Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 18:14 CET

  Srbija

  Rehabilitacija Draže Mihailovića otvorila bi nezalečene rane

  Draža Mihailović
  Draža Mihailović
  Sudski postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića koji je započeo u junu 2010. godine pred višim sudom u Beogradu, privodi se kraju i očekuje se uskoro sudska odluka o vođi četničkog pokreta koji je streljan kao saradnik okupatora 1946. godine. Zahtev za rehabilitaciju podneo je unuk Draže Mihailovića, Vojislav Mihailović, a podržali su ga neki akademici, profesori, političke partije.

  U Srbiji je javnost podeljena, za jedan deo Draža Mihailović je nevina žrtva, a za druge pravedno osuđeni saradnik okupatora koji je počinio zločine, ne samo u Srbiji već i u BiH i Hrvatskoj. Grupa nevladinih organizacija javno je protestovala naglašavajući da je reč o osuđenom ratnom zločincu, a da je u Srbiji poslednjih decenija na delu revizija i falsifikovanje istorije.

  To se vidi iz nekoliko zakonskih akata koji su doneti-pre svih Zakon o izjednačavanju četnika i partizana kao i serija rehabilitacija kolaboracionista. Istoričarka Ljubinka Trgovčević smatra da je problem nastao zato što se govori o rehabilitaciji.

  “Da je reč samo o obnovi sudskog procesa, onda bi u svakom slučaju problemi bili manji. Ovako se podrazumeva da je on oslobođen kao i njegov pokret svih krivica za ono što je radio ili nije radio”, smatra Ljubinka Trgovčević.

  Kako će eventualna odluka o rehabilitaciji četničkog vođe, s obzirom na ono što se događalo i u ratovima 90-ih pod vaskrslim simbolima četničke kokarde, odjeknuti u regionu? Hoće li to biti još jedan razlog za produbljivanje međusobnog nepoverenja? Na ovo pitanje Mirko Kovač, pisac koji od početka 90-ih živi u Rovinju, neočekivano je odgovorio:

  “Super. Jedva čekaju ovi ovde da se tako nešto dogodi da bi i oni mogli rehabilitirati svoje. Region je isti kao i Srbija. Ovde sanjaju rehabilitirati Pavelića. Imao sam prijatelja, na žalost nedavno je umro, novinara Bibića, koji je svojevremeno otišao kod jednog svećenika u Split koji mu je objasnio da su mise za Pavelića zapravo izraz želje onih ljudi koji plate tu misu. Onda je Bibić rekao da želi da plati misu za Josipa Broza. I oni su rekli, e to ne može. To je samo primjer kako se gleda na povijest, kako poraženi žele da budu sada pobjednici. Dakle, to je neverovatno koliko su u regionu slični.“

  Naravno, kaže Mirko Kovač njegov lični odnos prema mogućoj rehabilitaciji je potpuno jasan.

  “Ja lično mislim da je to strašna pogreška. Neshvatljivo mi je da je to u Srbiji moguće, neshvatljivo mi je da su izgubljeni svi kriterijumi, svi odnosi prema povijesti. Ja nekako još ne vjerujem da će se to dogoditi, još mislim da će zdrav razum prevagnuti”, rekao je Kovač.

  Opasno bure baruta

  Ljubinka Trgovčević kaže da je proces rehabilitacije Draže Mihailovića opasno bure baruta.

  “Mene sve ovo podseća na 1987-88 godinu kada su Srbi takođe pokušali rehabilitaciju svoje istorije nošenjem moštiju kneza Lazara i sl. i kada su stavili prst u oko drugim jugoslovenskim narodima. Treba imati na umu kako bi bilo da se rehabilituju i da se ponovo koriste ustaški znakovi”, kaže Trgovčević.

  Svi ti kosturi iz istorijskog ormana, figurativno rečeno, nisu izvađeni i apsolvirani, kaže Ivan Lovrenović, pisac iz Sarajeva. Tako je i sa četničkim vođom Mihailovićem. Oni koji traže njegovu rehabilitaciju mogu da se pozivaju na neke zapadne istoričare i političare koji su dali pozitivnu ocenu njegovog pokreta, ali kada je u pitanju region, s obzirom na ono što su četnici uradili u Drugom svetskom ratu, a pod istim simbolima njihovi sledbenici u ratovima od 91-95, jasno je da će to izazvati veliku uzbunu, pometnju.

  “Jer, imamo različita iskustva i različite memorije. Recimo, tek 1989. godine u bivšoj Jugoslaviji, dakle na samom njezinom kraju pojavila se velika monumentalna knjiga Vladimira Dedijera kako su Muslimani u istočnoj Bosni u Drugom svetskom ratu na zastrašujući način stradali od četnika Draže Mihailovića. U međuvremenu smo imali novi rat koji je te stvari na jedan još strašniji način napravio aktualnim i sada imamo situaciju u kojoj se, služeći se određenom argumentacijom, pokušavaju rehabilitirati likovi poput Draže Mihailovića, a sa druge nužno imamo kopanje otvaranje novih rana. Onda možemo dobiti samo nove nesporazume, nove sukobe, nove omraze, a ništa dobro”, ocenjuje Lovrenović.

  Da je Ivan Lovrenović u pravu da bi rehabiltacija Draže Mihailovića izazvala uzbunu u regionu, potvrđuje emisija Hrvatske televizije u ponedeljak uveče o tome u kojoj su učesnici bili pored hrvatskih istoričara i političara i jedan istoričar iz Beograda:  Ivan  Tepeš, potpredsednik HSP-a dr Ivan Starčević, istoričar Zdravko Tomac, beogradski istoričar Jovan Pein i na kraju retko sabrani Istranin Damir Kain koji je sa uzdahom zažalio što nije ostao kod kuće.


  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 3
      Naredni 
  Ime: o.lipovac Grad: beograd
  25.03.2012 09:26
  Za gospodina Zorana Milivojevića!

  Zorane, uvek se prvo piše ime pa prezime. Ti si pre svega Zoran a onda pripadnik porodice Milivojević. Delovaćeš kulturnije, mada vidim da će to biti jako teško, s obzirom na tvoje zablude koje te dovode do granice uma.

  Nije 500 nego oko 320, nije pilota nego osoblja američkog vazduhoplovstva medju kojima je bilo pilota. A spašavanje padobranaca ti je biser. Padobranac, Zorane, može da bude i tele ako ga dobro vežeš konopom i baciš iz aviona, ako ima padobran. Padobranac, Zorane, može da bude i klozetska šolja, pod istim uslovima kao i tele.

  Milošević je komunista koliko i ti i tvoji koji su te tako vaspitali.

  Vukovar je bio Srpski samo u glavama ... kakav je "istoričar" Jovan Pein. Čovek je krao i uništavao dokumenta u Arhivu Srbije dok je bio direktor, da bi takvi kao ti mogli da žive u zabludi.

  Ime: Virex
  24.03.2012 22:55
  Istoricar Jovan Pein se ocigledno slabo pripremio za navedenu TV debatu. Jedan intelektualac se ne sme nikada dati isprovocirati pred milionskim gledaocima. On je delovao nepripremljeno i posve emocionalno. Recimo, i ako se da negde "dikazati" da je Vukovar bio srpski grad, to sa danasnje vremenske dimenzije nema nikakvog znacaja i stoga gospodin Pein to nikako nije smeo reci. On je time sam seba iz te emisije izbacio. Da je bio pripremljeni i smireniji, mogao je kao istoricar, na pitanje voditelja koja su ta zlodjela pocinjena nad Srbima u Hrvatskoj u drugom svetskom ratu, kao iz rukava nabrojati mnoge jame po Lici, Kordunu, Dalmaci, Hercegovini itd. On je
  tako pun emocija uspeo nabrojati tek dve, tri jame.
  Gospodine Pein, nadam se da ste i kao vremesan covek nesto iz te emisije naucili, i da se ne upustate u duel sa nekoliko intelektualaca, nepripremljeni i pun emocija. Time ste dali samo Hrvatima "potvrdu" da misle o Srbima ono sto misle. A sto se tice D. Mihajlovica, on ne moze nikako biti pozitivna licnost u srpskoj istoriji. Ne treba biti veliki istoricar pa da bi se znalo da je on vodio bitke protiv sopstvenog naroda, a niti jednu vazniju i organizovanu protiv Nemaca.

  Ime: djukljanovic Grad: stolac
  24.03.2012 21:06
  Pozdrav shinoku, poruka mu intelektualna, kao i obicno

  Ime: Shinok Grad: Stavanger
  24.03.2012 17:49
  Srpski intelektualac!? Hahahahahaha... Kako cetnik da bude intelektualac?

  Ime: Antifasista Grad: Bosna i Hercegovina
  24.03.2012 17:27
  Moze li nam neko navesti jedni jedinu bitku u kojoj su se cetnici sukobili sa fasistima?
  Odgovor

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  24.03.2012 23:53
  Anonimni
  Nema nijedne bitke koju su cetnici dobili u borbi sa fasistima.Sa fasistima nisu nikada ni ratovali nego su to radili sa patriotama i partizanima.Da ih je bilo ne bi trazili rehabilitaciju ovih bradatih rugoba.

  Ime: djukljanovic Grad: stolac
  24.03.2012 16:15
  Imam utisak ista grupa ludaka provocira jedne drugi na ovim stranicama. Kod nas se to zvalo on_nija. Kad bi se ova zloba usmjerila u nesto vrijedno i razumno, mozda bi narod bolje zivio. Ovako i zbog ovakvih, narod zajahnut pa dziha, uzima ga ko stigne. Zar nismo davno zavrsili sa balistima, ustasama i cetnicima? Ovakav RSE prilog je dodatak na razne pristupe da se crni sce Srpsko. Draza Mihajlovic je bio jedini legitimni protivnik Titu i zato su partizani ozbiljne borbe vodili jedino sa cetnicima i ostavljali ustase i baliste da haraju. Razumljiva borba za vlast i vjerovatno jedini razlog sto sada neke budale u Srbiji potezu to pitanje. Dakle prestanimi skretati sa teme. Ti 'vovodjane' prestani da mastas jer ni kosovo nije svrseno. Ovi sto ruznim zovu RS, vrijeme je da se probude. Pretnje su vam prazne i prolazne
  Odgovor

  Ime: El Munjo
  24.03.2012 23:58
  Djukljan
  Najbolje predji za Beograd pa sa ovima zajedno nastavite akciju oko zastite lika i djela ovog bradonje koga zovu Draza Mihajlovic. I guslajte o tome sljedecih 20 godina.
  Odgovor

  Ime: Vojvodjan Grad: Novi Sad
  24.03.2012 21:15
  Djukljanovic
  Treba Vojvodina sto pre da krene putem samostalnosti kao i sve ostale Federalne jedinice bivse Jugoslavije i "otkaci" se od ovakvih ludaka i ludackih diskusija. Nas Draza Mihajlovic interesuje koliko i lanjski sneg i koliko i pravoslavci iz Bosne zajedno sa nekim Djukljanom,cije prezime podseca na pecinske ljude i kameno doba.
  Odgovor

  Ime: O. Lipovac Grad: Beograd
  24.03.2012 19:06
  Jedini legitimni protivnici NOV su Italijani, Nemci i Japanci, ostali su bande novonastalih nacionalnih milicija, kolaboranata, izdajnika i koljača.

  Stvarno bi bilo dobro da se okrenemo konkretnijim, aktuelnijim stvarima, ali neda nam se od baraba koje pošto poto od Srbije prave jedinu neofašističku državu u Evropi.

  Zato ćuti i pokri se ušima.

  Ime: Djukljanovic Grad: Stolac
  24.03.2012 01:39
  Zanimljiv video prilog, grupa hrvatskih intelektualaca protiv jednog Srpskog. Mislim da je to fer pristup i da se uspjelo dokazati hrvatsko stanoviste o "domovinskom" ratu, koji je izgleda trajao preko pedeset godina neprekidno. Svaka cast na uredjivackoj politici ovog Branka Mihajlovica. Eto slucajno i ovaj iz RSE Mihajlovic pise o ovom drugom Mihajlovicu. Iste metode su se koristile i u Titovoj vladavini.

  Ime: Vojvođanin Grad: Panonija
  23.03.2012 22:17
  Objava da je jedan od Dražinih najviših oficira dobio od Nemaca orden "gvozdeni krst" kao i originalni dokument o odlikovanju.

  http://i3.photobucket.com/albums/y98/nitkov/lovcen.jpg

  http://www.mycity-military.com/imgs2/124979_265571080_Pavle_%D0uri%9Ai%E6_Iron_Cross.jpg

  Ime: Obrad Lipovac Grad: Beograd
  23.03.2012 21:49
  Nekako u isto vreme, godinu dana pred bombardovanje, dosetili se Srbi i Albanci iz Amerike da skupe novčane priloge kao pomoć maticama.

  Kada su seli da prebroje koliko vole avoju otadžbinu, pokazalo se da Albanci svoje vole za oko 5 miliona dolara a slavna srpska četnička dijaspora za celih 300000

  Kako bi bilo lepo da Srbi iz Amerike zaborave da su ikad bili Srbi i da nas više ne pomažu.

  Ime: Srbo-Kanadjanin Grad: Kina
  23.03.2012 19:45
  Ima i drugo, novosadisticki kvazipacifisto. Npr.

  ttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Cetnik-2.jpg
  Odgovor

  Ime: Vitex
  23.03.2012 23:17
  Prica o rehabilitaciji D. Mihajlovica ima njverovatnije nesto zajednicko sa skorim izborima u Srbiji. Ne verujem da ovo ima veliku podrsku u narodu, ali se ovom pricom trebaju obuhvatiti i ti biraci koji smatraju da D. Mihajlovica treba rehabilitovati.
  Licno mislim da Draza treba ostati u istoriji upravo tamo gde se sada nalazi. Sve u svemu on je negativna istoriska licnost.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković Grad: Kina
  23.03.2012 22:29
  To što na plakatu piše da su streljani "simpatizeri" ne znači da oni to i jesu, niti da su u pitanju žrvte koje je podneo Mihailovićev pokret.
  To je samo još jedna grupa talaca...
  Komentari stranica of 3
      Naredni 

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Keri čestitao Vučiću pobedu na izborima

  Američki državni sekretar Džon Keri čestitao je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću izbornu pobedu i poručio da će njegovo lidestvo i ubuduće biti od suštinskog značaja da se održi fokus i zamah za postizanje postavljenih ciljeva

  Medicinske greške treći uzrok smrti u SAD

  Istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins navode da svake godine u Americi usled medicinskih grešaka dolazi do više od 250.000 smrtnih slučajeva

  Ogromna šteta u crkvi Sv. Save u Njujorku

  Istraga o požaru u srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku još je u toku, a parohijan Miroslav Vajić za naš program kaže da je materijalna šteta ogromna.