Dostupni linkovi

Puljić Irineju: Progoni i ubistva nisu Božja pravda


Kardinal Vinko Puljić i patrijarh Irinej
Kardinal Vinko Puljić i patrijarh Irinej

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je u ime svih biskupa u Bosni i Hercegovini pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju u kome je izrazio "nevjericu" zbog patrijarhovih izjava datih povodom 9. januara, Dana Republike Srpske (RS). Kardinal Puljić u pismu navodi kako je patrijarhova izjava da je RS utemeljena na "Božjoj istini i pravdi" potpuno oprečna onome što se zbivalo tokom rata, "prouzročivši brojne smrti, progone i patnje".

"Od granatiranja Sarajeva, preko ubistava, progona i pljačke od Banjaluke, Prijedora, Dervente - stotine hiljada ljudi osjetili su stravične zločine", naveo je u svom pismu partijarhu SPC Irineju vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Pismo je pisano nakon što je Irinej veličao nastanak Republike Srpske povodom 9. januara, koji se obilježava kao Dan RS.

Patrijarh Irinej je tom prilikom, između ostalog, rekao:

"Republika je postavljena na krvi svetih mučenika, na kostima svetih mučenika, a sve što je postavljeno na pravdi, na istini, na krvlju za pravdu i za ime Božije, to je večno i neprolazno."

"Republika Srpska utemeljena na istini Božijoj, na pravdi Božijoj slavi svoj rođendan. Veliki dan, ne samo za vas braćo i sestre, veliki dan za ceo srpski narod. Republika je postavljena na krvi svetih mučenika, na kostima svetih mučenika, a sve što je postavljeno na pravdi, na istini, na krvlju za pravdu i za ime Božije, to je večno i neprolazno."

Upravo riječi da je RS nastala na "istini Božijoj i pravdi Božijoj" kod kardinala Puljića i biskupa su, kako se navodi, izazvale "nevjericu, zgražanje i razočarenje". To je "potpuno suprotno onome što se dešavalo tokom rata i što je prouzrokovalo brojne smrti, progone i patnje".

Generalni tajnik biskupske konferencije, monsinjor Ivo Tomašević, osvrnuvši se na govor patrijarha napominje kako hrišćani sve ovozemaljske tvorevine smatraju prolaznim, pa tako države i entitete, ali da istina mora biti imperativ.

"Onda su tu naveli da je prognano o entitetu RS koji sada obuhvaća to područje oko 140.000 katolika, iako ih je bilo i više jer dobar dio Federacije je bio pod kontrolom oružnika RS. Tamo gdje su srpske vlasti imale potpunu kontrolu i vlast i gdje nije bilo ratnih sukoba - tu su biskupi naveli brojna ubistva vjernika, katolika, ali i svećenika koje su uradile policija i vojska RS. Posebno je istaknut primjer dervenskog dekanata koji je brojao više od 49 tisuća vjernika, a sada ih ima oko tisuću. Dvadeset i nešto godina nakon rata, nažalost, danas u tom entitetu ima oko 10.000 katolika što je oko šest posto predratnog broja", ističe Tomašević.

Biskupi i kadinal Puljić podsjetili su da su u Banjaluci, mjestu u kojem je Irinej izgovorio svoje tvrdnje, 122 katolika ubijena, a 90 posto katolika protjerano.

Za patnje građana Sarajeva kojima je i sam prisustvovao, Puljić je naveo kako su "bez presude i krivice kažnjeni na svakodnevno granatiranje, ubijanje iz snajpera, ranjavanje, žeđ glad i hladnoću".

Tomašević kaže da biskupi ne zaboravljaju ni stradanja drugih naroda u Bosni i Hercegovini, te stoga se pitaju:

"Je li volja Božja i pravda Božja da nestanu Katoličke crkve u entitetu RS, da nestane Pravoslavne crkve u Federaciji BiH ili Islamske zajednice na nekim područjima BiH, te da onda, prihvatimo volju većine i logiku jačega gdje oni manje bojni teško mogu ostvariti svoja prava, ili bismo se kao vjerski službenici trebali svrstati uz one slabije i one manje brojne ne samo svoje zajednice, već i u drugim zajednicama?"

Puljić je Irineju rekao ono što se više ne smije prećutkivati, kaže novinar i politički analitičar Vlastimir Mijović.

Kardinal Vinko Puljić
Kardinal Vinko Puljić

"Potez kardinala Puljića cijenim kao čestit, pošten, društveno neophodan i koristan. Mislim da je bilo krajnje vrijeme da se prekine svojevrsni pakt o nenapadanju koji, što se tiče Bosne, postoji u velikohrvatskoj i velikosrpskoj politici, ali i u odnosima između Katoličke i Pravoslavne crkve. Izgleda da je kardinalu dogorjelo do noktiju jer je morao, nakon dugog premišljanja – podsjećam: pismo je pisano gotovo mjesec dana – da kolegi patrijarhu Irineju kaže ono što se mora kazati", pojašnjava Mijović, te dodaje:

"Oni, iako tu ima i mirisa politike, ipak ostaju na terenu svoje struke, na terenu religije. U tom smislu vrlo je jasno na čijoj strani je tzv. božija pravda. Ono što je patrijarh rekao u Banjaluci 9. januara, to zaista nema uporišta ni u kakvim principima i dogmama Pravoslavne crkve niti hrišćanstva uopšte. Utoliko je bilo potrebno da mu to neko ko je njemu ravan po funkciji koju obavlja i kaže."

Na kraju je kardinal naveo i kako svima koji pate od posljedica rata treba pomoći, a i graditi istinski i trajan mir među svim ovdašnjim ljudima i narodima, na stvarnoj "istini i pravdi Božjoj", što je, u konačnici, zadatak vjerskih autoriteta.

Stoga, smatra monsinjor Tomašević, ne očekuje veće reakcije i narušavanje odnosa dvije Crkve, jer su je namjera biskupa istina i liječenje nezacijeljenih rana iz nedavnog rata.

"Ako prihvatimo istinu kakva se dogodila onakvu kakva jeste u svoj svojoj težini, prihvaćajući sve ono što su činili pripadnici našeg i drugog naroda i svih ostalih, i ne iskrivljujući tu istinu", smatra Ivo Tomašević.

Vlastimir Mijović, pak, nije siguran kako će sve ostati samo na prepisci.

"Mislim da će nakon ovoga doći do varničenja između dvije Crkve. Znamo mi kakve su ovdje busije zauzete i koliko ljudi, a time i crkvena starješinstva, razmišlja uskogrudno i bez ikakvih saosjećanja prema drugima", zaključuje Mijović.

XS
SM
MD
LG