Subota, 30. april/travanj 2016, 03:28 CET

  Popularna nauka

  Radio aparati i CD-ROM izumiru 2013?

  Ilustrativna fotografija
  Ilustrativna fotografija
  CD-ROM i radio-aparati su uređaji koji će najverovatnije izumreti ove godine, odlučeno je na glasanju „Gadget Graveyard” (Groblje gedžeta) sprovedenom na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu početkom januara. Foto-aparati i dekstop kompujteri su izbegli slično „proročanstvo", uprkos sve većoj popularnosti smartfona i tableta.

  Više od 1.700 ljudi -članova Instututa za elektronske inženjere, inženjera, studenata mašinstva i učesnika na CES-u - glasalo je u anketi o tome koji će uređaj najverovatnije da izumre ove godine. Učesnike je na glasanje pozivao „duh" Tomasa Edisona u vidu holograma.

  Trideset godina stara tehnologija CD-ROMa dobila je 75% glasova, što i nije iznenađenje s obzirom na to da mu odavno preti nestanak zahvaljujući popularnosti praktičnijih USB fleš drajvova.

  Međutim, glasači su bii vipe podeljeni kad je rel o sudbini ostalih uređaja.

  Radio-aparati su na drugom mestu sa 58% glasova „za”, MP3 plejeri su dobili 55%, DVD-jevi 53% a kutije sa kablovima 51%.

  Ovo glasanje je odraz sve veće sklonosti korisnika ka online streamingu ili preuzimanju TV serija, filmova i muzike sa interneta kao činjenice da su smartfoni preuzeli uloge nekad rezervisane za radio-aparate ili MP3 plejere.

  Ipak, smartfoni nis potpuno osvojili ljudska srca i umove kao mobilni uređaji sve-u-jednom koji prave fotografije i ukazuju na pravac. Glasači su bili optimistični kad je reč o foto-aparatima i GPS sistemima - oni su dobili 75%, odnosno 58% „ne” glasova na pitanje da li će završiti na „elektronskom otpadu”.

  Učesnici u anketi su spasli i desktop računare od sahrane, jer je 62% glasalo pozitivno o njihovoj sudbini, iako tableti i laptopovi zauzuimaju sve veći udeo na tržištu.

  Nekoliko „papirnih" stvari našlo se na vrhu liste onih koji će najverovatnije preživeti ovu godinu: štampači (81%), štampani novac (74%), čak i sveske sa spiralnim povezom (64%) - što je znak da futuristički tredovi kao što je društvo bez keša ili elektronske beležnice ostaju daleko od mejnstrima.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  21.01.2013 14:09
  Samo neka se (audio) CD diskovi odrze u zivotu. Ko ce to sad prenositi na kompjuter!? Sta vise, skeptican sam i da je to uopste moguce (bez haosa). Na CD-u svaka jedinica se zove "trag" i onda broj. Kopiras vise CD-ova, sve se pomijesa.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.