.2013 13:10
  IVO, potpisujem !

  Ime: slavica Grad: brcko
  02.02.2013 12:55
  BH ima svoj Ustav,oni koji su ga prekrojili neka snose kosekvence,
  Vratite nam nas Ustav,vratite nam nase dostojanstvo i identitet.
  Sve drugo je trosenje novca i vremena,a vrijeme je najskuplje.
  Otvorati radna mjesta,odlazi nam jos jedna generacija.
  Odgovor

  Ime: Ante
  02.02.2013 19:03
  Ustac BiH je pravni i jedini Ustav BiH i njenih gradjana.....i to ce nas samo dovesti do pravne drzave....a od federacije pravti novu federaciju moze jedino ako ce to biti sad za sad jeftinije sto znaci bez kantona i federacije i da sve zakonovostva i zakone i ministarstva FBiH prenese na drzavu BiH. a tako isto i RS sto bi nam svima omogucilo bolji zivot a 'mafiji'sto sad hara uskratilo bi im milione...ali u svemu ovome opet treba nam pomoc EU i ostali zemalja jer BiH i mi sami to nemozemo...pa nek nam pomognu i nek nam ne odmognu kao prije
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.