Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 11:55 CET

  Kosovo

  Priština ne želi razgovarati o platformi Beograda

  Zgrada Vlade Kosova
  Zgrada Vlade Kosova
  U Prištini komentarišu kako je platforma Srbije samo za unutrašnju upotrebu i da nikako neće biti deo političkog dijaloga koji se vodi u Briselu.

  Iz predsedništva Kosova dodaju i da je agenda dijaloga određena i usklađena sa Briselom i u punoj saglasnosti obe strane, te podsećaju da Kosovo o svojim unutrašnjim pitanjima nikada neće ni sa kim razgovarati, a najmanje sa Republikom Srbijom.

  Na dan kada su rezolucija i platforma u Srbiji bila glavna tema, iz kosovskog predsedništva su još jednom pozvali srbijanskog predsednika da prizna novu realnost i nezavisnost Kosova.

  Zamenik premijera Hajredin Kuci je kazao da se platforma nikako neće naći na stolu tokom dijaloga, te da je u to sigurna i međunarodna zajednica.

  "EU je rekla svoje o tome, a i SAD. Trebamo shvatiti da je to parče papira samo za unutrašnju upotrebu. Platforma Srbije nije na stolu za razgovor i neće ni biti. U Beogradu neka se njome služe koliko hoće, ali to nema veze sa nama. To bi isto bilo kada bi mi napravili platformu o Preševu, Bujanovcu i Medveđi“, kazao je Kuci.

  Politički analitičar Ismail Hasani ocenjuje da su dokumenti usvojeni u Beogradu samo za unutrašnju upotrebu i da neće uticati na politički dijalog između dve zemlje.

  “Smataram da su usvajanja dokumenata u Srbiji jednostrana delovanja koja ne pomažu proces dijaloga, ali i koja neće uticati na razgovore u Briselu. Ti dokumenti više izražavaju ciljeve političkog rukovođstva u Srbiji i njihovo razduživanje prema svojim glasačima”, kaže Ismaili.

  On dodaje da Brisel ni na koji način neće te dokumente koristit kao osnovu ili platformu za razgovore Kosova i Srbije.

  “Bilo kakvi pomaci u Briselu da se dese, oni su pod naredbom i nema uslovljavanja, ne postoje okolnosti da ljudi izražavaju svoj bes, ni kod jedne ni kod druge strane. I to zato što sastajanje u Briselu podrazumeva odgovarajuću disciplinu jer ni Srbija ni Kosovo ne idu tamo svojevoljno”, ocenjuje Ismaili.  

  Sa druge strane, britanski analitičar Tim Judah za RSE je ocenio da na srpsku platformu treba gledati kao na prvi pomak napred, obzirom da obe strane zadržavaju svoje maksimalističke zahteve. 

  „Ukoliko ima rešenja, pregovori će dovesti dve strane do konačnog rešenja, koje bi bilo neka sredina između njihovih stavova. Ahtisarijev plan zapravo predviđa jednu veliku autonomiju za određene zone. Pitanje je kako da se prepakuje nešto što je slično onom u Ahtisarijevom planu“, kaže Judah.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: S
  13.01.2013 12:12
  Priština će ignorisati sve predloge Beograda jer je podržavaju ameri a ameri su na to primorani jer su za njih vodili rat protiv Srbije.Ameri su postali albanski taoci i sda moraju da igraju kako Priština svira.

  Ime: Aleksandar
  11.01.2013 16:06
  Srbiju takodje ne zanima Thaqijeva deklaracija i ustav takozv. rep. Kosovo koji je samo jedan obican papir, jos se zvanicici u Pristini usudjuju da traze od Nikolica da prizna nekakvu realnost drugim recima da prizna otimanje Kosova od Srbije uz pomoc stranog okupatora. Tako nesto Kosovski politicari mogu samoda sanjaju.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  12.01.2013 01:11
  Jasna je vasa frustracija cinjenicom da Republiku Kosovo vec priznaje vise od 50% cnlanica UN-a uspkros protivljenju antidemokratskih clanica Vijeca Sigurnosti.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.01.2013 23:44
  Liebe Aleksandar, smešno je to što pišete.
  Ustav Kosova je samo jedan običan papir, ali je zato preambulični tzv. Ustav Srbije veoma neobičan papir :)

  Što reče kodža Miloš - sedi di si, jer kaki si, ni za disi nisi!

  Ime: Hodac Grad: usa
  11.01.2013 03:43
  2020 pocinje rasprava u Evropskom Parlamentu o regionalizaciji na zahtjev Vojvodine, Sandzaka, Hercegovine. Svi ce dobiti siroku autonomiju sa visokim stepenom samouprave. ali bez prerogativa drzavnosti. Hoce li neko da se kladi na ovo?
  Da, u to vrijeme Zapadni Balkan ce biti u EU.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.01.2013 17:14
  Zapadni Balkan će biti u EU 2020?!
  Da li Vas još nešto sem razuzdanog optimizma navodi da širite te blagovesti?

  Ime: Alo Grad: RS
  10.01.2013 20:20
  Predlog za Vladu Srbije da pod hitno prekinu tzv pregovore sa Albanicma iz Pristine..jer oni nisu niti vlast na Kosovu niti imaju suverenitet a kamoli nezavisnot koju simluraju u tzv Republici Kosovo...vec da se otpocne SUSTINSKI DIJALOG ..sa nadleznima na teritoriji Kosova koju vrse vlast od 1999 a to su Americka vlada NATO vojska te EU adminstracija kao i UNMIK ...koji su PRAVA VLAST ..sve ostalo je samo obicno gubljenje vremena
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  12.01.2013 01:14
  Ako USA ponovo pocnu pricati s vama onda vam nece valjati. Kada USA pricaju onda tomahawci znaju da lete oko glava, a ko je jednom dozivio eksploziju hellfirea u svojoj blizini taj vise ne zeli da mu se to ponovi. Ono dobijes jedno 5-10 dana da se urazumis i ako neces odma te snadje ono sto je Srbiju jednom nazalost vec snaslo 1999. Hoces li da se to opet ponovi tvojim sunarodnjacima i tebi ako tamo zivis? Ako hoces ti nisi normalan.
  Odgovor

  Ime: Alo Grad: Odg
  13.01.2013 09:42
  Drago mi je sto se slazemo....USA vlada Kosovom ..defacto to je teritorija Amerike i to svi znaju ..kao sto se dobro zna da je cilj bombardovanja Srbije bio da se stvori NATO poligon za dalji prodor na istok pre svega na Rusiju
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  11.01.2013 00:20
  Kosovo de fakto je nezavisna od 1999godine,
  sto vas serba ne pase toje druga prica a staces mismo vec navikli o vama nista novo,
  Kosovo je Nezavisna Derzava, sve dok Serbija igra zmurke to ide u Vase politicke znanje, sve dok se ne pomiri stanje serbija sa komsijama nece nikad u EU to je sfakome jasno, dokle ce izdrziti serbija finacski u kje u kolaps to ostaje da se vidi,
  prava vlast na Kosovo je Vlada Kosova,nemli ta Vlada nije dala Tomu zvani Grobar dozvolu Vaseg predsedniku za ulazak na Kosovo.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  10.01.2013 22:02
  It takes two to tango.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  14.01.2013 00:16
  Bravo gospodjo VB

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  10.01.2013 20:03
  Primedba na Vladi Rep.Kosova.Molimo nase pregovarace da pod hitno iznesu nasu PLATFORMU u kojoj mora da stoji da Srbija odmah pocinje da oslobodi i nase teritorije koje je OKUPIRALA na berlinskom kongresu 1878 godine.I isto tako,kada Srbija nauci reda,onda da se sedne za sto i razgovaraju.Dakle,Vlada Republike Kosova pod HITNO prekine svaki vid razgovora sa Srbijom i okrene se Evropi i da upozorava Evropu da je Srbija ta koja nece clanstvo u EU.i da EU preduzimaju mere,pa da Kosovu prime u njeno clanstvo.Dakle Vlada Kosova pod HITNO da prekine svaki vid komunikacije sa Srbijom.Jer to vodi samo na gubljenje vremena.Pa neka Srbija posle podnese hiljadu rezolucija predloga,i sta sve jos..Molim RSE za objavu
  Odgovor

  Ime: John Smith Grad: New York City, U S A
  10.01.2013 21:59
  "Što je babi milo, to joj se i snilo"!
  ---
  Kosovo* je, u stvari, zamrznuti konflikt, nešto slično Kipru. To može da uvidi svako ko hoće!
  Dakle, Kosovo* neće biti nezavisna teritorija, u pravom smislu te riječi, sve dok se sama Srbija ne složi s time. A zašto bi?Vrijeme neumitno teče, ravnoreža svjetskih sila se uveliko mijenja, te, na kraju krajeva, Srbiju niko neće moći da prisili da se baš toliko ponizi i povinuje. Eh?
  Korisnici foruma na RSE ponekad treba da se prizovu i zdravom razumu, a ne samo nabujalim strastima iz XIX vijeka (!).
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  12.01.2013 01:15
  Neee, to sto je uradilo Kosovo, to kako je Kosovo sa 15.000 vojnika prisililo onoliku srpsku vojsku da podvijena repa napusti bojiste, to zaista ne moze svako. I svaka im cast.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  10.01.2013 23:31
  Dear John, ako je tako, to onda znači da je i Srbija* zamrznuti konflikt, zar ne? A, vreme koje pomenuste, ima nezgodnu odliku da teče na za sve, pa tako i za Vas lično.

  Slažem se da Srbiju niko neće moći da ponizi; svakako ne više nego što smo mi Srbi sami uspeli da je ponizimo!

  (* - Srbija s preambuloznom A.P. "Kosovo i Metohija")
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  10.01.2013 21:50
  Nema priznanja Kosova, nema stolce u UN-u, pristupu svim finasijskim tokovima, nema ulaska u EU.... i dalje nepriznata zemlja od mnogih drzava..za Kosovo, a za Srbiju samo nema ulaska u EU. Sta je ovdje teze i ko moze vise da prkosi kome?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  12.01.2013 01:17
  Kosovo dobije stolicu u UN-u kad god mu se to svidi jer vec sutra se moze izglasati prijem u status posmatraca. Za finansijske tokove ti ne treba UN, dovoljan je MMF kojeg je Kosovo odavno clan. Procitaj malo bolje pravila igre pa komentiraj.
  Odgovor

  Ime: kalimero
  11.01.2013 13:42
  Vidim, tebi je ocigledno divno u ovoj divnoj drzavici medju sljivama, cim ti je najveca briga KiM... mora da te postena sns-urs- dss-sps-jul et kompani bagra dobro placa za patriJotizam... Samo nemoj, brale. na kraju da se iznenadis u vezi KiM... Nemoj zaboraviti : ko visoko leti, nisko pada...
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  11.01.2013 23:22
  Ti si kalimero cudo od inteligencije, za srbe jos samo postoji njihovo protjerivanje od strane albanaca sa Kosova i sta jos. Pobicete jos par stotina ili ako nebudu imali srece par hiljada i eto resenja. Samo ne zaboravi ovo treba da uradite kao i ranije uz pomoc USA, bas kao i Hrvatska, ali za to treba odobrenje iz Amerike. Imate li ga? Nebih rekao, zato je bolje pregovarati i naci resenje koje svima odgovara. Postoji i onaj najgori scenario, da se Amerika totalo sa NATO snagama povuce sa Kosova i iz Albanije, a sta onda? Ma da Grcka ce vam pomoci, zaboravio sam koliko vas vole, ili Italija?
  Odgovor

  Ime: Emigrant Grad: München
  13.01.2013 18:02
  @ Anonimni posjetilac

  A u kojoj planeti zivite vi u Srbiju ?! kako da se povlaci NATO iz Albanije ?! pa ako nisi cuo Albanija i Hrvatska su clanice NATO pakta

  Drugo sto je meko spominuo da Kosovo nije clanica nikakve medjunarodne organizacije evo informacije Kosovo je clanica MMF,svjetske banke ( Rusije tek prije nekoliko mjeseci postala clanica svjetske banke) i u zadnje vrjeme Kosovo je i clanice Evropske banke
  Odgovor

  Ime: kalimero
  12.01.2013 14:20
  posle svih onih zlocina koje su vojska, policija i paravojne horde cinile imas obraza da izigravas zrtvu?!... koje licemerje...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.