Dostupni linkovi

Ojdanić priznao zločine nad kosovskim Albancima


Dragoljub Ojdanić
Dragoljub Ojdanić
Haški sud je izvjestio kako je srbijanski general (Vojske Jugoslavije) Dragoljub Ojdanić prihvatio prvostupanjsku kaznu od 15 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine.

„Izražavam svoje iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje sam osuđen“, izjavio je u svojoj izjavi Ojdanić u kojoj povlači svoju žalbu na prvostupanjsku presudu od 26. veljače 2009. godine.

Povlačenjem žalbe na presudu kojom je proglašen krivim za deportacije i prinudno premještanje kosovskog stanovništva (kao zločina protiv čovječnosti) Ojdanić je zapravo priznao počinjeno nedjelo za koje se teretio zajedno sa još šest visokih političkih, vojnih i policijskih dužnosnika Srbije.

„U potpunosti prihvaćam sve nalaze iz presude. Sve što mi preostaje je da odslužim svoju kaznu. Uskoro ću napuniti 72 godine i zdravlje mi se tijekom boravka u pritvoru pogoršalo“, naveo je Ojdanić potvrđujući u povlačenju žalbe da je upoznat sa svim posljedicama svoje odluke.

Među ostalim da ne postoji više mogućnost da se prvostupanjska presuda od 15 godina zatvora ponovno preispita, ukine ili donese u njegovu korist.

Prema riječima njegovog odvjetnika Tomislava Višnjića, Ojdanić je tijekom boravka u pritvoru preživio atrofiju korteksa mozga i u lošem je zdravstvenom stanju.

U pritvoru se nalazi već 11 godina zbog dugotrajnog postupka međunarodnog pravosuđa, što znači da je već odslužio dvije trećine kazne, nakon čega optuženici mogu podnijeti zahtjev za ranijim puštanjem na slobodu.

Tako da Ojdanić nakon priznanja, može uskoro očekivati puštanje, jer je njegovim povlačenjem žalbe na prvostupanjsku odluku – nju povuklo i haško tužiteljstvo.

Prvostupanjskom odlukom je podsjetimo, prvooptuženi bivši predsjednik Srbije u sporno vrijeme Milan Milutinović, oslobođen optužbi jer je Raspravno vijeće odlučilo da nisu priloženi dokazi o njegovoj efektivnoj kontroli nad vojskom i policijom. Tužiteljstvo se nije žalilo na tu prvostupanjsku presudu pa je ona postala pravomoćna.

S druge strane Milutinovićevi suoptuženici su dobili dugotrajne kazne zatvora.

Potpredsjednik savezne vlade Nikola Šainović, general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i načelnik policije za Kosovo Sreten Lukić - osuđeni su na 22 godine, a generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević na 15.

(VIDEO: Nalazi Raspravnog vijeća o odgovornosti Ojdanića)


Ojdanić je od 1998. do 2000. bio na funkciji načelnika Generalštaba VJ, a tijekom 2000.ministar obrane Savezne Republike Jugoslavije.

Cilj zajedničkog zločinačkog poduhvata nasilnog protjerivanja stotina tisuća albanskih civila s Kosova, od ožujka do srpnja 1999., bio je prema presudi - promjena etničke ravnoteže radi zadržavanja srpske kontrole nad pokrajinom.

Nedavno je upletenost u skrivanje tijela ubijenih civila priznao i policijski general Vlastimir Đorđević koji također u Den Haagu čeka konačnu presudu, nakon što je nepravomoćno osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG