Dostupni linkovi

Sahranjen Rasim Delić


Sa komemorativne sjednice, foto:Selma Boračić
Sa komemorativne sjednice, foto:Selma Boračić

Sahrani generala Armije RBiH koji je nepravomoćno osuđena za ratni zločin je prisustvovalo nekoliko hiljada osoba, među kojima su bili brojni predstavnici vjerskog, vojnog, političkog i javnog života BiH

Na Šehidskom groblju Kovači u Sarajevu danas je, uz najviše vojne počasti, sahranjen general Armije RBiH Rasima Delića, kojeg je haški tribunal nepravomoćno osudio na tri godine zatvora zbog ratnog zločina po komandnoj odgovornosti.

Sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada osoba, među kojima su bili brojni predstavnici vjerskog, vojnog, političkog i javnog života BiH.

Vjerski obred je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić. Komemoracija i počasna straža pripadnika Oružanih snaga BiH povodom smrti generala Rasima Delića održana je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Na komemorativnoj sjednici generalu Rasimu Deliću koji je preminuo u petak, 16. aprila, u 61. godini života prisustvovao je veliki broj njegovih prijatelja, suboraca, kao i najviših državnih dužnosnika. Prisutnima se obratio minister odbrane BiH, Selmo Cikotić, te podsjetio prisutne na Delićeve ratne zasluge.

“Armiju Republike BiH vodio je kroz teška iskušenja i operacije odbrane i oslobađanja domovine, te je zajedno sa svojim saborcima stvorio pretpostavke za postizanje trajnog mira. General Delić je otišao onako kako je i živio - mirno i dostojanstveno.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kaže kako je svim Bosancima i Hercegovcima poznata uloga generala Delića u borbi za slobodu BiH:

“General Delić je bio prisiljen da nastavi borbu i nakon završetka agresije na BiH. Nije se borio samo za svoju nevinost, borio se i za pravdu. Borio se da se ne prekroji istorija agresije na BiH. Prema tome, mi koji smo ostali moramo govoriti istinu i ne smijemo dozvoliti da se povuče linija jednakosti između agresora i žrtve.”

Rasim Delić rođen je 1949. godine. Od juna 1993. godine do kraja rata bio je komadant Armije RBiH. Nakon okončanja rata, Delić je do penzionisanja 2000. godine bio komadant zajedničke komande Vojske FBiH. U Haagu je osuđen na tri godine zatvora zbog po komandnoj odgovornosti zbog "okrutnog postupanja kao prekršaja pravila i običaja ratovanja" na području sela Livade i logora Kamenica iz jula i augusta 1995. godine. U vrijeme Delićeve smrti u toku je bio žalbeni postupak.

Rasim Delić sahranjen je na Šehidskom mezarju Kovači uz najviše vojne počasti.
XS
SM
MD
LG