Petak, 22. maj/svibanj 2015, 19:37 CET

Srbija

Predizborna 'upotreba' Šešelja

Predizborni plakat u Beogradu, mart 2012.
Predizborni plakat u Beogradu, mart 2012.
Iako lider Srpske radikalne Stranke nije ni podneo zahtev, Vlada Srbije spremna je da ponudi garancije Haškom tribunalu za eventualno privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu. Istovremeno, međutim, vlast Srbije nije čak ni odgovarala na uredno podneti zahtev haških optuženika Jovice Stanišića i Franka Simatovića.
 
Ova asimetrija u tretiranju haških optuženika analitičare navodi na zaključak da vladajućoj koaliciji u predizbornoj kampanji Stanišić ne bi pomogao, za razliku od Vojislava Šešelja, koji bi se, ako bi mu bilo odobreno privremeno puštanje na slobodu, ustremio na svoje bivše radikalske drugove, sada otcepljene naprednjake i glavne rivale vladajuće koalicije, Tomislava Nikolića i Alkeksandra Vučića, što bi Tadićevima bio i te kakav poklon.
 
Iako u Haškom tribunalu tvrde da ga još nisu primili, Rasim Ljajić, šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je da je pismo o spremnosti Srbije da haškom optuženiku Vojislavu Šešelju pruži garancije za eventualno privremeno puštanje na slobodu uputio sudskom veću:
 
“Ja sam uputio pismo predsedavajućem Antonetiju, u kojem kažem da, ukoliko pretresno ili žalbeno veće od nas zatraži garancije za oputženog Vojislava Šešelja, da ćemo mi te garancije dati. Drugim rečima, ne želimo da to bude razlog zbog kojeg sudsko veće donosi odluku da Vojislav Šešelj ne može da bude pušten na privremenu slobodu”, pojasnio je Ljajić.
 
Sam Šešelj, međutim, nije formalno i zvanično od države tražio te garanicije, ali je u završnoj reči usmeno tražio od Tribunala da bude privremeno pušten na slobodu.
 
U skladu sa pravilima Haškog tribunala, objasnila je portparolka Nerma Jelačić, Vojislav Šešelj bi prvo trebalo u pisanom zahtevu da zatraži privremeno puštanje na slobodu, što do sada nijednom nije učinio. Sudsko veće tokom razmatranja tog zahteva traži i garancije države u kojoj bi optužni boravio za to vreme.

Uzgred, sudsko veće kojim predsedava sudija Žan Klod Antoneti Šešeljev usmeni zahtev je odbilo, obrazlažući to time da Šešelj nije pružio dovoljno uverljive dokaze da bi se sa privremene slobode vratio na izricanje presude, te da ne bi uticao na svedoke, u svetlu činjenice da se protiv njega još vode postupci zbog nepoštovanja suda.

Narušavanje Nikolićevih izgleda
 
Bilo kako bilo, Šešelj pravno valjani zahtev za privremeno puštanje na slobodu nikada nije ni podneo, pa je vrlo neobično što je Vlada Srbije za njega već ponudila garancije, kaže za Radio Slobodna Evropa predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko. Iz toga bi po njenom sudu moglo proizaći da bi uloga Šešelja u predizbornoj kampanji svakako koristila vladajućoj Demokratskoj stranci i partijama i okupljenim oko nje:
 
“Taj sam tajming se poklapa i sa završetkom njegovog suđenja, ali, s obzirom na to da smo i u predizbornoj kampanji, govori da to može biti upotrebljeno i u druge svrhe. Aktuelne spekulacije u Beogradu navode na to da bi vladajuća koalicija, u kojoj je i Ljajić, dolaskom u Beograd u vreme predizborne kampanje Šešelj znatno doprineo narušavanju izgleda Tomislava Nikolića”, kaže Biserko.

Tomislav Nikolić, foto Vesna AnđićTomislav Nikolić, foto Vesna Anđić
x
Tomislav Nikolić, foto Vesna Anđić
Tomislav Nikolić, foto Vesna Anđić
I politički analitičar Dejan Vuk Stanković, ocenjuje za naš radio da bi eventualno Šešeljevo puštanje na slobodu bilo pravi poklon predizbornoj kampanji vladajuće koalicije:
 
“Šešelj bi sigurno za glavnu temu u političkom obraćanju građanima stavio kritiku Srpske napredne stranke i tu bi, naravno, glavna meta bili njegova dva dojučerašnja najbliža saradnika - Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Pošto je to u interesu Demokratske stranke i partija koje su njoj bliske, mislim da bi Šešeljevo prisustvo za njih bilo dobrodošlo”, zaključuje Stanković.
 
Srpske vlasti, međutim, ne tretiraju sve haške optuženike podjednako. Haški tribunal je nedavno saopštio da Srbija još nije dala garancije da se na privremenu slobodu puste optuženici Jovica Stanišić i Franko Simatović i pozvala je da to učini do narednog ročišta koje je zakazano već za 28. mart.

Vlada se, međutim, o tome do sada nije zvanično oglasila, iako je Rasim Ljajić za dnevnik “Danas” rekao da će odluka o tom predlogu biti doneta na prvoj narednoj sednici, odnosno, 29. marta.
 
Za razliku od Šešelja, koji bi u predizbornoj kampanji odradio i te kako koristan posao ocrnjivanja Srpske napredne stranke, glavnog rivala vladajuće koalicije, od Stanišića i Simatovića takve koristi nema, kaže Stanković:
 
“Dakle, upotreba Šešelja u ovom trenutku čini se jer to ide u korist vladajuće koalicije. Otuda promtnost da se ponude garancije za njegovo privremeno oslobađanje, iako ih nije ni tražio. Otuda, naravno, i asimetrija u tretiranju drugih, za predizbornu kampanju nekorisnih, haških optuženika, odnosno, ignorisanje Stanišićevih i Simatovićevih uredno podnetih zahteva za puštanje na privremenu slobodu”, ocenjuje Dejan Vuk Stanković.

	

Branka Trivić

trivicb+yahoo.com

Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. godine. Iste godine dobila otkaz od miloševićevskog rukovodstva te kuće, zbog aktivnosti u Nezavisnom sindikatu RTB i nepristajanja na režimsku ratno-huškačku propagandu. Za Radio Slobodna Evropa radi od decembra 1993. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Muhamed Kopic Grad: Utica,USA
29.03.2012 11:42
AKTUELNI VLADARI U SRBIJI,sto je normalno,sve,bukvalno,sve cine da ne budu izbaceni iz sedla! Znaju da ce Srbi na Kosovu masovno glasati za sadasnju opoziciju koja "vodi" masovnu kampanju za prava glasa svih "graDJANA sRBIJE"."vLADARI" SU PROGLASILI BESPLATNU PODJELU PASOSA svima koji zatraze drzavljanstvo Srbije.Znase da su to najmasovniji kandidati Srbi iz Republike Srpske i izbjeglice iz Hrvatske.Po dobivanju drzavljanstva i oni ce imati pravo glasa.Ako ne stignu "zavrsiti sve poslove" do izbora parlamentarnih,stici ce do glasanja za izbor predsjednika Srbije! Zanimljiv je i odnos struktur u Uniji Evrope.Svim silama "guraju" formalnosti oko pocetka pregovora o pridruzivanju Srbije.A i taj pocetak donio bi znacajan "polet" biraca da glasaju za sadasnju garnituru kormilara Srbijom.

Ime: VB Grad: Beograd
29.03.2012 09:27
Sve nam se ponavlja pa i upotreba ovog klovna sa zardjalom kasikom.
Ne iznenadjuje me nesposobna vlast koja nema sta da ponudi,ali hoce pobedu,pa se setila kako je Milosevic pobedjivao nekadasnju opoziciju,ali da Rasim Ljajic izadje i to slavodobitno objavi-to mi je malo mnogo!Inace,ta objava je skrojena za nekadasnjeg otporasa,tragaca za cica Drazom-Serloka Homena.Medjutim,marketinski moguli DS-a su zakljucili da ni u blatu koje nam nude niko ne sme nimalo da strci,pa je uglavnom korektni i bez javnih afera Ljajic dobio zadatak...Nadam se da nam je haski tribunal skloniji od nase vlasti!Uspesnim obavljanjem istog pokazao je da je u dobrom drustvu.
Nasa nacionalna nesreca bi bila da iko od ovih pobedi-nama je neophodna pomoc sa strane, protektorat iz EU!A jos bolje iz MMF-a,pa da makar Dacica vise ne slusamo.

Ime: Miodrag iz Peci Grad: Beograd
28.03.2012 23:22
Sto se tice Frenkija, a pogotovo Jovice Stanisica, mislim da su oni vec bili nekoliko puta na privremenoj slobodi.
Seselj, je politicki kalkulisuci, otisao u Hag, a mozda mu je Hag bio i ALIBI, da nema veze, u sta citajuci tadasnje tabloide, cisto sumljam, sa ubistvom Djindjica!
Mozda mu treba dozvoliti, kao sto su prvi put dozvolili Haradinaju, cak i da se bavi politickom kampanjom i tako pokazati pravu snagu i Radikala i Naprednjaka!
Jer bude li oslobodjen svih optuzbi, ili mu se trajanje kazne poklopi sa vec provedenim vremenom Haskom zatvoru, i vrati se pred buduce Predsednicke Izbore, bice gusto...
Kada sam Randelu Nojkicu, na skupu, pred odlazak na godisnjicu 9.Marta, u prostorijama SPO u Knez Mihailovoj, rekao da ce Tadic i Vuk praviti Vladu sa Dacicevim SPS om, uzviknuo je: Nema Sanse!!!
Evo, peta godina se pokazuje da sam bio u pravu!
Ako Seselj bude privremeno pusten iz Haga, u vreme izbora, evo nove koalicije Demokrata i Naprednjaka, koji ce rezultatski znatno oslabljeni pristati na sve, po principu: "Daj sto das, samo da najzad budemo u VLASTI"...
Jer cudno je da su skoro svi, potpisali ugovor o "Departizaciji'' javnih preduzeca i izvrsne vlasti, osim SPS, odnosno PUPS a, koji u sledecoj vladi, predvidjaju takva ministarstva (ministar inostranih poslova) i nekoliko Ambasadora (trbace i geranto negovateljice pride), a o gradu Beogradu, najmanje Gradskog Menadzera, i Arhitekte i najmanje desetak potpresednika gradskih opstina, i predsednika, opstine Stari Grad, (jer, zaboga, samo ime govori da njime treba da vlada dinastija KRKOBABICI!); i sve ovo i Dacicevi "ispadi", dobrano mirise na jednu cvrstu koaliciju DS i Naprednjaka, plus Ceda. Moj Vuk ce opet morati da proguta knedlu, tim pre, sto ce valjda moja Zvezda Danica, ostati bez mesta u upravnom odboru NISA,( bas sam zlocest, da me je zaposlila, da radim na nekoj benzinskoj pumpi, za sta sam kvalifikovan, jer sam u vreme sankcija uveliko svercovao benzin -
- cutao bih ko zaliven!) i tako se urusiti citava piramida Danicinog Carstva!
Mozda ce se neko, ovog leta setiti mojih reci...

Ime: Macchi Grad: Beograd
28.03.2012 19:50
Znaci da je dovoljno da se "uredno podnese zahtev za privremeno puštanje na slobodu", pa da se izjednače uloge, odnosno krivična dela Stanišića i Simatovića sa krivičnim delima Šešelja?! Neće biti da je baš tako, jer svedok sam svih nesreća kroz koje smo prolazili sa Miloševićevim UDBA-šima. I Šešelj je bio jedan od njih, ali daleko niži po rangu od pomenutog dvojca..

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Ko je Vučić Aleksandar

Dok nacija đuska u ritmu hita, na koji se primila za tili čas, Vlada deli kolače (hleb će sledeći put). Na licu mesta došao i premijer, osmotrio sve ministre, a oni pocrvenili, baš ko što su ambasadori koji su se raspitivali za sudbinu zaštitnika građana
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Hiljadu zašto, a jedno zato

Vlada Srbije, povodom suštinski „lažnog“ jednogodišnjeg jubileja (lažnog utoliko što skoro tri godine imamo de facto istu izvršnu vlast), drži sednicu na površinskom kopu Kolubare, postavila stolove napolju kao mizanscen za filmsku svadbu, dok ministre u odelima prži sunce a vetar im kvari frizure
Dalje/More

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Vašington: Napredak nezavisne Crne Gore

Crna Gora danas obeležava Dan nezavisnosti, kada je 2006. na referendumu obnovila državnu samostalnost. Prema zvaničnim rezultatima, crnogorsku nezavisnost podržalo je 230 hiljada građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185 hiljada ili 44,5 odsto. Sagovornisi Glasa Amerike optimisti su u pogledu budućnosti zemlje, ali i napominju da treba dovršiti preostale zadatke na putu ka potpunom integrisanju u evropsku zajednicu.

Naftna mrlja na obalama Kalifornije

U Santa Barbari u Kaliforniji danas je nastavljena trka sa vremenom kako bi se zaustavilo širenje naftne mrlje i očistile plaže.

Poslednji "Late Show" Dejvida Letermana

Četvorica američkih predsednika, holivudske zvezde i bend Fu Fajters sinoć su ispratili u penziju legendarnog američkog TV voditelja Dejvida Letermana.