Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 08:01 CET

  Bosna i Hercegovina

  Tolimiru doživotna kazna zatvora za genocid

  Tolimiru doživotna kazna zatvora za genocid i
  X
  13.12.2012
  Raspravno vijeće Haškog suda (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, ICTY) osudilo je generala Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravka Tolimira, na doživotan zatvor zbog učešća u genocidu u Srebrenici. Video: Reuters, 12. decembar 2012.
  VIDEO: Tolimiru doživotna kazna zatvora za genocid
  Raspravno vijeće Haškog suda (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, ICTY) osudilo je generala Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravka Tolimira, na doživotan zatvor zbog učešća u genocidu u Srebrenici.

  On je kao bivši pomoćnik Ratka Mladića za obavještajno–sigurnosne poslove u Glavnom štabu VRS-a osuđen kao pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem trajnog uklanjanja bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe. To je prema presudi postignuto u srpnju 1995. godine ubojstvom preko 7.000 muškaraca i prinudnim preseljenjem desetina tisuća žena i djece iz spomenutih Zaštićenih zona.

  Kristof Flige (Christoph Flügge) iz Njemačke je naveo kako je sudačka većina, tročlanog Vijeća, utvrdila da je Tolimir kriv za „planiranje, poticanje i naređivanje djela za koje se tereti“, odnosno genocid nad bošnjačkim dječacima i muškarcima te prisilnu deportaciju preostalih žena i djece.

  Čitajući sažetak obrazloženja presude prvostupanjskog sudskog vijeća, Flige je naveo da zadatak vijeća nije bio „da donese odluku o legitimnosti rata bosanskih Srba i muslimana na tom području, nego da utvrdi osobnu odgovornost Tolimira za genocid do kojeg je došlo u kontekstu tog rata“.

  Prema odluci tročlanog sudskog vijeća, uz izdvojeno mišljenje sutkinje Priska Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije, zaključeno je da je u Bosni i Hercegovini postojala politika bosanskih Srba za protjerivanje i nasilno uklanjanje stanovništva nesrpske nacionalnosti te da je Tolimir bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

  On se u Žepi i Srebrenici dogodio prema Direktivi 7, potpisanoj od bivšeg predsjednika Radovana Karadžića također optuženog za isti zločin, a koju su provodili zapovjednici VRS-a, među ostalim i Tolimir u svom obavještajno-sigurnosnom sektoru u Glavnom štabu, stoji u rezimeu presude.

  Direktiva 7 je prema zaključcima Raspravnog vijeća imala za cilj stvaranje nemogućih uvjeta u enklavama, među ostalim i zaustavljanjem humanitarne pomoći.

  Potvrđen genocid u Srebrenici i Žepi

  U objašnjenju nalaza o udruženom zločinačkom poduhvatu za počinjenje genocida predsjedavajući Flige je podsjetio na učešće Tolimira u ubojstvu vodećih bošnjačkih predstavnika u Žepi, oportuna ubojstva manjih i većih grupa zarobljenika u Srebrenici, noć užasa u UN-ovoj bazi u Potočarima gdje su civili tako maltretirani da im nije preostalo ništa drugo nego da odu u progonstvo te na kraju skrivanje i zakopavanje ubijenih u čemu su sudjelovali podređeni optuženog.

  „Sudačka većina je zaključila da je kombinirano prisilno preseljenje kao i ubijanje imalo za cilj uništenje jedne grupe,“ naveo je sudac zaključke presude za genocid, dodajući na kraju da je Tolimir oslobođen jedino za čin nasilne deportacije, koji „nije dokazan van razumne sumnje“.

  General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir u sudnici Haškog tribunala prije izricanja presude za genocid 12. decembra 2012. godineGeneral Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir u sudnici Haškog tribunala prije izricanja presude za genocid 12. decembra 2012. godine
  x
  General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir u sudnici Haškog tribunala prije izricanja presude za genocid 12. decembra 2012. godine
  General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir u sudnici Haškog tribunala prije izricanja presude za genocid 12. decembra 2012. godine
  Od osam točaka optužnice oslobođen je jedino za posljednju.

  Suci su uzeli u obrzir svjedočenje insajdera Manojla Milovanovića, generala VRS-a koji je Tolimira opisao kao najboljeg obavještenog oficira u Glavnom štabu VRS-a.

  Odnosno, nisu povjerovali u njegovu priču kako o tako rasprostranjenim i masovnim ubojstvima nije ništa znao jer se nije nalazio na mjestima egzekucija.

  „Optuženi je dobivao svakodnevne pismene izvještaje od sigurnosno-obavještajnih organa,“ stoji u presudi u kojoj su spomenuti Tolimirovi podređeni oficiri iz Glavnog štaba VRS-a koji su bili prisutni na gubilištima na području enklave u koju su srpske snage „ušle bez otpora“.

  Flige je čitao presudu preko jednog sata, upućujući na original presude u kojem je sve dodatno objašnjeno kako je „optuženi dijelio, najkasnije od ožujka 1995.godine, namjeru za prisilno premještanje i za nasilno uništenje grupe stanovništva“.

  Taj ratni zločin je prema nalazu sudačke većine imala posljedice za 35 tisuća ljudi, dok se sa sigurnošću uvjerila u Tolimirovu odgovornost za najmanje 4970 ubijenih muškaraca i dječaka.

  I ovog puta Tolimir se prekrižio na početku sudske sjednice i izjavio neka se sve završi „Božjom voljom“, a tijekom čitanja presude je ubrzano zapisivao spuštenog pogleda, vjerovatno radeći skice za žalbu budući da se na suđenju branio sam.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Nikola Grad: Sarajevo
  14.12.2012 12:42
  I prilikom ove presude su sudije Tribunala bili podijeljeni dijametralno suprotnim stavovima.
  Dvoje sudija je donijelo presudu da je optuzeni kriv, jedan sudija je zakljucio da je optuzeni nevin po svim tackama optuznice. Radi toga, da bi citalac zaista shvatio o kakvim je to dogadjajima bilo rijeci oko Srebrenice i Zepe, mora procitati presudu, a posebno obratiti paznju na izdvojeno misljenje sudije Prisca Matimba Nyambe. Pressuda se moze naci na internetu na adresi:
  http://www.icty.org/x/cases/tolimir/tjug/en/121212.pdf
  a izdvojeno misljenje sudije Nyambe na stranicama 533-570 istog dokumenta.

  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  15.12.2012 09:16
  Nikola@
  Kad vec pokusavas da dovedes u pitanje presudu za najveci zlocin, i za jednog od najvecih zlocinaca da pokusas da dovedes u pitanje njegovu odgovornost,prinudjen sam da ti odgovorim,iako sam ti poslao odgovor sinoc,ali ga ne objavise.
  Kazes,jedan sudija nije bio misljenja da je optuzeni kriv,i tu si ostao nedorecen! Trebalo je da nam opises malo tog sudiju.Medjutim,ti nista! Trebao si da kazes da je to ista ona sudinica koja se izblamirala svaki put kada su donosene presude za zlocine u Bosni !! Naime,ona na svakom sudjenju staje na stranu optuzenih(to si precutao)i proglasava ih nevinim,i za najteze ratne zlocine!!
  Sudinica Prisca Matimba je,primjera radi,izjavila da je u Srebrenici ubijeno 360 ljudi,i da to nije bio genocid !! Zar ovo ne govori dovoljno, druze Nikola,o kakvoj osobi se radi?
  Zato,nemoj da nam poturas kojekakve linkove na kojima ta sudinica iznosi "svoj sud"o nekim presudama.Za razliku od tebe,ima nas ovdje koji smo odavno upoznati na kakav nacin ta sudinica donosi odluke,i kako svaki put glasa u korist zlocinaca ! Eh,sad ti druze Nikola pogadjaj,zasto sudinica Matimba staje na stranu zlocinaca,i proglasava ih redovno nevinima!! Imas pravo tri puta da pogadjas!
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Sarajevo
  16.12.2012 01:36
  @ Jasar.

  Bolje bi bilo da procitate presudu umjesto da se oslanjate na rekla - kazala.Svaki sud sudi po principu da tuzilac mora da dokaze da je optuzeni kriv. Tako i Haski tribunal radi po istom principu :The standard of proof at trial requires that a Trial Chamber may only find an accused guilty of a crime if the Prosecution has proved each element of that crime and the mode of liability, and any fact which is indispensable for the conviction, beyond reasonable doubt". Radi toga, vas iskaz da "ta sudinica na svakom sudjenju staje na stranu optuzenih i proglasava ih nevinim i za najteze ratne zlocine" predstavlja cistu klevetu. Ako ih proglasava nevinim onda je to zato sto po njenom pravnickom shvatanju tuzilastvo nije, izvan razumne sumnje (beyond reasonable doubt) dokazalo da su te zlocine pocinili optuzeni. Vase misljenje je pri tome potpuno irelevantno. Prihvatam da vi ne morate biti zadovoljni svakom presudom. Uostalom, takvu pojavu sam predvidio u mom prvom komentaru, pa u vezi sa time nemam sta reci.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  17.12.2012 00:22
  Nikola@
  Nemam ja druze Nikola sta da citam. O toj sudinici sam u nekoliko navrata citao,i to veoma lose stvari.
  Nisu to druze Nikola nikakve klevete,nego su to informacije iz samog suda ! Koje su naravno,procurile? To je fakticki bila izjava jednog od odvjetnika optuzenih,a doticna"dama"je to prihvatila zdravo za gotovo !! O tome se radi druze Nikola.Informacija je jednostavno "iscurila"iz suda u Haagu.
  Naveo sam vec,doticna"dama"obicno dosudjuje kontra svojih kolega,sto je takodjer "procurelo"( cudim se,kako iz takve jedne ustanove). Cudna neka sudinica,a cudni joj malo i kriterijumi pri donosenju tako vaznih presuda ! Nije da tvrdim,ili da sumnjam da je posrijedi neki dil,ali ta mi "dama"ne izlazi iz glave. Bas me interesuje,kakve su im plate,kakva joj je situacija( mislim,finansijska)kod kuce,da li je situirana itd?
  Jos bi ja divanio o toj lady,ali je vec kasno.Bice tih prica i poslije,siguran sam u to.Moj me"insekt"nikad ne vara!

  Ime: denis perkovic
  14.12.2012 08:47
  Kako citati ime doticnog Bo(la), na latinici ili cirilici?
  I kako tumaciti da treba monumentalno veliki opus prosute krvi (tudje, naravno), treba macku pod rep.........?
  Jeli sad presude Gotovini, i Ramushu poravnavaju i cine znak jednakosti medju Hrvatskijem, Albanskijem, i Srbskijem zlocinima? Joj, da ne zaboravimo i Orica, tj., Muslimanske zlocine?
  Valjda je ona "ceracemo se jos" koja ce definirati odnose Srba sa svima svojim susjedima,sada kad "imaju prava" da proglase istinsku urotu vas cijelog trulog Zapadnjastva, sa sve ljubomornim komsijama, a protivu "goloruke Srbske zaklane nejaci"?
  "nejaci" koju su, jelte u Sarajevu Balije bacali lavovima? "nejaci" koja je htjela "poravnati" Srbski Dubrovnik onako kako je poravnala Srbski Vukovar, jelte?
  "nejaci" koja je "preventivno", jelte, poklala preko 7000 Muslimana, doduse ne u jednom danu kako to Desanka opisuje, ovima je tebalo, pa nekih sedmicu dana, jelte?
  Eto, sad Gotovina i Ramush sve to poravnase, pa ili je "maca papala" ili neka "ide macku pod rep".
  Eto van epiloga mora prolivene krvi, a sve da bi jedna nacija zivjela u jednoj drzavi. A gdje su zivjeli, no u jednoj drzavi, no je muka zato sto se zvala Jugoslavija.
  A svi mi ostali, ne-Serbi, trebali smo samo biti spremni da nam dirigiraju iz Beograda, glavnog grada "velike" Srbije. I da se uz to ne smijemo cuti da smo zivi, jelte?
  E, onda, ne bi bilo kapi prolivene krvi? A mi, svi odreda, bahati, krenili se "otcjepljivati"?
  Jeli ovo konacna verzija rasturanja Juge, koju bi i Serbi prihvatili?Samo da ne zaboravim, mrske Evropu USA i Vatikan koji su od pamtivijeka kovali ovo rasturanje, jelte, a sve u inat "pravoslavnim" Srbima?
  Moze li jedan, pri zdravom umu, insan prihvatiti ovakovu verziju, a sve da bi vec jednom krinili naprid, a ne sve "kukali" o proslome jadu?
  Recite vi sami.................
  Odgovor

  Ime: Bo
  14.12.2012 19:35
  Denise, dobra ti ta fora sa "bo" na latinici ili cirilici. Samo se bojim da mladji citaoci nece razumeti jer nisu imali prilivegiju da nauce oba slavenska pisma. Ironija je u tome sto nece razumeti tvoj fazon ali sigurno hoce povezati koja rec se dobije kad se "d" u denis okrene naopacke.

  Poenta je da nisam siguran zasto si meni uputio svoju sarkasticnost. Ja sam jednostavno izrazio zelju da se kazne pocinioci svih zlocina. Ukuljucujuci zlocine nad Srbima koje i sama hrvatska i bosnjacka i albanska vlast priznaje da su se desili (samo su malo spori u pronalazenju pocinioca). Ti mozes izvrcati moje reci koliko god hoces ali ne mozes izvrnuti cinjenicu da su nevini ginuli na sve strane i pocinioci treba da se kazne.

  P.s. ja nisam nacionalista niti je moja familija glasala za nacionaliste vec za pametnog coveka suprotne nacionalnosti koji je zelio uvesti ekonomske reforme i eventualno izvesti Jugoslaviju iz krize i eventualno izbeci rat. Nazalost smo bili manjina.
  Odgovor

  Ime: denis perkovic
  17.12.2012 00:34
  Spin ili "obrtanje" stvari, a da bi se nametnule stvari koje kultura i humanizam ne odobrava, sigurno nece proci ni kod starijih, a vjerojatno ni kd mladjih osoba.
  Uporno tuliti da smo "svi isti" jer smo svi cinili zlocine ipak nemere promaci objektivnom oku, i tu se razlikujemo svi mi, medju one koji su osudili i nase i vase zlocine, i one koji hoce prikazati kako je cili svit kriv sto su Srbi, koji su svi zivili skupa u jednoj drzavi, Jugoslaviji, odlucili prosipanjem krvi (tudje) napraviti istu takvu drzavu, ali da bude "velika" Srbija. A koja bi ,normalno, obuhvatila i sve ostale narode koji nisu vise htjeli, na bazi komande iz Beograda, zivit ni u Jugoslaviji. No, tvrdit' da su Slovenci, pa Hrvati, pa Bosanci, pa Makedonci, pa Crnogorci, pa i Albanci na kraju htjeli i zpoceli prosipat' krv nece proci objektivni sud. Evo, da ostavimo sve druge po strani, sto bi Makedoncima i Crnogorcima? Sto oni, bratski pravoslavni narodi, ne ostadose, ili pak da su pokazali zelju zivit sa pravoslavnim "velikim" bratom?
  Pa ljudi moji, gdje je vise negacije od strane Srbije no kad su u pitanju makedonci i Crnogorci?
  A zasto, pitat ce se neko? Evo, da vam ja kazem, pa da im preuzmu teritorije, ovu oko Skoplja je Juzna Srbija, a ova oko Cetinja je Srbska Sparta.
  I sad je kriv sud u Hagu sto je oslobodio Gotovinu i Haradinaja, a ovog Srbina na dozivotnu osudio?
  I sad je to sve nas, jelte, izjednacilo?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  14.12.2012 23:05
  Bo@
  Evo ti par podataka,pa onda reci sta mislis o pocinjenim zlocinima.
  Dakle,broj ubijenih civila Bosnjaka-Muslimana iznosi 33070!!
  Broj ubijenih civila Srba iznosi 4075!!
  Broj ubijenih civila Hrvata iznosi 2163!!
  PS.Ako nisi nacionalista,zasto radis ono sto oni rade,tj izjednacavas krivicu.isto kao oni !? Razmisli malo o ovim gore ciframa,pa zakljuci...
  Odgovor

  Ime: Bo
  15.12.2012 21:41
  @Jasar
  Nisam siguran u validnost tih cifara. Bez obzira, razmislio sam kao sto si preporucio i moj odgovor je jos uvek isti. Ja ne govorim da treba da se izjednacava krivica. Uopste me ne interesuje koje nacionalnosti ce biti osudjeni. Nek se kazne svi Srbi zlocinci. Nek se kazne svi Muslimani zlocinci. Nek se kazne svi Hrvati zlocinci. Nek se kazne svi Albanci zlocinci itd itd...
  Odgovor

  Ime: Anpasan
  16.12.2012 23:51
  Apsolutno si u pravu. Zlocin je zlocin ma koje "vjere i nacije" bio. Ali, postoje li kapaciteti da se istovremeno provedu sudjenja za sve zlocine. I, da li treba ustanoviti kakve takve prioritete izbjegavajuci sindrom uravnilovke.
  Samo kaznjavanje zlocinaca nije uslov za pomirenje. Postoji i konsenzus o prihvatanju cinjenica o ratu i uzrocima rata.
  Licno mislim da osim pojedinacnih krivica postoje i kolektivne ( u politickom i istorijskom smislu ... ) ...
  Sta je sa ratnim reparacijama , itd ...


  Ime: Donato
  13.12.2012 21:23
  Zdravko Tolimir je tek u zatvoru postao religiozan. Poceo je da se krsti i moli Boga za oprost jer je u zatvoru shvatio dimenzije zla koje su on, Mladic,Karadzic i ostali njihovi kompanjoli uradili Bosnjacima Srebrenice,Istocne Bosne,Sarajeva, bosanske Krajine, Posavine i Hercegovine. Mogu moliti Boga za oprost ...ali Bog im nece oprostiti. Oni su se sa Bogom odavno razisli jer su Boga ubili u svakom ubijenom djetetu,zeni i nevinom muskarcu.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  13.12.2012 23:47
  Jasare ostavi Posavinu na miru.

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  13.12.2012 17:51
  Cestitke Sudu zbog pravedne odluke!
  E sada, na osnovu svega, potrebno je POD HITNO proglasiti nevazecim sramni dejtonski sporazum po kome se, rezultatima genocide, stvorena sramana Republika Srpska i sve 'bosnjacke' lidere koji su to potpisali, proglasiti NEPRIJATELJIMA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE i optuziti ih za veleizdaju drzave!

  Ime: Bo
  13.12.2012 16:30
  Cestitke tribunalu na "marljivom" radu i donosenju pravde. E sad nek se osude i ostali krivci kao Karadzic i Mladic. Nek se postave uslovi Hrvatskoj, BiH, i Kosovu da nadju i dostave krivce za zlocine koji su pocinjeni i za koje su oslobodjeni, Gotovina, Oric, Ramus, i ostali "heroji". Bilo bi lepo da se i to resi...

  A ove price o Srbiji kao jedinom rusitelju Jugoslavije, zapadnim silama, Republici Srpskoj kao genocidnoj drzavi, razgranicenju ili autonomiji Republike Srpske i povratku ustava BiH iz '91/92, treba macku o rep...
  Odgovor

  Ime: Anpasan
  17.12.2012 00:20
  Sa ovom zadnjom recenicom ocrtao sam si svoj sovinisticki karakter.
  Svi su krivi i oni sto su napadali i oni sto su se branili, i svi su jednako pravili zlocine.
  Pa gdje cemo dospjeti sa takvom logikom.
  Mozda da uvedemo: Izvinite sto sam vam stao pod nogu.
  Ja sam kriv.
  Odgovor

  Ime: Sudac
  13.12.2012 21:30
  @Bo
  Imenovana lica koja su oslobodjena na sudu u Hagu ratovala su na svojim podrucjima, nisu napadali Srbiju i krivica im nije dokazana.
  Odluke suda treba postovati -svidjelo se to nekome... ili ne.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.12.2012 20:11
  Bo@
  Bumo videl,bumo videl,Bo...
  Odgovor

  Ime: Bo
  14.12.2012 01:28
  @Sudac

  Dabome da treba postovati odluke suda, ukljucujuci onu da Srbija nije izvrsila agresiju na BiH. A posto su navedena gospoda oslobodjena onda su drzave u kojima je pocinjen zlocin duzne da nadju pocinioce...
  Odgovor

  Ime: Malo morgen Grad: Skandinavija
  15.12.2012 09:33
  Bo@
  A kako bi proglasili Srbiju krivom za agresiju,kada je Carla sakrila dokazne dokumente i ostale materijalne dokaze(video kasete,stenograme) !?
  Nego,imas li ti jos kakvih zelja,osim te zelje o pronalazenju"krivaca"za zlocine nad vama? To bi ti da malo izjednacis,da dovedes u istu ravan sve zlocine i zlocince,i da onda kazemo: "eto,svi su ubijali i pravili zlocine"!!
  Nece da moze Bo-Bo..Nije Haag Djeda Mraz,pa da vam ispunjava vase"male" zeljice i zahtjeve! Uozbiljite se vec jednom,vrijeme vam je.
  Odgovor

  Ime: Bo
  15.12.2012 21:53
  Za Carlu necu da komentarisem. Isti argument imaju i Srbi protiv sudija sto su oslobodili hrvatske generale. Sud je sud i svaka odluka da se postuje.

  Upravu si kad kazes da su svi ubijali i pravili zlocine. Moj argument uopste nije izjednjacavanje krivice. Sud je da osudi za zlocin a ne da meri ciji je zlocin brutalniji ili veci ili manji ili kreativniji. Imas dvojicu ubica koji su krivi. Prvi je ubio 2 osobe. Drugi je ubio 5. Da li ces osloboditi prvog samo zato sto je ubio manje ljudi?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.12.2012 16:59
  Bo@
  Bumo videl,bumo videl! Tako ste govorili i za Kosovo,a danas?

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  13.12.2012 03:57
  ZA STIPO.Stipo,nismo mi budale,pa da verujemo da je zaista to bio gradjanski rat.Ili,pak nismo budale pa da verujemo u stranom neprijatelju.Nemoj,stavi vec jednom prst na celo i razmisli,kada sednes da pises.A mozda tesis sam sebe?Koje strane sile,koji bakrac.Koji gradjanski rat,koji bakrac.Pa sfrj,je srusila sama Srbija sa ovakvim generalima kao doticni.Oni su isli po memorandumu sanu i spc,da prekrajaju granice sve do Karlobaga,Virovitice Ogulina i Kar;ovca.Cemu tu nije ti jasno?Sve je jasno bilo od kada su zadirali duboko u sfrj ustavu,kada su ukinute pokrajine,i kada se pocelo redom obaranja rukovodstava po bivsim Republikama.Secas se govor milosevica na Gazimestanu?Mozda se ne secas,ali seti se.Taj rat,nisu nam zapoceli strane sile,nije bilo niko sa spolja umesan,nego je taj rat bio okupatorski osvajacki,i tako redom.Pa sada,ja se cudim kakve generale imala sfrj,ili jna.Oni bre toliko su bili mrznjom protivu drugih,da cesto postavljam sebi pitanje"KAKO NAS NISU UBIJALI U SNU,KADA SMO BILI VOJNICI JNA,I KOJIMO SMO IM MNOGO VEROVALI.Mada mi Albanci,od 1982 nismo im verovali,jer su takvi generali,da ih nazovemo,nama su vratili 186 vojnika po limenim kovcezima.Takve generale su ubili i Aziza Keljmendia u Paracinskoj kasarni 02.08.1987 godine,i ubili su jos 6 ostalih vojnika na spavanju,a zrtvovali Aziza Keljmendija.Ovaj koji je poslusan bio jednom kriminalcu i teroristu,kao sto je karadjic,nije mi ga zao iako je osudjen na dozivotnu.RSE,Objavite mi komentar.

  Ime: SLOBODNA BiH
  12.12.2012 23:03
  Haški tribunal se prilično dobro oporavio u posljednje vrijeme. Doživotni zatvor za Tolimira je samo uvod u mnogo važnije odluke ovog suda u vezi sa preostalim i krupnijim optuženicima i njihovim genocidnim djelom. Živjela cjelovita Republika Bosna i Hercegovina!

  Ime: Džemal
  12.12.2012 18:46
  LJUDI, JEST LI VIDJELI;
  jedan dok mu se čita presuda na doživotnu robiju čita Bibliju, a drugi Boga moli da se presuda završi u skladu sa Božijom voljom, a NI JEDAN PRIJE ZLOČINA NIJE PROČITAO.......NE UBIJ !
  Samo se od sebe nameće pitanje U IME KOJEG BOGA SU UBIJALI I ČINILI ZLOČINE?
  Nedaj Bože da još iko ima "njihovog Boga".

  Ime: El Munjo
  12.12.2012 17:58
  Kada nazovi general ZdravkoTolimir posle presude ode u pravi zatvor -nece mu vise pasti na pamet da se glupira i krsti. Pogotovo posle masovnih zlocina koje su on,njegovi pajtasi iz zatvora Karadzic i Mladic kao i njihova razularena vojska pocinile po Istocnoj Bosni i Srebrenici.Posle svakog krstenja neko od zatvorenika mu moze slomiti prst ili ruku -pogotovo kada saznaju zbog cega je u zatvoru. To bi bilo isto kao kada bi Hitlerovi oficiri posle velikih zlocina po Evropi poceli da izigravaju vjernike i majke Tereze. Sreca za Tolimira je sto je ukinuta smrtna kazna u Evropi.

  Ime: Dante
  12.12.2012 14:17
  Sa presudama tkz generaluTolimiru kao i onim Karadzicu i Mladicu treba poceti sa demontazom njihovog "remek djela" pod
  nazivom "republika-srpsko/sumska" zbog koje su i izvrseni masovni veliko-srpski zlocini na podrucju citave Bosne i Hercegovine. Za pocetak je dovoljno vratiti zemlju u njene okvire Ustava Republike BiH iz 1991/92 god koji su joj bez logike oduzeti. Ovaj Ustav bi vazio dok se strane u BiH ne dogovore. Posto se sa Srbima i BiH pravoslavcima ni djavo ne moze sporazumjeti do tada ce Bosna i Hercegovina vec biti clanica Evropske Unije i NATO-pakta.
  Odgovor

  Ime: Don Kihot
  13.12.2012 17:31
  Vracanje na Ustav Republike Bosne i Hercegovine iz 1991/92 god mogu izvesti oni koji su i izmislili abnormalni,ne-funkcionalan i ludjacki "Dejtonski ugovor" za BiH.....a to su USA i njeni saveznici u Evropi (Engleska,Francuska i Njemacka). Nadamo se da ce ovaj posao poceti sto prije jer losa ekonomska situacija u BiH kao i presude u Hagu daju im za pravo.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  12.12.2012 18:59
  Eh kad bi sve bilo tako crno-bijelo. Kao u americkim spageti-vesternima. Ljudi su ljudi i bilo koji "Srbin ili BiH pravoslavac" kada se izmjesti u normalnu drzavu, brzo postaje normalan, prosjecan gradjanin, pa nikakvi odnosi ni sa djavolom ni sa bogom nisu potrebni. Ova vrsta generalizovanja vise govori o komentatoru nego sto iole pojasnjava situaciju u BiH.
  A Tolimir ce sad imati prilike da razmisli i da se prisjeti krikova ubijenih i nedovoljno ubijenih Muslimana. Znam da ce ga ideoloska zatucanost jos koju godinu stiti od ludila, ali kad tad savijest mora da nadjaca izmisljene mitove i isprani mozak.
  I zato Dante, Tolimir za Tolimira, a (bilo koji )Srbin svaki za sebe. Nadam se da ces razumjeti ovu jednostavnu logiku, mada tvom ostrascenom razumu nije lako.
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  13.12.2012 13:55
  Za "P.A.", mozda Tebi fino zvuce rijeci "Tolimir za Tolimira, a (bilo koji) Srbin svaki za sebe". eni vise lici kao: Pobili smo na hiljade i hiljade neduznih, starih i mladih, zena i djece; palili i rusili sve sto je bilo tudje; citavu jednu drzavu raskomadali i sve sto je u njoj bilo vrijedno unistili, pa sada nakon presude za sve to nudite "Tolimira" i desetak pripadnika divezantskog voda VSR!!?? Tacno je da je Tolimir mahao pistoljem ispred zarobljenih srebrenicana i zepaka (ne tvrdi se da je bilo koga i licno ubio). Njemu je presudjeno za donosenje odluke o izvrsenju genocida zajedno sa DRUGIM ...Kada nam ponudite, dobrovoljno , sve te DRUGE, ne skrivajuci ih godinama, izdizuci ih na pijedestal heroja , pocecemo graditi povjerenje, a pravda, ma koliko zrtava kostala, ce biti zadovoljena, barem u dusama prezivjelih. Nemojte nam nuditi "Tolimire" nakon presuda medjunarodnog suda, ponudite ih sada, mada je i sada prilicno prekasno.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  13.12.2012 14:47
  Sve je to OK fred.
  Ali.
  Ti i tebi slicni (osteceni ratom) ne mogu biti sudije. Onog "dana" kada je civilizacija napustila nacelo da osteceni sude i kaznjavaju, ljudi su napustili linc. Ja ne bih da se tamo vracam.
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  13.12.2012 19:54
  Ja nisam trazio linc vec pravdu i mrvu kajanja od onih sto su zlocincima mahali zastavama, sa pjesmom ih ispracali kao: "Slobodane, ne treba salate, bice mesa klacemo Hrvate!". Najvece zlocince ste docekivali, krili i proglasili srpskim perjanicama i herojima.U vasim glavama jos uvijek vijore zastave, i odjekuje pjesma. Onima sto ce biti osudjeni od sudova za pocinjeno, neka zrtve oproste, ja komentarisem, samo da se ne zaboravi, a oprostice onaj ko moze.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  14.12.2012 08:37
  "Najvece zlocince ste docekivali..."
  Opet plemensko skupljanje dokaza pred sudjenje (=linc). Gradjansko pravosudje, fred, gradjansko. Ime i prezime, pa okolnosti, pa politicki sistem, pa olakotne okolnosti, pa humanizam...
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  12.12.2012 20:59
  Jest, jest, samo sto srbi i u normalnim drzavama aktivno sudjeluju u financiranju PR akcija koje imaju za svrhu da relativiziraju ili cak i otvoreno negiraju da su njihove politicke i vojne vodje pocinile genocid. Ako je to normalno onda aferim!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.12.2012 10:13
  P.A.@ Ovdje,na ovom forumu se odavno zna ciji su komentari ostrasceni,i oko toga ne treba uopste polemisati.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  13.12.2012 15:45
  I ja mislim tako.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.12.2012 17:02
  Nikoletina@
  Zdravo,Kolumbo !
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,sa ostrascenima
  12.12.2012 20:14
  P.A.@
  Sta je to ostrasceno u Danteovom umu P.A.? To,sto je rekao za demontazu necega sto je stvoreno na genocidu!! Ili,da se vrati Ustav BiH,jer se ne postuje i krsi se Daytonski sporazum!!
  Tebi je to ostrasceno??
  Odgovor

  Ime: P. A.
  13.12.2012 06:55
  Poslednja recenica. Jednostavno pravilo: kad recenica sadrzi rijec 'svi', cuvaj se.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: u blizini
  13.12.2012 09:59
  P.A.@
  Kao prvo,u Danteovom komentaru takva rijec ne postoji.Kao drugo,koga vi trebate da se cuvate?Da li onih koje ste napadali,razarali i ubijali?Njih da se cuvate??
  PS.Ako si mislio na Danteovu zadnju recenicu u kojoj tvrdi da se sa Srbima niko sporazumjeti ne moze,onda se i ja pridruzujem toj tvrdnji.S vama se niko nikada nije mogao dogovoriti ni oko cega! To je cinjenica.
  Odgovor

  Ime: susjed Grad: Germany
  12.12.2012 17:26
  @Dante.......Lijepo to zvuci za ushi,jos da su prije potpisa Daytonskog ugovora ,neko trazio i da uvede u ugovor nakon da se vrati Ustav iz 1991/92,Presude Haga da se to i sprovede,trebalo bi to istraziti mnoge bi to zanimalo...!
  Odgovor

  Ime: Stipo Grad: obrenovac
  12.12.2012 17:16
  Neverovatno, da još uvek ima šovinista, bolesnih nacionalista, da li su to kompleksi ili zaista ostrašćena mržnja koja prelazi ukoliko se ne kontroliše u fašizam? Da li si ti na ivici šovinizma i li fašizma?
  Izgleda da je to neizlečiva bolest. Sreća je što mlađi naraštaji pozitivnije gledaju na današnju zbilju i sutrašnju budućnost.
  Veliki sa poniznim slugama razbili su Jugoslaviju, sada nam serviraju novu "Zapadni balkan", to nam je nivo i zasluga za poslušnost. Građanski rat je posledica toga a u svakom ratu, a ovaj je bio jedan od najprljavijih, ničije ruke nisu čiste u svakom narodu postoje zločinci, heroji, i žrtve. a sve je to bilo nepotrebno.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  12.12.2012 21:33
  Hoće li jedared neko od Vas koji tvrdite kako su "velike sile" tj, "zapad", tj. "strani moćnici" i sl. "razbili" Jugoslaviju, da odvoji par minuta da objasni kakav je tačno interes tih sila ležao iza tog poduhvata, i koje su to tačno sile?

  Sem što po lenjinističkoj dogmi spoljni i unutrašnji neprijatelj postoje po definiciji, imate li nekakav racionalan argument da potkrepi zvaničnu paranoju?!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  12.12.2012 23:04
  Gsn.Milivoje,davno su oni iz svoga rjecnika izbacili rijeci racionalan i argument ! Te rijeci odavno"ne stanuju"tamo!
  Umjesto njih postoje rijeci floskula, demagogija,laz i paranoja!
  To su glavne odrednice srpske politike.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  12.12.2012 20:57
  Kao prvo, Jugoslaviju je razbila SR Srbija grubim posezima u federalni Ustav. To su potvrdili svjetski pravnici u Badinterovoj komisiji. Kao drugo, jeste svi su cinili zlocine, ali samo su srbi pocinili genocid. To je potvrdio UN-ov sud. Kao trece, hajde vise prestanite izigravati budale, znamo ko ste, znamo sta nam hocete... Toliko.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.