Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 22:11 CET

  Bosna i Hercegovina

  Rasmussen: Aktiviranje plana za članstvo zavisi od BiH

  Glavni taknik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, februar 2012. godina
  Glavni taknik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, februar 2012. godina
  Aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP) zavisi od primjene dogovora o vojnoj imovini, izjavio je glavni glavni  tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Briselu.

  BiH, čiji su politički lideri prošlog mjeseca postigli dogovor o prenosu vlasništva vojne imovine sa entiteta na državu, se nada da bi Alijansa mogla odobriti primjenu MAP-a na samitu u Čikagu u maju.

  Članice Alijanse su dogovorile MAP prije dvije godine i odložili primjenu do dogovora o tada neriješenim pitanjima.

  Rasmussen je na konferenciji za novinare rekao da "vremenski rok za primjenu Akcijskog plana ovisi o Bosni i Hercegovini".

  "Zadovoljni smo što je postignut politički dogovor i  donesen zakon o vojnoj imovini, no važno je da ono što je dogovoreno na političkoj razini, bude i primjenjeno," rekao je danski diplomata.

  "Kada se to ispuni, članice Saveza su spremne aktivirati Akcijski plan za članstvo. Ponavljam, sve ovisi o Bosni. Mi smo plan odobrili i kada se dogovor realizira u cjelosti, plan će biti aktiviran," istaknuo je Rasmussen.

  Bakir Izetbegović, koji će predvoditi delegaciju BiH na samitu NATO u maju, kazao je kako je službeno Sarajevo spremno ispuniti preostale obaveze, tim prije što je politički dogovor postignut zahvaljujući unutarnjim naporima.

  "BiH će u roku od 60 dana ispuniti zahtjeve koji se pred nju postavljaju i s tim rezultatima idemo na samit u Čikagu. To su naše glavne poruke," istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Miroslav Đukić Grad: Ne u NATO!
  11.04.2012 09:49
  Ja bih, u ime moje porodice, prijatelja i lično, da se zahvalim na ponudi g. Rasmusena da BiH stupi u NATO, ali, neka, ne treba, hvala! Ako ga je g. Bakir uveravao da smo mi ovde ludi za stupanjem u njegov Pakt, moram da ga u to razuverim, njegov domaćin ga je obmanuo u tome. Ne znam nikog lično ko želi da se "akcioni plan" o prijemu u NATO ikada izvadi iz fijoke i siguran sam, ako nas budu pitali, da ćemo većinom glasova zaokružiti "ne" kao odgovor na pitanje: hoćemo li u NATO. Ako nas ne budu ništa pitali, onda ništa, ali da znate da od svih nas ovamo nećete imati ama baš nikakve vajde. Ne znam niti jednog Bošnjaka, Srbina, ili Hrvata iz BiH koji će, pri čistoj svesti, otići dobrovoljno u Avganistan i tamo pucati na talibane. Neće ni silom! Isto je i ako se sutra od nas bude tražio "izlet" u Irak, Libiju, Iran... Možda bi tamo jedino išao g.Bakir lično, ali to nije problem, neka on slobodno uzme sam pušku i ranac i neka ide.... Poželećemo mu puno sreće tamo na Bora-Bori i da nam se živ vrati!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  13.04.2012 11:47
  Afaganistan ili ne, ali sva tri konstituitivna naroda se lome medjusobno ko ce prvi tamo da dobije dnevnicu. Ima istina pojedinaca koji tamo nece iz principa, i svaka takvima cast, ali dobrovoljaca ima na pretek. U tom smislu je raspolozenje vecine gradjana BiH sigurno vise za nego protiv NATO saveza. Tim prije jer se BiH vec jednom opekla o vojnu podrsku susjednih zemalja separatistickim pokretima unutar zemlje, pa je NATO jos jedna garancija suverenosti i teritorijalnog integriteta same BiH.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.