Petak, 29. april/travanj 2016, 17:58 CET

  Bosna i Hercegovina

  Veliki jubilej 'zaključane' kulture: 125 godina Zemaljskog muzeja

  Plakat za akciju "Sačuvajmo sarajevske muzeje"
  Plakat za akciju "Sačuvajmo sarajevske muzeje"
  Preživio je smjene carstva i vlâda, oba svjetska, kao i rat devedesetih godina prošlog vijeka, i nikad se nije našao u situaciji kao sada. Da nije onako kako jeste, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas bi otvorenih vrata obilježio 125 godina rada.

  Međutim, dugogodišnje neriješen pravni status i manjak finansijskih sredstva za redovnu djelatnost primorao je menadžment ove institucije da skoro četiri mjeseca Muzej drži pod ključem.

  Osnivajući Zemaljski muzej 1888. godine, vlada Austro-Ugarske Monarhije je imala vizionarsku svijest - za razliku od današnjih bh. političara. I dok oni još ne prepoznaju značaj ove institucije, intelektualaci iz cijeloga svijeta, okupljeni preko platforme Culture Shut Down (Gašenje kulture), odlučili su djelovati. Na 125-ogodišnjicu Zemaljskog muzeja, u međunarodnoj akciji „Dan Solidarnosti Muzeja“, pozivaju rukovodioce galerija i muzeja širom svijeta da četvrtog marta obilježe pola godine od zatvaranje najstarije muzejske institucije u Bosni i Hercegovini.

  „Javni poziv ide na oko 2.000 adresa lično. Tražimo od ljudi da nam se priključe, nakon čega bih im ja poslala jednu barikadnu traku, kojom onda trebaju da simbolično prekriže jedan važan umjetnički eksponat u njihovom muzeju i pošalju nam tu fotografiju. Sve te slike ćemo sakupiti i podijeliti  svim ovim institucijama. Od toga se može napraviti jedna velika globalna izložba. Moramo i dalje širiti svijest i napraviti internacionalni pritisak da se ovaj problem konačno riješi“, kaže za RSE inicijatorka platforme Azra Akšamija.

  Četiri miliona eksponata iz oblasti arheologije, etnologije i prirodnih nauka, koje baštini Zemaljski muzej BiH, svjedoče o postojanosti bosanskohercegovačke države i njenih naroda. Ipak, ova činjenica i dalje ne prolazi kod ovdašnjih donosilaca odluka, navodi predsjednica Međunarodnog muzejskog vijeća u BiH (ICOM) i kustosica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković:

  „Političke strukture ne da ne vode računa, već nemaju svijest koliko kultura svima nama može da pomogne u ovako teškoj situaciji jer nas predstavlja u svijetu i govori o nama samima. Mislim da politika koja je vođena prema Zemaljskom muzeju može da pogodi bilo koju instituciju u ovoj zemlji. Svi koji radimo ovaj posao treba da se zamislimo nad tom činjenicom.“

  Već sada se osjećaju posljedice zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH, kaže direktor mostarskog Muzeja Hercegovine Asim Krhan.

  „Mi uposlenici muzeja u drugim bh. gradovima osjećamo posljedice zatvaranja tog muzeja zato što su najjači kadrovi iz muzejske djelatnosti upravo u Zemaljskom muzeju. Razni projekti koje zajednički radimo su obustavljeni. Konkretno, nedostaje rad preparatorsko-konzervatorske radionice. Ne možete se upustiti u neki veći zahvat iz ove oblasti, a da niste zajedno sa Zemaljskim muzejom“, pojašnjava Krhan.

  Istaknuti kipar iz Mostara Florijan Mićković za RSE kaže da je tretman države prema Zemaljskom muzeju odraz današnjeg bh. društva.

  „Ja sam obišao, vjerujte, svijet. Izlagao sam svugdje. Ja ne razumijem neke naše ljude, a znam ih prilično dobro - jer ja imam dosta godina. A da je po mome, onom filmskom festivalu, koji se održava u Sarajevu i dovodi imena iz svijeta filma, ja bih mu prepolovio sredstva, pa dao da žive naše institucije kulture, koje trebaju da krase Bosnu i Hercegovinu“, smatra Mićković.

  Azra AkšamijaAzra Akšamija
  x
  Azra Akšamija
  Azra Akšamija
  Azra Akšamija ističe da je gašenju najstarijeg muzeja u Bosni i Hercegovini kumovala politička, a ne finansijska kriza. Administracija isušuje, kaže ona, i ono malo novca iz državne kase.

  „Tristo je ministara na različitim razinama i svaki ima svoj skup pomoćnika, plaćenih savjetnika, vozača, putnih i drugih troškova. Dio državnog budžeta koji je potreban za finansiranje Zemaljskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH je vrlo skroman u poređenju s ovim troškovima. Nažalost, kulturne institucije su postale taoci nepromišljene nacionalističke politike, a takva ugrožava budućnost zemlje.“

  Nerješavanje pravnog, a time i finansijskog statusa Muzeja je složen problem, navodi Asim Krhan:

  „Sve ono što predstavlja Bosnu i Hercegovinu u njenom hiljadugodišnjem identitetu, poput Zemaljskog muzeja, dijeli sudbinu ovog muzeja. I pluralni identitet, koji je bio prva prepoznanica Bosne i Hercegovine, se na ciljan način guši.“

  Institucijama kulture koje su do rata imale status državnih. najprije treba naći privremeno finansijsko rješenje da bi se okončalo trenutno propadanje njihovih eksponata, a potom tražiti i dugoročna rješenja.

  „Mislim da se tu, zaista, ne radi ni o kakvom nacionalnom koncenzusu zato što ta institucija sve to nadilazi. U narednom periodu treba da se pronađe više rješenja. Zemaljskom muzeju nije bitno ko ga finansira, već da se ta institucija finansira, jer sve ono što Muzej sadrži treba da bude kapital svim narodima koji tamo mogu da čuvaju baštinu i da se pozivaju na nju“, zaključuje predsjednica Međunarodnog muzejskog vijeća u BiH Sarita Vujković.

  Zvjezdan Živković

  zivkovicz+rferl.org

  Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: visarion Grad: Bosna i Hercegvina
  01.02.2013 14:11
  Ako taj muzej treba da postoji, treba ga predati Federaciji Bosne i Hercegovine da ga finansira. Mi iz Republike Srpske ne vidimo nikakvu potrebu i nakakvu korist da finasiramo nekakav muzej koji se nalazi u drugom BiH entitetu, niti u tom muzeju ima nešto od značaja za Republiku Srpsku. Mi Bosnu i Hercegovinu doživljavamo kau Uniju dva entiteta. Sve što je preko druge strane entitetske linije nije bitno za nas. Ako treba kakvo odobrenje za raspolaganje sa takvim muzejom, a da nema troška za državu Republiku Srpsku, ima te odmah takvo dobrenje, ... BUJRUM ...
  Odgovor

  Ime: Ivana/ Ina Grad: Sarajevo
  02.02.2013 15:33
  Vama, kao stanovnicima male, velikosrpske tvorevine treba traktor - OPANCI i mikrofon preko kog će Dodik da vam šalje (NE)kulturu i prljave nacionalističke poruke!!! Uživaj u svojoj "kulturi"...
  Odgovor

  Ime: viza za pakao
  02.02.2013 10:00
  jel' t govoris u ime pravoslavnog puka ili sebi dajes za pravo da govoris u moje ime, rodjenog u Prijedoru i zivim u Banja Luci kao Bosnjak i za mene entiteti nemaju neki poseban znacaj, sem kad trebam rodni list odem do maticara pa se svadjam sa njim da mi da dokument na bosanskom :-)
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  01.02.2013 22:13
  visavion@
  Bas lijepo od tebe sto dade odobrenje ! Nego,koju funkciju obavljas u rs-u ? Jesi ti neka civija tamo,jesi na polozaju ? Ne vjerujem .Bio bi pismen,i znao bi pisati (valjda)da si na polozaju . A to o "drzavi"mozes samo da sanjas.Niste vi kadri cestito narod da nahranite,a kamoli da drzavu stvorite.Nego,napraviste li vi vec jednom taj spomenik Klintonu u Banja Luci ? Znas da ste tu samo zahvaljujuci njemu,nikome drugom.Zato mukle,i pokrij se usima.
  Odgovor

  Ime: Lejla Grad: Sarajevo
  01.02.2013 21:42
  Kako bolan nema nista od znacaja za RS? Osim gomile artefakata, nosnji i da ne nabrajam dalje, ima trilion dokumenata o pravoslavlju, manastirima i mnogim drugim stvarima. Evo ti dole primjer pa pogledaj. Daj vise informisite se malo i ne pricajte o onom sto niste dobro utvrdili ili vidjeli. Hajde malo dodjite u taj muzej pa pitajte sta ima o vama u tom DIJELU BiH, a ne Srbije, koji se zove RS.

  http://www.idoconline.info/digitalarchive/public/index.cfm?fuseaction=serve&elementid=646826
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  02.02.2013 06:56
  Nemojte se Lejla truditi djaba i objasnjavati .Ekstremima koji mrze sve sto nosi bosanski prefiks,ne vrijedi govoriti.Oni kao prvo i ne znaju sta je muzej,nikada u njega usli nisu .Takvima objasnjavati sta je "Hagada",sta su artefakta,je cisto gubljenje vremena.Cim mu procitate komentar,znate mu odmah njegov stepen obrazovanja . Ovaj gore visarion,daj boze da je dobacio do osmog razreda.Takvi "obrazovani"najvise i mrze drzavu u kojoj zive.Oni se "educiraju" daleko od muzeja,biblioteka i skola .
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  01.02.2013 22:18
  Ma, ne treba, ba. Imamo kasete od Baje Malog Knindže...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.