Dostupni linkovi

Pronađen Sveti gral?


Ilustracija
Ilustracija
Jedan od najvećih svjetskih misterija - onaj o Svetom gralu, možda je napokon pronašao svoje rješenje.

Dvoje španskih historičara tvrde kako su pronašli Sveti gral, kalež iz kojega je, prema kršćanskom vjerovanju, Isus Krist pio na posljednjoj večeri. Sveti gral je tako, vjeruju oni, pronađen u jednoj crkvi u Leonu, u sjevernom dijelu Španije.

Margarita Torres i Jose Ortega del Rio, koji su proveli tri godine istražujući povijest ovog kaleža, svoja saznanja objavili su u knjizi naslova 'Kraljevi Grala'.

Ovo dvoje zaljubljenika u povijest naveli su u svojem djelu kako vjeruju da je dvije hiljade godina stari kalež, koji je dosad bio poznat po imenu 'Kalež Dona Urruca' zapravo Sveti gral.

U bazilici Saint Isidore u Leoneu se nalazi od 11. stoljeća. -Ovo je veoma važno otkriće koje nam pomaže riješiti veliku zagonetku.

"Vjerujemo kako bi ovo mogao biti početak prekrasnog novog stadija istraživanja", izjavili su autori za The Irish Times.

Do ovog otkrića Torres i del Rio zapravo su došli sasvim slučajno. Naime, počeli su istraživati povijest nekih islamskih detalja u bazilici te su naglo promijenili smjer nakon što su otkrili dva srednjovjekovna egipatska dokumenta u kojima se spominje poznati kalež.

Tako su doznali da su Muslimani uzeli ovaj pehar iz kršćanske zajednice koja je bila smještena u Jeruzalemu. Dali su je jednom emiru u Deni u zamjenu za pomoć koju je dao Egipćanima koji su gladovali.

Kasnije je kalež došao u posjed kršćanskog kralja Ferdinanda od Castile.

Ovi istraživači tvrde kako nisu sigurni u prvih 400 godina povijesti kaleža i nisu sigurni je li kalež zaista dotaknuo Kristove usne. No, inzistiraju na tome kako je riječ o kaležu kojega su rani kršćani štovali kao onog koji se koristio na Posljednjoj večeri.

"Jedini kalež koji se može smatrati Kristovim kaležom je onaj koji je prošao put do Kaira te onda od Kaira do Leona, a to je upravo ovaj kalež", tvrde naučnici, a prenosi Dnevnik.hr.
XS
SM
MD
LG