Dostupni linkovi

Primirje u Ukrajini, uz lokalne incidente


Proruski separatisti u oblasti Donjecka
Proruski separatisti u oblasti Donjecka

Predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine, Fransoa Oland, Vladimir Putin i Petro Porošenko, i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenili su u nedelju popodne da se prekid vatre na istoku Ukrajine generalno poštuje uprkos lokalnim incidentima, saopštila je Jelisejska palata.

Lideri su u telefonskom razgovoru učinili prvu procenu poštovanja primirja koje je stupilo na snagu u subotu u ponoć po ukrajinskom vremenu.

"Oni su se takođe usaglasali da je sada neophodno unaprediti primenu sporazuma postignutog 12. februara u Minsku", navodi se u saopštenju i dodaje da je u razgovoru izražena podrška usvajanju rezolucije Saveta bezbednosti UN o situaciji u istočnoj Ukrajini.

Savet bezbednosti UN trebalo bi u nedelju uveče da glasa o rezoluciji kojom se, na predlog Rusije, poziva na potpunu primenu dogovora o prekidu vatre.

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su ukrajinski položaji gađani 60 puta iz raznog vrsta oružja od prekida vatre.

Šef misije OEBS Ertugrul Apakan istakao je da se primirje na istoku Ukrajine uglavnom primenjuje, ali su izuzeci Debaljcevo i Lugansk, gde se oružani sukobi nastavljaju.

Pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine odbili su da dozvole posmatračima OEBS-a da stignu do opkoljenog grada Debaljceva, nakon što je danas stupio na snagu prekid vatre, rekao je Apakan u onlajn brifingu.

Pripadnici proruskih snaga su rekli da prekid vatre ne odnosi na Debaljcevo, poprište najtežih borbi u proteklih nekoliko sedmica, preneo je Rojters.

Dogovor o primirju sklopljen je prošlog četvrtka u Minsku. Sastanku su prisustvovali ruski, ukrajinski i francuski predsednk Vladimir Putin, Petro Porošenko i Fransoa Oland, te nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako je dogovoreno, ukrajinska vojska i proruski pobunjenici treba da povuku teško naoružanje sa linije fronta, čime bi bila stvorena tampon zona. Povlačenje ostalog naoružanja trebalo bi da počne u ponedeljak, i trajalo bi dve nedelja. U sporazumu nisu naznačeni detalji o povlačenju trupa.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko ocenio je, nakon što je naredio vojsci da obustavi vatru na istoku zemlje, da primirje dogovoreno sa proruskim pobunjenicima mora biti poštovano. On je upozorio da pobunjenici nastavljaju da napadaju strateški grad Debalcev koji je pod opsadom.

“Dragi prijatelji, namerno neću reći sada šta će Ukrajina uraditi u slučaju da mirovni proces bude prekinut. Reći ću samo jednu stvar: kada budemo ošamareni po jednom obrazu, nećemo okrenuti drugi. I neka mi bog oprosti”, rekao je Porošenko nakon proglašenog prekida vatre.

Prema izveštajima BBC-a, borbe su utihnule odmah pošto je na snagu stupio dogovor o primirju, no nešto kasnije obve strane su jedna drugu optužile za granatiranje iz minobacača na pojedinim područjima. Nešto ranije u subotu vođe pobunjenika su naredile svojim jedinicama da tokom primirja obustave borbe na frontu.

U obraćanju javnosti iz svog štaba u Kijevu, predsednik Porošenko naredio je komandiru “antiterorističke operacije” da se pridržava primirja. On je izrazio nadu da “možda poslednja šansa [za mir] neće biti propuštena”, dodavši da “da očekujemo pridržavanje dogovora o prekidu vatre”.

Porošenko je istakao da još uvek postoji “strah” zbog situacije u Delbacevu – strateškom transportnom koridoru koji drže snage Kijeva i koji je danima pod opsadom proruskih separatista.

Evropski zvaničnici upozorili su Rusiju da bi se mogla suočiti sa dodatnim sankcijama, ukoliko ne bude poštovala dogovor.

Nemačka kancelarka je ocenila da dogovor budu “tračak nade”, ali je upozorila: “Veoma je važno da dela prate reči.”

Prema zvaničnim izveštajima, više od 5.400 ljudi je poginulo od početka sukoba na istoku Ukrajine, ali UN veruje da je broj mrtvih mnogo veći. Ovaj sukob pratila je aneksija Krima koju je Rusija sprovela.

XS
SM
MD
LG