Dostupni linkovi

Hahn: Pozitivni duh u BiH


Johanes Hahn u Sarajevu, ilustrativna fotografija
Johanes Hahn u Sarajevu, ilustrativna fotografija

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn doputovao je u petak poslije podne u Sarajevo, gdje je posjetio bh Predsjedništvo a zatim se sastao s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom, a uglavnom se razgovaralo o približavanju ove zemlje EU. Igor Crnadak je izjavio:

„U BiH vlada pozitivna atmosfera nakon što je zaživjela nova evropska inicijativa, koja je donijela optimistički duh u politički život u BiH, ali pravi posao tek slijedi. U narednoj sedmici očekuju se prvi ozbiljni razgovori i prvi dokumenti o tome šta konkreno dalje raditi.

Mi ćemo imati narednih dana i prvi konkretan spisak-inicijalni program reformi.To će biti i prvi test za nove vlasti u BIH. Takođe, jedan od prvih testova biće mehanizam koordinacije sa Evropskom unijom, jer nam je od velike važnosti da konačno uspostavimo mehanizam na osnovu kojeg će komunikacija BiH, sa uvažavanjem svih naših unutrašnjih odnosa ,prema EU teći glatko, i doprinositi da se naš put u pridruživanju odvija što je moguće brže.

Ono što je važno jeste da, isto kao što je to bio slučaj sa tzv. evropskom izjavom, iza ovoga stoje svi klučni poli čki akteri u zemlji.“

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han uvjeren je da će pozitvni duh koji vlada u BiH donijeti u bližoj budućnosti konkretne rezultate. Komesar Han je potvrdio finansijku podršku EU:

„Što se nas tiče mi smo spremni pomoći, uključujući i finansijska izdvajanja ,koja su bila predmetom razmataranja za period 2015- 2017 godine. Takođe, tu je podrška koja je data za obnovu i opravak nakon poplava u iznosu od 200 miliona eura. To ne isključuje i druge stvari, dešavanja koja mogu uslijediti u narednim sedmicama. Mi smo fleksibilni da povećamo budžetska izdvajanja, ako se zato ukaže potreba“, riječi su Johanesa Hana.

Komesar za proširenje Johanes Han podsjetio je i na postignuti sporazum premijera iz regije u Briselu, kada je usaglašen osnovna željeznička i putna mreža Zapadnog Balkana.

„Riječ je o izuzetno realnim, konkretnim projektima koji terbaju biti dovršeni najkasnije do 2030. godine. Ovim projektima je predviđeno povezivanje regiona Zapadnog Balkana, autom kontekstu BiH sa njenim susjedima. EU je spremna pružiti finansijsku pomoć, jednu vrstu sufinansiranja, u iznosu od miljardu eura za sve zemlje u regionu , uz mogućnost podrške od strane međunarodnih finansijskih institucija“ , kazao je Johanes Han .

XS
SM
MD
LG