Dostupni linkovi

Prelazak granice sa ličnom kartom olakšava život


Granični prelaz Sukobin - Murićani
Granični prelaz Sukobin - Murićani
Građani Crne Gore i Albanije uskoro će moći će samo sa biometrijskom ličnom kartom da prelaze međusobnu granicu. To je rezultat sporazuma koji su u Tirani potpisali ministar vanjskih poslova Milan Roćen i njegov albanski kolega Edmond Hadžinasto.

Odluka o prelasku granice Crne Gore i Albanije samo sa ličnom kartom stupiće na snagu kada se za to steknu pravni uslovi, odnosno budu razmijenjene diplomatske note koje će sadržati informaciju da su ispunjene sve pravne procedure za novi režim prelaska granice.
Novi režim prelaska crnogorsko albanske granice olakšaće život ali i porodične, poslovne i druge veze.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Osman Subašić za RSE pojašnjava šta je suština sporazuma koji je potpisan u Tirani:

"Državljani Crne Gore mogu putovati u Albaniju sa biometrijskom ličnom kartom i državljani Albanije mogu putovati i ulaziti u Crnu Goru na isti način i boraviti do 30 dana."

Novi režim prelaska crnogorsko albanske granice olakšaće život ali i porodične, poslovne i druge veze svima, a naročito stanovnicima mjesta na tom području i njihovih rođaka i poslovnih partnera u Albaniji.

Potrebno više prelaza

Jedan od onih koji je često prelazio granicu, Tahir Tahiri iz Ulcinja prepričava svoja iskustva:

Pasoš građana Crne Gore, ilustracija
Pasoš građana Crne Gore, ilustracija
"Dešavalo mi se da tri puta odlazim u Skadar i onda svaki put kada izlaziš po dva ili četiri pečata. To dođe oko 12 pečata na dan. To je jedan apsurd. U koje doba živim? Mi pričamo o Evropi, o liberalizaciji viznog režima, o prelazima, a barijere su ti na svakom koraku. Nadam se da će ovaj sporazum zaživjeti i da ćemo mi to vidjeti i uživati u tome."

Novinar iz Ulcinja Mustafa Canka kaže da bi sada trebalo otvoriti još graničnih prelaza jer nijesu samo pojedinci ti koji prelaze granicu već i privrednici sa obje strane.

"Ipak je to mali napredak u odnosu na ono što smo imali prije 75 godina. Podsjetiću vas da je u Kraljevini Jugoslaviji na potezu od Ade pa do Skadarskog jezera bilo pet graničnih prelaza. Znači, na pet mjesta su ljdui mogli da prolaze. Tako da što prije treba otvoriti granične prelaze i ljudima omogućiti slobodan prolaz i privrednicima slobodan protok roba i kapitala", kaže Canka.

U očekivanju da odluka iz sporazuma potpisanog u Tirani uskoro postane stvarnost, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova pitali smo sa kojim sve susjedima imamo sporazum o prelasku granice samo sa ličnom kartom.

"Što se tiče ostalih republika bivše SFRJ, takvu mogućnost sa BiH, Srbijom i Republikom Kosovo", pojasnio je Osman Subašić.
XS
SM
MD
LG