Dostupni linkovi

Pretučena novinarka RTS: Policija me jurila i udarala pendrecima


Jovana Đurović
Jovana Đurović

Novinarska ekipa RTS-a opravlja se od povreda zadobijenih od mađarske policije, koja je u sukobu sa izbeglicama na graničnom prelazu Horgoš 2 pretukla i Jovanu Đurović, novinarku te kuće, snimatelja Vladana Hadži Mijailovića i ton majstora koji je bio sa njima. Jovana kaže da ništa nije ukazivalo na brutalnu policijsku intervenciju za koju ima utisak da se dogodila iz čista mira. Ona podvlači da je policija nasrnula na novinarsku ekipu iako su joj se njeni članovi jasno predstavili.

„Išli smo da napravimo što bolje snimke kao i sve televizijske ekipe. Približili smo se mestu na kome je stajao kordon policije i izbeglice koje su pokušavale da ga probiju. Nismo došli skroz do policije odakle nam je rukom pokazano da se malo pomerimo što smo i učinili. Niko nam više iz policije nije davao nikakve znakove da se bilo gde pomeramo. Niti je bilo nagoveštaja da će se bilo šta desiti. U trenutku kada su oni krenuli na nas, nije bilo nikakvog koškanja.“

RSE: Šta ih je pokrenulo, zašto su krenuli?

Đurović: Zaista ne znam, bila sam u šoku u tom trenutku. Kad god smo izveštavali sa takvih vrsta skupova policija nekako signalizira novinarima da se sklone ili ih prosto ne pusti. Nisam verovala šta se dešava. Samo sam videla grupu policajaca koji trče za mnom i kreću da me udaraju pendrecima. U tom trenutku sam se još držala za tonca, za njegovu ruku. Međutim, njega su prvog oborili na zemlju. Najpre su mi udarili pecaljku.

RSE: Znači vi ste tu bili a komplet opremom? Nije moglo biti zabune?

Đurović: Mi smo bili sa opremom. Apsolutno nikakve zabune nije moglo da bude. Držala sam mikrofon, tonac je držao tonsku pecaljku, snimatelj kameru. Sećam se kada sam vikala: ‘Press, press, we are journalist (Mi smo novinari) i držim mikrofon u ruci. I pokazujem mu kao dokaz…… Ja sam novinar. On me diže i baca na zemlju!! U trenutku kada me je podigao mislila sam da će me skloniti. Međutim, on me samo bacio dole. U bolnici me je policajac pitao koliko puta su me udarili? U stampedu stvarno nisam mogla da izbrojim. Ne znam, kako u stampedu mogu da izbrojim. Više puta sigurno, a dva evidentno. Pošto su mi dve ruke povređene.

RSE: Kakve povrede su konstatovane tebi i ekipi?

Đurović: Dobro sam prošla, nemam nikakve prelome. Nadlaktica mi je ugruvana od pendreka i stavljeni su mi fiksacioni zavoji. Na levoj šaci mi je povređena kost oko malog prsta. Ali ništa nije slomljeno. Tonac ima prelom šake, to je prilično ozbiljna povreda. I snimatelja su tukli po glavi, tako da mu je bilo loše sinoć i sad kaže da mu je malo muka.

Mađarska policija je pretukla i sovačke i poljske novinare u incidentu na graničnom prelazu Horgoš 2.

Napad na ekipu RTS osudili su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Ministarstvo kulture, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je od Mađarske izvinjenje.

XS
SM
MD
LG