Dostupni linkovi

Putovanje kroz vrijeme tramvajem "Nostalgija"


Prva vožnja tramvaja Nostalgija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Prva vožnja tramvaja Nostalgija

Tramvaj “Nostalgija” postao je dio redovnog gradskog saobraćaja u Sarajevu. Radi se o replici prvog električnog tramvaja koji je 1895. godine izrađen u Austro-Ugarskoj, a u Sarajevu je urađena probna vožnja. Tramvaj će voziti u dva vremenska intervala sve do 9. spetembra.

Istog tramvajskog zvona s početka 50-tih godina prošlog stoljeća sjeća se jedna Sarajka. Vidjevši tramvaj sličan tadašnjem ponovno na šinama, sjetila se svoje vožnje:

"Ja sam bila mala, i vidjela sam dječake kako uskaču i iskaču iz tog tramvaja i naravno da sam i ja htjela da uskočim u taj tramvaj - i uskočila sam. I onda sam iskočila, ali sam iskočila sasvim u suprotnom pravcu, pala sam preko neke žene, žena je pala, ljutila se na mene, ja sam pobjegla... ali se svjedeno sjećam tog tramvaja. Baš je bio sladak.“

Šinsko vozilo domaće proizvodnje, sa 16 sjedećih i desetak mjesta za stajanje, krenulo je u prvu vožnju Sarajevom. Dio je nove turističke ponude glavnog grada BiH. Na putovanje kroz vrijeme putnike vodi dugogodišnji radnik GRAS-a Salih Mašnić koji je odjeven u narodnu nošnju:

„Ovaj tramvaj je prvi koji je napravljen u Evropi je prohodao ovdje, električni tramvaj. Inače, ovaj je napravljen rukama naših majstora. Tramvaj ne ide brzo, možda nekih 15-ak do 20 kilometara na sat. Stvarno je zadovoljstvo vozati ovo“, kaže Mašnić.

Uvrštavanjem tramvaja “Nostalgija” u redovni saobraćaj, Mađarski memorijalni odbor i Ambasada Mađarske u BiH obilježavaju 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata. Da Sarajevo zauzima posebno mjesto u poretku evropskih gradova posvjedočio je ambasador József Pandur:

„Mađarska se odlučila da na taj način obilježi 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata. Sarajevo grad je povezan sa ovim tužnim događajem početka jednog krvavog rata, a mi smo odlučili da je umjesto toga bolje da se podsjećamo na period prije tog rata kada je BiH bila dio austrougarske imperije“, pojašnjava ambasador.

Putnici za vrijeme vožnje imaju mogućnost da pogledaju jedinstvene fotografije Sarajeva, Budimpešte, Praga i Beča sa početka stoljeća. Ambasador Pandur ističe kako na taj način žele povući paralelu sa Sarajevom tada i sada:

„Za tih 30 i nešto godina kada je Kalaj Benjamin bio na čelu BiH, BiH se približila Evropi preko Austro-Ugarske Monrahije, i mi kao Mađarska podržavamo trenutno ulazak BiH u EU. Tu paralelu želim još jednom da naglasim - kako je onda BiH postala dio Evrope, tako se nadamo da će, i sa podrškom Mađarske, BiH ponovo postati dio Evrope.“

Vršilac dužnosti direktora GRAS-a Avdo Vatrić sretan je što će ovaj tramvaj kružiti Sarajevom:

„On podsjeća na jedna vremena kada smo živjeli u zajedničkoj državi. Ovaj tramvaj je replika tramvaja iz 1895. godine. Taj tramvaj je prvi koji je Siemens-Halske napravio i on je u Sarajevu vozio našim ulicama“, dodaje Vatrić.

U narednih mjesec dana tramvaj će na liniji 1 saobraćati svakodnevno u periodima od 10 do 12 i od 18 do 20 sati. Cijena karte i za ovaj tramvaj košta 80 centi.

XS
SM
MD
LG