Dostupni linkovi

Potpisan sporazum o suradnji Vlade RH i Vijeća ministara BiH


Jadranka Kosor i Nikola Špirić prilikom susreta u Sarajevu, 03.11.2009. Foto: Midhat Poturović
Jadranka Kosor i Nikola Špirić prilikom susreta u Sarajevu, 03.11.2009. Foto: Midhat Poturović
U splitskoj Villi Dalmacija u ponedjeljak poslijepodne je održana prva zajednička sjednica hrvatske Vlade i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem hrvatske premijerka Jadranke Kosor i predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića.

Nakon sjednice, koja je bila zatvorena za javnost potpisan je sporazum o suradnji Vlade RH i vijeća ministara BiH u području informacijskog društva i elektronskih komunikacija, te je parafiran Sporazum Vlade RH i Vijeća ministara BiH o polciijskoj suradnji.

Jadranka Kosor je nakon toga istakla:

“Ono što mi se čini osobito važnim je ocjena da je suradnja medju ministarstvima vrlo intezivna i da će biti još intezivnija nakon danađnje sjednice.”

Predsjedavajući su naglasili povezanost dviju država kroz dugu zajedničku granicu.

Dokazujemo da to nije nešto što nas razdvaja, rekla je Kosor, a Špirić je dodao da granice ne moraju uvijek razdvajati, ali i da to zavisi i od političara i od vlada, te da će i same granice, kao složenije pitanje doći na dnevni red.

“Imamo najdužu granicu s Republikom Hrvatskom, imali smo pravna pitanja radnika koji su ostali bez posla, kao pitanje stare devizne štednje,” rekao je Špirić.

Inače, ministri Hrvatske i Bosne i Hercegovine razgovarali su o gospodarskoj suradnji, o suradnji u području zananosti i kulture, te o imovinsko-pravnim odnosima, izgradnji infrastrukture, primjerice o koridor V C i zgradnji mostova na Savi, te o drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Premijerka Kosor je istaknula da Hrvatska snažno podupire jedinstvenu BiH, i tamošnje Hrvate kao sponu između dvije države. Naročito podupire euroatlantski put BiH te je izrazila radost što je BiH dobila MAP -Akcijski plan za NATO.

Naglasila je da se i ona za to posebno zalagala u nedavnom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom u aprilu u Pragu.

Praktična pomoć Bosni i Hercegovini je i poklon od 100.000 stranica prijevoda pravne stečevine EU na hrvatski jezik, rekla je Kosor, a na čemu je Nikola Šprič zahvalio i podvukao zajedničke europske ciljeve obje zemlje. Nakon današnje sjednice najavljen je slijedeći sastanak hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH u Brčkom.
XS
SM
MD
LG