Dostupni linkovi

Predizborna BiH: Plakati, optužbe i šarene laže


Ilustracija
Ilustracija
Izborna kampanja za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 7. oktobra, ne razlikuje se puno od prethodnih. Nekoliko miliona maraka biće utrošeno na marketing političkih stranaka. Sudeći prema plakatima i porukama sa bilborda, očito je da će i u ovim, iako lokalnim, izborima uglavnom preovladavati floskule o ustavnim promjenama, opstojnosti ovog ili onog naroda ili puta Bosne i Hercegovine ka Evropi. Šta kandidati za načelnike i općinska vijeća obećavaju, te na koji način vode kampanju?

Među prvima u predizbornu kampanju krenuo je Savez nezavisnih socijaldemokrata. Slogan za ovogodišnje izbore je “Srpska kuća do kuće”, te “Dejton zauvijek”. No, nisu zanemarili dobri, stari recept za koji je zadužen predsjednik ove stranke Milorad Dodik. On zna šta narodu treba - ista obećanja, a i repertoar:

„A ja obećavam poslije izbora da ću doći ovdje i da ću vam platiti ručak. Nemojte onda da ne dođete.“

Hrvatska demokratska zajednica BiH predstavila je program u 12 tačaka - od identiteta Hrvata, do evropskih projekata. U predizbornim govorima predsjednika stranke Dragana Čovića evidentan je žal nakon što su poslije općih izbora izostavljeni iz formiranja vlasti u Federaciji.

„Vjerujem duboko da je to jasno danas da više nikad ne smije nikom pasti na pamet da bez legitimnih predstavnika Hrvata prave vlast na bilo kojoj razini“, rekao je Čović.

Kako ocjenjuje ovogodišnje izborne plakate, ali i kampanju, pitali smo profesora sarajevskog Fakulteta političkih nauka Besima Spahića.

„Plakati, šarene laže - žalibože para. Neke kreativnosti u sloganu, u programu, u vizuri, u slici nema. Klasika - lična/osobna karta: Ja sam Mujo Mujić, glasaj za mene; Ja sam Jovo Jović, glasaj za mene...“, navodi Spahić.

Nezavisni kandidat za načelnika Zenice Mirad Hadžiahmetović pobudio je interesovanje svjetskih medija zahvaljujući neobičnoj predizbornoj kampanji. On svojim potencijalnim glasačima ne samo da obećava kule i gradove već im nudi i porno sadržaj. U jednom od svojih video obraćanja glasačima Mirad nije tražio podrušku za sebe, već se odlučio na optuživanje kandidata drugih političkih opcija.

„Čini mi se da mnogi građani misle da su članovi SDA kriminalci i ubice. Ako i vi mislite to isto, pozivam vas da izađete na izbore i smjestite ih tamo gdje im je mjesto - na smetljište historije“, kaže on tom prilikom.

(VIDEO: Mirad Hadžiahmetović o pušenju trave)


Na pitanje šta obećavaju kandidati, novinar Almir Panjeta odgovara:

„Potrošili su sva obećanja, nemaju šta obećati i njihova kampanja se uglavnom zasniva na međusobnim optuživanjima.“

Glasanje iz inata

Još jedna novina u predizbornoj utrci je Stranka za evropsko Sarajevo, koja uz pomoć glumaca Saše Petrovića i Milana Pavlovića ima najviše spotova za kampanju: „U ovome gradu ne smije vladati nacionalizam. Bio Josip ili Boro ili Ismet Horo - svi smo ravnopravni.“

(VIDEO: Spot Stranke za evropsko Sarajevo)


Kandidat Građanske demokratske stranke ne zna da će se lokalni izbori održati 7. oktobra, pa kaže:

„Birači 3. oktobra svi treba da izađi i da glasaju za preokret. Mi nudimo preokret.“

Evo još nekoliko zanimljivih poruka kandidata za načelnike i općinske vijećnike:

„Trebamo ulaganja u privredu i poljoprivredu. Na taj način mi Brčko ne damo“, „Treba ispuniti građansku dužnost – izaći na izbore, glasati protiv vlasti, protiv svih ovih političkih prevaranata“, „Ako smo mi od 60 stranaka mogli da budemo prošli put treći, sada, kad prvi put idemo na lokalne izbore, ima da budemo prvi“, „Zajedno - do pobjede.“

Ali, čini se da nisu ubjedili potencijalne birače:



Profesor Besim Spahić ističe kako građani ne znaju šta je zadaća načelnika i općinskih vijećnika.

„Kod nas građani još uvijek misle da služe samo kao birači nekim ljudima koje vole, a onda glasaju za ovoga iz inata:’E mi ćemo za našega i oni će za svog’, itd. Uopće nemaju svijesti šta znače i šta treba da odrade nosioci političkih funkcija na nivou lokalne zajednice“, ističe Spahić.

Za kraj još jedna pjesma predsjednika SNSD-a Milorada Dodika sa jednog od predizbornih skupova.

XS
SM
MD
LG