Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 21:26 CET

  Srbija

  Reakcije: Priznanje značajno bez obzira na Ojdanićeve motive

  Dragoljub Ojdanić u sudnici u Hagu, 28. januar 2013.
  Dragoljub Ojdanić u sudnici u Hagu, 28. januar 2013.
  Priznanje bivšeg vojnog generala Dragoljuba Ojdanića, preciznije – prihvatanje presude Haškog tribunala za zločine na Kosovu, prvi je takav slučaj kada je reč o odgovornosti tadašnjeg vrha Srbije za zbivanja tokom rata 1999. godine. Da li je nekadašnjem generalu pod stare dane proradila savest ili je reč o pragmatičnom potezu koji će mu uskoro, po odsluženju dve trećine kazne, omogućiti da zatraži oslobađanje?
   
  Bez obzira na Ojdanićeve motive, analitičari procenjuju da njegovo prihvatanje presude ima težinu. Pre svega zato što se zločini srpske vojske i policije na Kosovu i danas u Srbiji poriču. Da težina nije dovoljna da povede ka priznanju odgovornosti Beograda, govore rekacije zvaničnika koji Ojdanićev postupak tumače kao njegov lični čin koji “neće imati nikakve posledice po državu”.
   
  „General Ojdanić se pozvao na svoje godine i svoje zdravstveno stanje. Praktična posledica biće da će on u avgustu ili septembru odslužiti dve trećine kazne i tako će ispuniti uslove da podnese zahtev da bude pušten na slobodu. Da nije ovo uradio, pitanje je koliko bi žalbeni postupak trajao, mogao bi da se oduži verovatno i u narednoj godini, prema tome ja u tome vidim jedan od razloga zašto je general Ojdanić odustao od žalbe.“
   
  Upravo tako, i samo tako, njegovu odluku čita predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, iako je ovo prvi slučaj da jedan optuženi general za zločine na Kosovu prihvati odgovornost za dešavanja tokom 1999., a tiče se to naravno i uloge tadašnjeg državnog (policijskog i vojnog vrha Srbije).
   
  Bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije ovako je u pisanoj izjavi sudu obrazložio odluku da odustane od žalbe na 15-ogodišnju kaznu koju mu je Hag izrekao za zločine na Kosovu i prihvati sve što se navodi u presudi:
   
  “Sve što mi preostaje je da odslužim svoju kaznu. Uskoro punim 72 godine i zdravlje mi se tokom boravka u pritvoru pogoršalo. Izražavam svoje iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje sam osuđen”.
   
  Iako ovo povlači i odustajanje tužilaštva od žalbe na prvostepenu presudu, čime nekadašnji general uskoro stiče pravo da traži da bude pušten na slobodu, regionalna koordinatorka REKOM-a i donedavna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, Ojdanićeve motive smatra manje važnim, a njegov potez, za razliku od Ljajića, jako značajnim iz više razloga.
   
  „Imamo jako malo osuđenih koji su po izlasku ili tokom procesa, izrazili kajanje i prihvatili odgovornost i krivicu za ono što je počinjeno. S obzirom da je u pitanju Kosovo i s obzirom da mi i danas u Srbiji imamo poricanje onoga što se dogodilo ovo prizanje jednog generala je vrlo značajno“, ocenjuje Nataša Kandić.
   
  Ipak, teško se može očekivati da će sadašnje vlasti u Srbiji Ojdanićevo priznanje iskoristi da javnosti ukažu na to da su na Kosovu činjeni zločini, da je bilo najstrašnijih ubistava, mučenja, paljenja i pljačkaških pohoda. Masovni zločini nad albanskim stanovništvom počeli su znatno pre sukoba tokom NATO intervencije, da bi se 1999. godine intenzivirali. Fond za huimanitarno pravo evidentirao je preko 13 hiljada stradalih i nestalih u periodu od 1. januara 1998. do kraja 2000. godine, a u Srbiji su na više lokacija pronađene masovne grobnice u kojima su pokopani posmrtni ostaci ubijenih.

  Ojdanić je osuđen na 15 godina za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji podrazumeva masovna ubistva, deportacije albanskog stanovništva, za jednu matricu koju je Vojska primenjivala a to je bilo granatiranje sela, dok ljudi beže pod granatama (u čemu su mnogi stradali) stvarani su uslovi da policija uđe u sela... Najpre opljačka kuće, iznese sve što je vredno, a potom vrši spaljivanje. Znači, on je priznao užasne zločine. Ali to može da ima jačeg smisla ukoliko bi se sada o tome razgovaralo ovde u Srbiji. Inače, ako se sve svede na to da on koristi svoje pravo, a da njegove reči nisu iskrene, nego je to njegovo dovijanje kako da izađe na slobodu, bojim se da se onda nikada neće ni desiti bilo šta,“ kaže regionalna koordinatorka REKOM-a.

  Teško do novih detalja
   
  Baš kao što će Ojdanićevo prihvatanje odgovornosti za zločine brzo pasti u zaborav, tako je u Srbiji gotovo neprimećeno prošla vest kada je policijski general Vlastimir Đorđević, u Hagu osuđen na 27 godina zatvora takođe zbog zločina na Kosovu, prošle godine priznao ulogu u pokopavanju leševa kosovskih Albanaca u masovnoj grobnici u Batajnici, koji su tu prebačeni sa više lokacija u Srbiji.

  Ipak, odgovornost nije priznao, navodeći da je bio samo karika u prenošenju naređenja s vrha.
   
  Nisam imao efektivnu kontrolu nad jedinicama MUP-a koje su bile aktivne na Kosovu. Nisam znao ili imao razloga da znam da su meni podređeni u velikim razmerama vršili zločine nad albanskim stanovništvom”, rekao je Đorđević u Hagu.
   
  Nataša KandićNataša Kandić
  x
  Nataša Kandić
  Nataša Kandić
  I on je, ocenjuje Nataša Kandić, priznao ono što je opšte poznato.
   
  „Sve se svelo na nekoliko vozača kamiona, hladnjača, a da je zapravo skrivena uloga sistema, institucija, uključujući i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a i te kako i Vojske. Zato što je i Vojska učestvovala u svemu tome.
   
  Na upit može li se očekivati da će Ojdanić otkriti detalje koje nismo znali, Kandić kaže:

  "Nisam sigurna da će Ojadnić u ovome ići dalje. Imam utisak da ovo što je rekao jeste nekakav maksimum. Iznošenje detalja ili činjenica koji se ne nalaze u sudskim spisima je nešto što mislim da mu niko ne bi dozvolio. Ni njegova odbrana ni institucije Republike Srbije, zato što je on ipak u neposrednoj vezi sa institucijama. A tu postoji jedan stav da se država Srbija, pa makar to bila i ona država Srbija čije su institucije činile i odgovorne za zločine, mora štititi."
   
  Uz Ojdanića i Đorđevića, Tribunal je za zločine na Kosovu nepravosnažno osudio tadašnjeg potpredsednika vlade SRJ Nikolu Šainovića i generale Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića na po 22 godine zatvora.

  Vladimiru Lazareviću izrečena je kazna od 15 godina zatvora. Svi su se žalili na presude, a rasprava je zakazana za mart. Milan Milutinović, nakadašnji predsednik Srbije, oslobođen je krivice.

  Miloš Teodorović

  Glavni i odgovorni urednik u beogradskom dopisništvu RSE od decembra 2014. Višestruko nagrađivan za rezultate postignute u istraživačkom novinskom, radio i TV novinarstvu.


  Iva Martinović

  martinovici+rferl.org

  Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Obrad Lipovac Grad: Beograd
  31.01.2013 08:13
  Ako se bude ponašao kao ona nula od čoveka, Biljana Plavšić, i po izlasku iz zatvora počne da sere kako je priznao samo da bi malo ranije izašao iz zatvora, a u stvari ništa od svega što je dokazano u Hagu nije tačno, učvrstiće jako "pozitivno" mišljenje koje već vlada o Srbima, posebno našoj "eliti" poslednjih 200 godina /minus 50 koliko su vladali komunisti/.

  Nadam se da će imati snage da ućuti i stvarno se okrene isključivo porodici.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  31.01.2013 20:45
  Druže Lipovac, istine radi, mišljenje o Srbima nije bilo naročito sjajno ni u tih 50 godina, "koliko su vladali komunisti" (tj, koliko su se vladajušći tako klicali).
  I u ono doba smo bili dobro poznati kao narod secikesa, mufljuza i prevaranata.

  Vaša dična partaja nije tu mnogo dodala, niti oduzela, te se može bez ograde reći - "otkako je gavran pocrnio!".
  Odgovor

  Ime: Lipovac
  01.02.2013 09:53
  Ima, dragi gospodine Radakoviću, zanimljiva Tanjugova vest iz 1976. godine koja, čini mi se, dovoljno govori o ugledu zemlje u vreme pedesetogodišnjeg mraka.

  "Član siva Vlajko Begović primio je predsednika Svetske banke Roberta Maknamaru".

  U vreme kubanske krize pitaju Tita za mišljenje. Odgovorio je: "Juče me je zvao gospodin predsednik Kenedi, danas će drug Hruščov".

  Ipak smo malo popravili rejting pre nego su nacionalisti ponovo zajahali.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  01.02.2013 16:41
  Druže Lipovac, nije neobično da bankari vode razgovore sa svojim klijentima, kao što nije neobično da TANJUG završi tu vest rečima "...gde su se zadržali u dužem prijateljskom razgovoru".

  A, pomenuta anegdota o drugu maršalu, dozivotnom predsedniku republike, glavnom tajniku Saveza Komunista, trostrukom narodnom heroju i najvećem sinu naših naroda i narodnosti, najviše me podseća na našeg "predsednika Sveta", druga Vuka Jeremića - dobro dođe da se podigne nacionalni moral.

  Što se tiče samog "rejtinga" vo vremja, mozda najbolje govori priča da u Kraljevini Nizozemskoj domorodačko stanovništvo nije uobičavalo da zaključava kuće i stanove, sve do 70-tih kada je značajno porastao broj Jugoslovena i ostale nestvrstane bratije "na privremenom radu" u njihovoj deželi.

  Tako Vam je to, druže Lipovac - tu ni dva Vuka Jeremića ne mogu da pomognu.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  01.02.2013 11:31
  Lipovac@
  Zasto mraka,druze Lipovac ? Ono vrijeme,nije bilo vrijeme mraka,vec ugleda u svijetu. Tito se u svojih 35 godina vladavine sastajao sa najvecim drzavnicima svijeta,i bio cijenjen i postovan. Nista manje nije bila cijenjena i postovana Jugoslavija. A sta imamo danas ?Politicari iz svih ex Yu republika ne mogu da dobace dalje od sekretarevog sekretara,a da im neki ugledni drzavnik dodje u posjetu,to je fantazija.Prema tome,to nije bilo vrijeme mraka,vec ovo sto imamo danas,druze Lipovac.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  01.02.2013 22:36
  To, gosn. Jašare, drug Lipovac pokušava da bude duhovit.
  Mada, da drug sekretar kompartije ispadne duhovit, mora da rizikuje da ugane mozak...
  Odgovor

  Ime: P. A.
  01.02.2013 10:27
  ""Juče me je zvao ..."
  A On je u parlamentu prvo definisao principe jugoslavenske spoljne politike, posebno u vezi sa kubanskom krizom?
  Naravno da nije. To bi bilo cisto gubljenje vremena. I zato kad je kriza dosla do nas, pojavila su se dva-tri jaka covjeka (mini kopije) i pokrenula rat.

  Ime: Sasa Grad: Kraljevo
  30.01.2013 09:45
  Lepo je covek rekao da nema svhe da se vise preganja sa njima u Hagu kad vec moze da ide kuci,a sta stvarno misli reci ce kad izadje.Odnos Haskog tribunala prema Srbima opisao je jos Andric u prokletoj avliji,pa je njegovo priznanje potpuno nevazno,radi se o golom zivotu ciji ostatak zeli da provede sa porodicom.Iskreno se nadam da je Kostunicina vlada nasla nacina da mu se oduzi,a da ce i ova to da nastavi.I Albanci bi trebali da sa ovim budu zadovoljni,jer naredjenje za ubijanje civila nikad nije izdavano.Tada se radilo o tolikoj vojnoj nesrazmeri na Kosovu,OVK je bila u sumama,a porodice u selima,tako da se je ova glupost zavrsila sa relativno malo zrtava,iako smatram da nista od toga,da je bilo pameti nije trebalo ni da se desi.Mislim da krivaca ima na vise adresa,a da glavni ,kao i uvek,nisu sa ovih prostora.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  01.02.2013 16:53
  A, kako bi bilo, zemljače, da nam pojasnite šta ste hteli da kažete ovim: "Odnos Haskog tribunala prema Srbima opisao je jos Andric u prokletoj avliji"?

  Zatim, interesuje me odakle Vam podatak da "naredjenje za ubijanje civila nikad nije izdavano"?
  Koliko je meni poznato, zapisnici VSO su u Haag stigli cenzurisani (dakle, Koštuničina vlada je našla načina da mu se oduži), a u tadašnjem novogovoru su svi Albanci bili vođeni kao "teroristi", pa su čak i novorođenčad bila "legitimne mete"!

  Kažete zatim "...tako da se je ova glupost zavrsila sa relativno malo zrtava", pa me interesuje da li znate koliko je bilo žrtava među civilima Albancima, te koliko je bilo civilnih žrtava NATO intervencije u samoj Srbiji?
  Takođe, voleo bih da mi kažete koliko je to žrtava "relativno mnogo"?

  I šta Vas navodi na to da tvrdite kako "glavni krivci" "...kao i uvek,nisu sa ovih prostora."?
  Ko je to i odakle komandovao srpskom vojskom i srpskom policijom? Kome je pomenuti bednik, gen. Ojdanić, podnosio raporte?

  Lep pozdrav!
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  31.01.2013 08:57
  Sasa@
  Sad ce on Sasa,samo sto nije stigao ! Ti bi mogao da ga sacekas sa cvijecem . Samo,mislim da ces mu to cvijece morati nositi na groblje,jer ovaj ti nece izaci uspravno iz zatvora ! Ako dobije ispod 20 godina,neka se zahvali sudu .

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  29.01.2013 20:17
  Znaci ti si taj koji si naredio i ubistva mojih 13 clanova.Dakle,konacno je SUD utvrdio ko je naredjivao.Samo ostaje da se zna i ko je izvrsio naredjenje od ovog ,ne znam ni ja kako da ga nazovem,sem KRVIKA I TERORISTU.Hvala od SUD-a.
  Odgovor

  Ime: dejan za imera Grad: bg
  01.02.2013 14:26
  Znacu ti si taj zbog koga je bombardovano 7 mil. ljudi i preko hilj. ubijeno.Ko je sad kolateralna steta Srbi ili Albanci?
  Odgovor

  Ime: Ilir Beqiraj Grad: Peje, Republika e Kosoves
  02.02.2013 01:11
  ...zato sto su tih 7 milijuna ljudi glasali 3 put za coveka ciju su politiku veoma dobro poznali, i tako su indirektno podrzali njegovuezlocine '90 protiv neduznih naroda, i za to neko je morao da intervenise. Vrlo jednostavno.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Napeto u Bagdadu, novi protesti u petak

  U Bagdadu je danas bila mirna, ali i napeta sitacija, nakon što su demonstranti koji su u subotu upali u Međunarodnu zonu uglavnom slavili šiitski verski praznik.

  Mešovite reakcije na tvitove CIA-e o Bin Ladenu

  Amerika Centralna obaveštajna agencija, čije se aktivnosti obično odvijaju pod velom tajne, juče je tvitovala detalje operacije u kojima je, pre pet godina, ubijen vodja Al Kaide Osama Bin Laden, kao da se odvija u sadašnjem trenutku.

  Keri: Poštovati primirje u Siriji

  Državni sekretar Džon Keri osudio je napade sirijskih vladinih snaga na bolnice u Alepu, pozivajući na uvođenje dodatnih mera, kojima bi se sproveo prekid vatre u delovima zemlje u kojima se vode najžešće borbe.