Dostupni linkovi

REKOM se izvinio mitropolitu, iz Crne Gore oštre reakcije


Inicijativa REKOM-a, (Regionalna komisija zadužena za utvrđivanje i objavljivanje činjenica o svim žrtvama ratova 1991-2001 u bivšoj Jugoslaviji) sastanak, Beograd, 16. jun 2010.
Inicijativa REKOM-a, (Regionalna komisija zadužena za utvrđivanje i objavljivanje činjenica o svim žrtvama ratova 1991-2001 u bivšoj Jugoslaviji) sastanak, Beograd, 16. jun 2010.
U Crnoj Gori u petak bilježimo reakcije nakon skandala od četvrtka u Sarajevu, gdje je predstavnica Inicijative za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM), Nataša Kandić, zbog protesta Srpske pravoslavne crkve i katoličke crkve, sa sastanka udaljila mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, koga je sama pozvala na konsultacije.

Koalicija za REKOM se u četvrtak izvinila mitrpolitu Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu zbog udaljavanja sa regionalnog skupa u Sarajevu za vjerske zajencice.

Nataša Kandić, predstavnica Koalicije, koja je mitropolita zamolila da napusti skup samo zato što su predstavnici Srpske pravoslavne ckve i Katoličke crkve svoje prisustvo uslovili njegovim udaljavanjem, kaže da je bila dovedena u tešku i ružnu situaciju u kojoj je bila primorana da svjesno uđe u sukob sa osnovnim principima poštovanja ljudskih prava.

„Nažalost, dogodilo se da smo bili suočeni sa jednim necivilizacijskim stavom a to je uslovljavanje da će predstavnici SPC-a i Katoličke crkve napustiti skup ukoliko mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve ostane u sali"
, kaže Kandićeva.

RSE: A zar onda nije bilo logičnije da ste kazali doviđenja tim ljudima koji su demonstrirali, kako kažete, taj necivilizacijski čin?

Kandić:
Lako bi to bilo u Beogradu. Lako bi to bilo, verovatno, i u nekoj drugoj zemlji. Ali u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, gde smo suočeni sa problemom jednog bojkota iz Republike Srpske, gde udruženja žrtava ne učestvuju, gde pokušavamo da vidimo hoćemo li opstati ukoliko udruženja žrtava iz političkih razloga ne učestvuju i vrše pritisak na sve žrtve da ne učestvuju, a imamo situaciju da je Srpska pravoslavna crkva htela da pomogne u otklanjanju te blokade.

Oštre reakcije iz CPC

Osvrćući se na potez Kandićeve, Stevo Vučinić, potpredsjednik Savjeta mitropolije CPC za naš radio kaže:

„Gospođa Kandić je bjelodano demonstrirala da joj nije cilj pomirenje već namicanje milionskih iznosa u eurima koje finansira Evropska unija. Jučerašnji skup je očito, po mom sudu, uperen protiv mira, ljubavi, pomirenja jer je jedna organizacija koja sebe naziva crkvom kao što je Beogradska patrijaršija, a svi znamo da je bila najobičniji podstrekač, u REKOM-u dobila pokrovitelja i zaštitnika sopstvenih zločina. Iskren da budem, mislim da takva inicijativa očito nije osnovana za suočavanje sa prošlošću već za zaštitu upravo takvih kao što je Srpska crkva te na njenim sastancima nije mjesto Crnogorskoj crkvi. Naravno, čudim se katoličkom svešteniku koji se usudio da arbitrira o našoj crkvenosti i kanoničnosti, iako zna da su beogradski popovi, protiv svih kanona i svih vaseljenskih sabora i oprečno Jevanđelju dakle crkvenosti, huškali na rat i ratne operacije i bili glavni uzročnici raspada bivše Jugoslavije u onakvoj krvi.“

Patrijarh ukrajunske pravoslavne crkve Filaretu (levo)i crnogorski mitropolit Mihailo u Podgorici, 25. oktobar 2010.
Predstavnica koordinacijskog vijeća koalicije REKOM za Crnu Goru Daliborka Uljarević kaže da su članovi iz Crne Gore već započeli konsultacije kako bi se ogradili od ovog incidenta i osudili ga.

„Članovi i članice koalicije za REKOM iz Crne Gore su već u intenzivnoj komunikaciji. Mislim da je jasno i po dosadašnjim individualnim reakcijama da se članovi koalicije iz Crne Gore ne slažu sa takvom odlukom i mi ćemo zatražiti hitno zasjedanje koordinacionog vijeća i otvorenu raspravu o ovom pitanju, zahtjev da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i mitropolitu Mihailu lično uputi zvanično izvinjenje, ali i održi sastanak s njim kako bi se novonastala neželjena situacija, u duhu tolerancije i pomirenja što su osnovni principi koalicije za REKOM i ključni razlozi članstva u njoj, što skorije i uspješnije prevazišli“
, kaže Daliborka Uljarević.

Jedan od članova koalicije za REKOM iz Crne Gore novinar Dragoljub Vuković kaže da skandal u Sarajevu predstavlja kompromitaciju onoga za šta se REKOM zalaže:

„Ja mislim da se prije tog sastanka u Sarajevu moralo procjeniti šta bi on mogao da izazove, odnosno dolazak mitropolita Mihaila šta bi mogao da izazove kod predstavnika ostalih crkava. Znači ovo što se dogodilo nije smjelo da se dogodi, moralo se intervenisati. Ja razumijem gospođu Kandić, da je morala da žrtvuje, ajde uslovno rečeno slabiju figuru, da bi dobila partiju. Njen cilj je bio da se te konsultacije u Sarajevu završe uspješno i po njenoj procjeni je najmanja šteta bila da zamoli mitropolita Mihaila da se udalji sa sastanka, što je on i učinio procjenjujući dobro situaciju po meni. Ali neko ko se ozbiljno bavi svojim poslom, u ovom slučaju je to gospođa Kandić i čitava ta organizacija, nijesu smjeli da dozvole sebi da se ovako nešto dogodi jer je to ozbiljna kompromitacija onoga za šta se koalicija REKOM zalaže“
, zaključuje Vuković.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG