Dostupni linkovi

Reakcije na ukidanje presude Sanaderu: Odvjetnici jači od države?


Ivo Sanader
Ivo Sanader

Loša poruka javnosti, upozorenje da hrvatsko pravosuđe nije na potrebnoj razini – to su glavni naglasci u reakcijama na odluku Ustavnog suda Hrvatske kojom je ukinuta osuđujuća presuda bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za kaznena djela ratnog profiterstva i korupcije u slučajevima Hypo i INA-MOL.

Nema ravnodušnih u hrvatskoj javnosti povodom odluke Ustavnog suda Hrvatske kojom je ukinuta osuđujuća presuda na osam i po godina zatvora bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za kaznena djela ratnog profiterstva i korupcije u slučajevima Hypo i INA-MOL, i naloženo ponavljanje postupka. Čini se da su ovoga puta odvjetnici bili jači od cijelog državnog sustava.

To je jedna vrlo loša poruka koja se nadovezuje na niz slučajeva u kojima se pokazuje da se pravosuđe ne može nositi sa ovako velikim i jakim slučajevima korupcije na najvišoj razini. Naime, ovdje se radi o tome da su državna tijela manje motivirana, manje sposobna i manje stručna u odnosu na cijelu zajednicu odvjetnika koji raspolažu sa velikim utjecajima i koji mogu aktivirati velika sredstva. Zbog toga je ta poruka dosta loša“, smatra pravni stručnjak i hrvatski pionir u borbi protiv korupcije Josip Kregar.

Ovo je loša poruka javnosti i građanima, kaže predsjednica Transparency International Hrvatske Davorka Budimir.

„Proceduralni propusti i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni.Hrvatski građani preskupo plaćaju neučinkovitu borbu protiv korupcije, umorni su od dugotrajnih sudskih postupaka i svakodnevnih korupcijskih afera.“

Podsjetimo, Sanader je studenog god 2012 osuđen za dva kaznena djela – u slučaju Hypo banke da je god. 1994kao zamjenik ministra vanjskih poslova od te banke primio proviziju u visini od 3.600.000 kuna (oko 480.000 eura) na kredit koji je ta banka dala za opremanje hrvatskih veleposlanstava, a da je zauzvrat omogućio da Hypo banka dobije povlašten položaj na hrvatskom tržištu. Kako se to zbivalo u ratno vrijeme, Sanader je bio osuđen da je ratni profiter.

U slučaju INA – MOL, Sanader je osuđen zbog toga što je za mito od 10 milijuna eura prenio sva upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA na mađarskog suvlasnika, naftnu kompaniju MOL, iako MOL nema većinski paket dionica.

Ustavni sud upozorava na niz detalja – propustilo se ustanoviti je li u slučaju ratnog profiterstva nastala zastara, Županijski je sud primjenjivao jedan kazneni zakon, Vrhovni sud drugi, a u vrijeme počinjenja kaznenog djela važio je treći, a što se tiče postupka u slučaju INA-MOL Ustavni sud ocijenio je među ostalim da se dokazivanjem primanja mita kompromitirao cijeli postupak do razine da je povrijeđeno Sanaderovo pravo na pravično suđenje.

„Dojam je da je hrvatsko pravosuđe nespremno nositi se sa kompliciranim slučajevima, a jedno pravilo dosta rašireno u literaturi je da se pravusuđe ne testira na rutinskim, nego na teškim slučajevima, za koje se treba pripremiti“, kaže profesor Kregar i nastavlja:

„Ne samo psihološki, ne samo politički, nego se treba nositi sa izazovom novih pravila i propisa koji se neprekidno traže da bi se olakšalo odlučivanje na sudovima. Eto, u ovim slučajevima mi vidimo da to nije tako. Posljedica toga je ne samo pad povjerenja u sudove, ne samo ogorčenost građana, nego i činjenica da mi moramo voditi računa da smo zapustili i one preventivne mehanizme koji bi spriječili nastanak takvih slučajeva.“

On upozorava da se u Hrvatskoj olako prelazi preko pravnih, pa i ustavnih formi koje se smatra formalnostima kada se radi o ovakvim slučajevima, ali to ne znači da pozdravlja ovu odluku Ustavnog suda, kaže Kregar podsjećajući na još jednu zamjerku iz te odluke.

„Ja imam osjećaj da je ona u velikoj mjeri zapravo nebalansirana i neuravnotežena i da je zaštiti osobnih, ljudskih prava dala toliku prevagu da se onda ni suđenje ne može obaviti normalno. Naime, ako se treba dokazivati da je premijer službena osoba, onda to doista dovodi u pitanje logiku koju sudovi primjenjuju u svom odlučivanju.“

U Ministarstvu gospodarstva su zadovoljni, jer kažu – i ova je odluka Ustavnog suda dokaz da se u Hrvatskoj ne provodi nikakva haranga protiv mađarske naftne kompanije MOL, koja je kao suvlasnik INE u sukobu sa drugim suvlasnikom – hrvatskom Vladom. Sanader je također zasigurno zadovoljan, jer sada je samo pritvorenik nakon nepravomoćne presude za Fimi-mediu, o kojoj će ujesen raspravljati Vrhovni sud.

XS
SM
MD
LG