Dostupni linkovi

Izglasana Deklaracija za pokretanje promene Ustava Srbije


Skupština Vojvodine
Skupština Vojvodine

Skupština Vojvodine usvojila je Deklaraciju o potrebi za pokretanje promene Ustava Srbije. Predlog je donelo 64 poslanika stranaka vladajuće koalicije - DS-a i LSV-a, ali i NDS-a.

Za deklaraciju je glasalo 64 poslanika, dok je protiv bilo 33 njih. Savez vojvođanskih Mađara nije učestvovao u glasanju.

Promena Ustava Srbije je neophodna, ali oko toga kako treba da izgleda Vojvodina u tom dokumentu nema zajedničkog stava stranaka u Skupštini Vojvodine.

Bez obzira na razlike 64 poslanika uputilo je predlog deklaracije za pokretanje promene najvišeg pravnog akta Srbije koji je izglasan na sednici vojvođanskog parlamenta.

Dokument je još jednom potvrdio da vladajuća koalicija koju čini Pajtićeva Demokratska stranka, Tadićeva Nova demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i SVM je podeljena.

Kako predsednik SVM-a, Ištvan Pastor kaže, reč je o dnevnopolitičkom činu.

„Mislim da je ova deklaracija u dnevnopolitičke namene, mislim da ova tema ne bi smela da se korsiti u ovakve svrhe, tekst je sastavljen nedovoljno stručno, i mislim da ova deklaracija nanosi štetu a ne korist autonomiji Vojvodine“, rekao je Pastor.

Predsedik odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški kaže da tekst deklaracije ne definiše ništa detaljno, samo želi da otvori raspravu o položaju pokrajine.

„Ne mislimo da je deklaracija preuranjena ili da nanosi štetu autonomiji Vojvodine. Skupština Vojvodime mora da ima svoj stav po ovom pitanju i ova institucija mora da se nametne kao institucija sa kojom moraju da razgovaraju o ovoj temi. Meni su neshvatljivi svi drugi stavovi“, kategoričan je Bogaroški.

Inače, u tekstu se traži rasprava o položaju Vojvodine i promena Ustava u cilju da se uvaže interesi građana pokrajine.

Kako se navodi, deklaracija se donosi “u cilju preciziranja državno-pravnog i demokratskog identiteta Republike Srbije”; “u cilju određivanja nadležnosti APV u Ustavu RS saglasno istorijskom pravu njenih građana, njihovim interesima i interesima evropske budućnosti Srbije, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta Republike Srbije”; “u cilju otvaranja neophodne javne rasprave o ovom pitanju”.

U političkom okršaju SVM-a i LSV-a najtiši je bio treći koalicioni partner: Demokratska stranka. Da li je reč možda o novoj većini u Skupštini Vojvodine koja ne podrazumeva više SVM, predsednik pokrajinskog odbora DS-a, Miroslav Vasin kaže sledeće:

„Ne, ovo nije nova većina. Poznato je da DS vodi razgovore sa NDS i LSV i mi želimo da i dalje razgovaramo nakon ove sednice. Naša je želja da postojeća koalicija koja podrazumeva i SVM ostane na vlasti ali zajedno sa NDS-om.“

Predsednik odborničke grupe najveće opozicione stranke u vojvođanskom parlamentu Srpske napredne stranke Predrag Matejin pre sednice je izjavio da njegova stranka smatra da dokumnet nije na pravi način pristupio temi.

„Naravno da SNS podržava promenu Ustava u momentu kada Srbija bude pristupala EU, to je imperativ, ali u ovom momentu i na ovaj način doneta inicijativa, od strane Srpske napredne strane neće biti podržana“, rekao je on.

Predstavnici vladajućih stranaka pre sednice Skupštine Vojvodine su najavili da će nastaviti pregovore o reformi Vlade Vojvodine.

XS
SM
MD
LG