Dostupni linkovi

Presuda Karadžiću važna za buduće generacije


Haški sud tokom izricanja presude Karadžiću
Haški sud tokom izricanja presude Karadžiću

Niko od crnogorskih zvaničnika, parlamentarnih političkih partija i nevladinih organizacija se nije oglasio povodom presude Haškog tribunala kojom je ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen za genocid i jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. U prvim reakcijama, sagovornici radija „Slobodna Evropa“ u Crnoj Gori na presudu Radovanu Karadžiću ističu važnost osude onih koji su doprinijeli stvaranju zločina.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić ocjenjuje da je kazna izrečena Radovanu Karadžiću blaga, ali ipak smatra da je presuda veoma važna te da sa njom treba da se suoči dio regiona.

Reis Fejzić kaže da je žalosno da neko ko je iz zabačenog sela otišao u Sarajevo, tamo završio fakultet, taj grad mu dao obrazovanje, posao, stan, kompletan život... da bi Karadžić na takav način odgovorio tom gradu držeći ga u opsadi nekoliko godina.

„Po meni je kazna blaga, odnosno možda je trebalo je da bude malo oštrija. Ako uzmemo u obzir da je Karadžić osuđen za genocid, udruženi zločinački poduhvat, za istrebljenje, prisilno premještanje stanovništva, širenje terora... govori nam da je, na žalost, Republika Srpska kao tvorevina stvorena na genocidu, zločinu, na nasilnom premještanju stanovništva, na teroru, na prolivanju nedužne krvi“, rekao je reis Fejzić za RFE.

Ova presuda, sama po sebi je velika stvar kaže Fejzić:

„Volio bih da se sa ovom presudom suoči država Srbija koja bi prihvatila i priznala da je u BIH počinjen genocid, da je prvi predsjednik Republike Srpske i svi njegovi politički i vojni saradnici uradili to. I da se jednom za vazda stavi tačka na to i da to bude pouka budućim generacijama da žive u miru“, komentariše Fejzić.

Član REKOM-a iz Crne Gore Dragoljub Vuković kaže da osuđivanjem svih onih koji su na bilo koji način doprinijeli da južnoslovenski prostor potone u varvarstvo i zločine i koji su naređivali i činili zločine, ne predstavlja samo zadovoljavanje zemaljske i nebeske pravde. Pravedne osude vraćaju dostojanstvo žrtvama, a sramote zločince i utiru kakav takav put za pomirenje i normalizaciju života.

Predsjednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Radan Nikolić smatra da je presuda od 40 godina zatvora Radovanu Karadžiću, ustvari doživotna robija s obzirom na njegove godine.

„Što se tiče Udruženja koje predstavljam, to je na žalost očekivana presuda jer Haški tribunal od svog postojanja do danas je istrajavao samo na kažnjavanju srpskih lidera, a sa druge strane na oslobađanju hravtskih i muslimanskih generala i lidera albanskog naroda sa Kosova. Tako da je to za nas planirano političko ubistvo koje će imati velike posljedice u dodatnom nepovjerenju između srpskog i muslimanskog naroda u BIH. Mislim da je to svojevrsni atak i na Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum“, kaže Nikolić

Podgorički advokat Goran Rodić, koji je u Hagu zastupao okrivljene, sa proceduralnog i pravnog aspekta očekuje obostranu žalbu - kako odbrane osuđenog Radovana Karadžića, tako i haškog tužilaštva.

„Žalbeni postupak može takođe dugo trajati, čak dvije ili tri godine, imajući u vidu o kakvom se predmetu radi. Tek tada se može doći do pravosnažne presude ukoliko ova bude potvrđena. Karadžićev predmet je ustvari bio sublimacija ostalih predmeta i presuda, za šta su bili optuženi političari, visoki policijski i vojni funkcioneri u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj. Tako da presuda Karadžiću ima utemeljenje u već radnije izrečenim presudama. Ali kažem treba sačekati i vidjeti da li će ta presuda ostati u tom obimu pravosnažna“, rekao je Rodić za RFE.

XS
SM
MD
LG