Dostupni linkovi

Prekid proizvodnje u kragujevačkom Fiatu


Fiat u Kragujevcu
Fiat u Kragujevcu

Kragujevačka kompanija Fiat automobili Srbija, privremeno je prekinula proizvodnju modela fiat 500L, a domaći mediji ranije su preneli da zaposleni u kragujevačkoj fabrici u ponedeljak i utorak neće biti radno angažovani, kao i 15. i 16, i od 22. do 30. septembra, što znači da će u kragujevačkoj fabrici automobila ovog meseca biti jedanaest neradnih dana.

Pojavile su se i nezvanične informacije da će i u novembru i decembru biti mnogo neradnih dana, pa čak i da će Fiatova fabrika u Kragujevcu biti zatvorena.

Kragujevačka automobilska kompanija je u ponedeljak saopštila da su uzroci privremenog zastoja eksternog karaktera i da se „odnose na dešavanja na evropskom i svetskom automobilskom tržištu, koja su uslovljena ekonomskim parametrima i samom ekonomskom krizom“.

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da je „u savremenom poslovanju, privremeno, kratkotrajno zaustavljanje proizvodnje jedan od uobičajenih metoda koji se uspešno primenjuju u ovakvoj situaciji, omogućavajući kompaniji da ubrzo nastavi sa radom“.

„Kompanija FAS, kao poželjan poslodavac, sa snažnim osećajem društvene odgovornosti, svesna je neophodnosti održavanja poslova za svoje zaposlene, kao i sopstvenog značaja za ekonomiju kako Kragujevca, tako i cele Srbije, pa je privremeno zatvaranje i usmereno upravo ka tome da se fabrika i poslovanje, a samim tim i radna mesta, ljudski i materijalni resursi sačuvaju i stave u punu funkciju u najskorije vreme."

Kragujevački novinar Zoran Radovanović, jedan boljih poznavalaca prilika u fabrici automobila kaže da je, prema njegovim informacijama Fiat već ispunio plan proizvodnje za ovu godinu i da će do kraja proizvodnog ciklusa biti montirano još najviše 20.000 automobila.

„Fiat je već ispunio veći deo plana proizvodnje i plasmana za ovu godinu. Zna se da je za sedam ovogodišnjih meseci proizveo za 10 odsto više automobila nego u istom periodu prošle godine i očigledno je da je sada malo prikočio proizvodne linije i montažne trake kako ne bi stvarao nepotrebne zalihe gotovih automobila“, kaže Radovanović.

Naš sagovornik, takođe, odbacuje bilo kakvu mogućnost trajnog zatvaranja fabrike u Kragujevcu, ali podseća na obaveze koje je država Srbija prihvatila prilikom potpisivanja sporazuma o zajedničkom ulaganju vrednom preko milijardu evra, a koje još nisu ispunjene.

“Država se ugovorom obavezala da izgradi auto put od Kragujevca do Koridora 10, da izgradi saobraćajnu obilaznicu oko Kragujevca i da konačno modernizuje prugu od Lapova do Kraljeva. Ništa od toga država do sada nije uradila. Jeste započela auto put i odradila veći deo posla, ali ga nije završila. Obilaznica, koja je trebala da bude gotova naredne godine nije ni započeta, kao ni modernizacija poruge Lapovo – Kraljevo”, kaže Radovanović.

U kragujevačkoj fabrici automobila proizvodnja je i ranije povremeno prekidana, uglavnom zbog problema sa snabdevanjem delovima od pojedinih dobavljača iz Italije, ali ti zastoji nisu izazivali ovoliko uzbuđenje i strah kao ovaj najnoviji.

XS
SM
MD
LG